1 av 8: Bara ett stenkast från spökstaden ligger villor i 10-miljonerklassen. Foto: Rolf Andersson
2 av 8: De övergivna husen i spökstaden är så förfallna att man har svårt att förstå att någon bott här en gång i tiden. Foto: Rolf Andersson
3 av 8: Något som ser ut att ha varit ett dubbeldass... Foto: Rolf Andersson
4 av 8: Hål i golvet, en gammal madrass på en tältsäng, utslagna fönster, gardiner som rasat ned... Foto: Rolf Andersson
5 av 8: Här var en gång i tiden små pittoreska och bebodda hus med ombonade trädgårdar. I dag är allt helt övergivet och förfallet. Foto: Rolf Andersson
6 av 8: Fönstren är borta, och likaså delar av tegeltaket. Dock står hammocken med en pläd på kvar utanför... Foto: Lotten Engbom
7 av 8: På ett utedass ligger en bleknad Svenska Dagbladet från den 8 juli 2004 kvar. Kan det ha varit sista gången någon gick på dasset? Foto: Lotten Engbom
8 av 8: På den numera igenvuxna basketplanen har barn spelat en gång i tiden. Foto: Rolf Andersson

Okända spökstaden utanför Stockholm – ett mysterium

Utanför Stockholm har man hittat en mystisk och övergiven by.

Spökstaden med nedgångna hus vittnar om en helt annan tid.

Men vad har hänt? Inredning, prylar och allt är kvarlämnat!

I Täby kyrkby, strax utanför Stockholm, i Vallentuna, ligger många dyra och fina villor. Men inte långt från dem, i ett skogsparti, har man hittat något mycket oväntat, ett tiotal tomma och övergivna hus som påminner om en spökstad.

LÄS MER: 12 övergivna och lämnade hus – allting finns kvar

Okänt för de allra flesta fram till nu

Detta är okänt för de allra flesta, även många av de boende i området. Men när man hittat hit är det många frågor som dyker upp i huvudet. Varför har folk övergett sina hus, och hur har det kunnat förfalla så här? Förutom husen finns här både brunnar, flaggstänger, en gammal igenvuxen basketplan och små jordkällare. Det skriver Täby Nyheter.

Går man runt ser man att tak har rasat in, hus har fallit ihop, dörrar hänger på svaj, eller är helt borta, och fönster är inslagna. Men man kan också hitta en hammock på en veranda, en stekpanna i ett kök, gamla skor, gardiner som rasat ned, och igenvuxna trädgårdar som en gång i tiden säkert varit fina. 

LÄS MER: Ödehuset ligger gömt i skogen – nu vill alla ha det 

Folk har övergett sina hus

Det allra märkligaste är just att folk verkar ha övergett husen med saker och allting. På ett utedass ligger en bleknad Svenska Dagbladet från den 8 juli 2004 kvar. Kan det ha varit sista gången någon gick på dasset?

De som bor i sina dyra villor inte så långt därifrån vågar inte släppa ut sina barn i området. Här finns farliga saker som brunnar med lösa lock, glassplitter och miljöfarliga saker. Man har även hittat kanyler i de övergivna husen. Men det kan det det snart bli ändring på.

– Sedan 2009 pågår ett detaljplanarbete där, i syfte att möjliggöra fler nya bostäder i området, säger Daniel Jarl, tf planchef och översiktsplanerare på Vallentuna kommuns planeringsavdelning. 

Foto: Lotten Engbom

 

LÄS MER: Spökhuset som visade sig innehålla något totalt oväntat 

Hyrde ut till de som inte hade råd med sommarstuga

Det är en dam vid namn Eva Kristiansson (numera bortgången) som ägde och arrenderade ut marken på 50-talet, skriver Täby Nyheter. Till människor som ville komma ut på ”landet” men inte hade råd att köpa en sommarstuga och då fick slå upp en liten stuga här. Arrendena var skrivna på 50 år och efter det var det sagt att Eva skulle riva alltihop, men det blev alltså aldrig av. 

Men Daniel Jarl, som Leva & Bo pratat med, vet inte varför.

– Jag kan inte säga varför det ser ut som det gör, varför det inte rivits eller hållits efter, säger han. 

Foto: Rolf Andersson

Vill bygga 300 villor

Allt är väldigt oklart i nuläget då man har hittat underjordiska vattenkällor, vilket betyder att vattentrycket kan vara så stort att om man borrar så pressas vattnet upp och det bildas en artesisk källa. 

– Det måste utredas exakt var de är först, säger Daniel Jarl. Det här har blivit ett mer omfattande arbete än vi trodde från början. Gräver man på fel ställen kan det få förödande konsekvenser. Man vet inte vilket tryck det är på vattnet, men i teorin skulle det kunna bli en fontän. 

Så tills vidare ligger spökstaden kvar.

LÄS MER: Skräckens hus – Sveriges 8 mest spökinvaderade slott och gårdar 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!