1 av 11: Detta är en installation i en hiss. Olabo, som är en student i 30-årsåldern, fyllde hissen med saker han hittade i lokalen. Spisar, element, lådor och industriutrustning i perfekta högar, inte en centimeter är outnyttjad. Natten efter att han blev klar revs allt ut av hemlösa som bodde i fastigheten. Så konstnären fick göra om allt. Foto: Mattias Ek/Stadsmuseet
2 av 11: Ett kontorsrum är helt fyllt med pappersstrimlor och bildar ”snöhögar”, och bokhyllan är proppad med böcker, allt en del av killarnas installation i rivningsbyggnaden. Foto: Mattias Ek/Stadsmuseet
3 av 11: Ett annat kontorsrum har man låtit fylla med löv... Foto: Mattias Ek/Stadsmuseet
4 av 11: ”I shoud've given but I didn't” (Jag skulle ha gett men gjorde inte det) står det på skylten som mannen på väggmålningen bär, på väg in genom den rosa dörren. Foto: Mattias Ek/Stadsmuseet
5 av 11: ”Evig” står det i stor skrift på väggen. Texten ser ut att vara gjord av träklossar. Foto: Mattias Ek/Stadsmuseet
6 av 11: En dörr full med hål i varierande storlekar... Foto: Mattias Ek/Stadsmuseet
7 av 11: Att det är gatukonstnären ”iB” som gjort dessa väggar går knappast att undgå. Snygg tapet! Foto: Mattias Ek/Stadsmuseet
8 av 11: Att släpa på ensamhet (loneliness) kan vara tungt. Foto: Mattias Ek/Stadsmuseet
9 av 11: ”Hell yeah” har man lyckats få till med något som ser ut som kabel eller stålvajer. Foto: Mattias Ek/Stadsmuseet
10 av 11: I rivningskåken bodde även hemlösa på nätterna. Foto: Mattias Ek/Stadsmuseet
11 av 11: Så här såg byggnaden vid namn ”Bristol1” ut innan den revs. Foto: Mattias Ek/Stadsmuseet

Överraskningen i rivningshuset – hemlig konstskatt hittad

Döm om byggarnas förvåning när de skulle riva den gamla fastigheten på Östermalm i Stockholm.

I det gamla rivningshuset hittade man flera okända, hemliga konstskatter.

De anonyma konstnärerna har verkat i det hemliga i två år och berättar här varför.

I den gamla färjeterminalen som ligger i Värtahamnen, på Östermalm i Stockholm, pågår sedan en tid tillbaka flera stora rivningar av gamla byggnader. Men när byggarbetarna för en tid sedan klev in i denna fastighet, kallad Bristol1, var det många ögonbryn som höjdes.

Konstskatter i vartenda rum

I vartenda rum hittade man olika konstskatter i form av väggmålningar och installationer av olika och mycket fantasifulla slag. 

– Det var jättehäftigt, jag är ingen konstperson, men jag förstod direkt att det här var något speciellt, säger fotografen Mattias Ek, som dokumenterar åt Stockholms stadsmuseum, till Svenska Dagbladet

Det är nämligen så att alla hus med kulturhistoriskt värde ska dokumenteras innan de förändras eller rivs. Och nu blev ju den här gången lite speciell. 

– Jag ansträngde mig mer än vid en vanlig dokumentation, säger Mattias till Svenska Dagbladet. Jag tänkte att det här måste bevaras för framtiden i bild, eftersom att det inte finns någon möjlighet att spara det på något annat sätt.

 

LÄS OCKSÅ: Så mycket kan ditt gamla porslin vara värt 

 

Hela huset var som ett stort galleri

Det kallas gatukonst och allt är signerat med ”Unik”, ”iB”, ”KP”, ”Akay” eller ”Olabo”, flera av dem är kända konstnärer i Stockholms graffitikretsar. På bilderna som Mattias Ek dokumenterat med ser vi bland annat ett kontorsrum som är fyllt med löv, och ett annat med strimlat papper. På väggarna hittar vi stencilerade uppgivna män som släpar på tunga ord efter sig, eller en dörr full av titthål. 

Svenska Dagbladet har fått göra en exklusiv intervju med tre av gatukonstnärerna, män mellan 20 och 40 år, som inte vill ställa upp med vare sig bild eller namn. Men vi får bland annat veta att de ”hittade” huset 2015 och allt sedan dess har arbetat periodvis med det fram till rivningen. 

Även om syftet var gott tvingades de smyga och beskriver tiden som en ”katt- och råtta-lek” med väktare, koppartjuvar och hemlösa som alla ville ha kontroll över byggnaden, och killarna ville inte bli upptäckta. Man började med att städa och när de var färdiga var hela huset som ett stort galleri. Ett galleri vars ”vernissage” endast byggarbetarna, tjuvarna hemlösa och väktare fick se.

Foto: Mattias Ek/Stadsmuseet

 

LÄS OCKSÅ: Nubbe, 30, tröttnade på lägenheten – byggde cykelhus på 3 kvadrat

 

Gentrifieringen dödar konsten

Gatukonstnärerna säger att de är mycket kritiska till att så många industriområden rivs eftersom det är där man kan hitta ”ytor” att arbeta på, och menar att gentrifieringen gör att området dör ut, rent konstnärligt sett.

– Så har det varit i New York, London och Berlin. Så är det nästan alltid. Först är det roliga områden med massor av kulturmänniskor. Men sedan blir det för dyrt och då dör allt ut, säger KP till Svd.

Nu är byggnaden riven, och det ska byggas nya bostäder på tomten, men allt finns som sagt dokumenterat hos Stockholms stadsmuseum.

LÄS OCKSÅ:

Tröttnade på lägenheten – byggde cykelhus på 3 kvadrat 

Häftigaste huset på Hemnet – glashus mitt i skogen 

Bo som vid Medelhavet – fast i Sverige 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!