1 AV 2
Många spår sjunkande bostadspriser i de oroliga tider som råder – men mäklarna tror ändå på bra bostadsaffärer.
Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling
2 AV 2
Människor kommer alltid ha behov av att flytta – därför tror inte mäklarna att kunderna behöver vara oroliga.
Foto: FREDRIK SANDBERG/ TT NYHETSBYRÅN

Sälja bostaden i oroliga tider? Här är experternas bästa tips

Coronakrisen oroar många och på bostadsmarknaden kommer vi sannolikt få se sjunkande priser.

Men för den som vill göra en bra bostadsaffär är det långt ifrån kört. Flera mäklare råder kunderna att köra på.

Så här ska du tänka om du ska sälja, eller köpa, en bostad i oroliga tider.

Med oroliga tider i världen och bland ekonomin kommer också en oro och en viss tvekan bland de som ska sälja eller köpa en bostad, berättar flera mäklare. Många kunder undrar vad som kommer hända. På kort sikt har aktiviteten på Hemnet ökat. Många vill sälja och utbudet av bostäder har ökat kraftigt. Förra veckan kom det ut 20 procent fler bostadsrätter i hela landet än samma tid året före, och i Stockholms innerstad var siffran hela 39 procent.

– Ett sätt att tolka det på är att det är en stressad marknad där många försöker komma ut och komma till avslut, och det kan ju drivas av en oro för vad det är som händer framöver, säger Staffan Tell, presstalesperson på Hemnet, och fortsätter:

– Om nedstängningarna håller i sig är det hög sannolikhet att bostadspriserna påverkas nedåt.

Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. Foto: Adrian Leopoldson / Länsförsäkringar AB

”Viktigare än någonsin att se över ekonomin”

Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, får många frågor från kunder om hur det här kommer påverka räntan och om man ska köpa bostad nu. Många är oroliga över sina jobb och över framtiden.

– Det här påverkar människor eftersom det påverkar ekonomin i allra högsta grad. Jag tycker att man ska passa på att se över sin ekonomi och hur den står pall för olika scenarier. Man behöver väga in aspekter om man skulle bli arbetslös och vilken buffert man har för eventuella inkomstbortfall. Det är viktigare än någonsin att se över ekonomin nu, säger hon.

Att bostadsmarknaden stannar upp är inte troligt, enligt mäklarna. Skillnaden mot andra branscher är att människor alltid kommer fortsätta att flytta. Däremot kan säljare och köpare behöva hitta en ny nivå att mötas på.

Svårt att undvika prispress på bostadsmarknaden

Henriette Gerson är mäklare på Historiska Hem tror på en prisnedgång.

– Det har varit nedgångar förr. Skillnaden nu är att allt händer samtidigt i hela samhället. Det är en kraschsituation på alla plan. Hittills har det ändå varit en hel del bra försäljningar, men det är klart att nu händer det grejer, det är oundvikligt, säger hon.

Exakt vad som kommer hända är förstås svårt att förutspå, men att det blir en ny prisnivå är troligt. När utbudet kraftigt höjs samtidigt som efterfrågan är konstant är det svårt att undvika prispress. Men bostadsmarknaden är trögare än börsen.

– Det tar alltid en viss tid innan säljare accepterar en nedgång och just nu vet vi inte vad som händer i världen och hur hårt det kommer slå. Hösten 2017 gick priserna ner 10-15 procent i alla typer av objekt i alla delar av Stockholm. Det tog väl ett halvår innan det var helt etablerat, säger Henriette Gerson.

Sälja eller inte sälja bostaden i oroliga corona-tider?

Angelica Hermansson, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling, är mer positiv. Visserligen märker hon också av att både köpare och säljare är oroliga, men än så länge har de inte märkt av några skillnader på priser.

Hennes bästa tips för den som vet att den ska sälja inom ett till två år är att förbereda försäljningen, framför allt om man vill ta fina bilder när vädret är bra. Ångrar man sig och vill bo kvar har det inte kostat något. Fördelen med att förbereda en eventuell försäljning är att man bara kan trycka på en knapp och lägga ut allt den dagen man är redo att sälja.

– Det går att sälja nu också, vi sluter affärer hela tiden. Grundregeln är att sälja och köpa i samma marknad i största mån. Säljer du när marknaden är orolig, köp då också, säger Angelica Hermansson.

Angelica Hermansson, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

Det håller privatekonomen Emma Persson med om – att försöka göra försäljningen och köpet så nära inpå varandra är viktigt.

– Måste man köpa eller sälja ska man dessutom försöka sälja först för att veta vad man får, säger hon.

På Erik Olsson Fastighetsförmedling råder man sina kunder att göra en så bra försäljning som möjligt oavsett i vilken typ av marknad man säljer. Men den som vill minska den ekonomiska risken bör sälja bostaden innan man köper en ny.

– Då måste man ändå göra sin läxa och lära sig hur mycket den typ av bostad man vill köpa kostar och diskutera framtida banklån med banken. Först då vet man hur mycket man måste sälja bostaden man har för. Om bostadspriserna står stilla eller sjunker hjälper marknadsrörelsen till att förbättra affären om man säljer innan man köper nytt. Säljer man först behöver man inte heller sälja i panik, säger Johan Nordenfelt.

Avvakta med att sälja i oroliga tider?

Varken privatekonomen Emma Persson eller mäklarna Angelica Hermansson och Johan Nordenfelt tycker att man behöver avvakta med att sälja sin bostad.

– Man ska utgå från ett riktigt behov. Det kan vara så att man har ett barn som kommer behöva ett eget rum inom en snar framtid, eller att man ska separera, och då kan man ju inte vänta och då tycker inte jag man ska det. Att försöka tajma bostadsmarknaden och tänka att det är läge om x antal månader, det är alltid vanskligt, säger Emma Persson.

Svensk Fastighetsförmedlings Angelica Hermansson:

– Nej, kör på. Vill du avvakta ska du självklart göra det, men det finns inget som säger att du behöver avvakta. Vill du köra – kör! Marknaden har alltid gått upp och ner och oavsett hur marknaden ser ut har vi människor ett behov av att flytta. Vi måste flytta till större eller mindre och de behoven stannar inte av, oavsett om man vill bo i en liten by eller i en stor stad.

På Erik Olsson Fastighetsförmedling svarar Johan Nordenfelt:

– Försök sälja bostaden när andra inte gör det. Då kan du dra nytta av att utbudet är lägre än efterfrågan, jämfört med om du säljer när alla andra äntligen vågar sig ut. Får du inte tillräckligt bra betalt kan du pausa försäljningen utan att det egentligen har kostat något.

Just nu kommer det ut många objekt på marknaden, vilket enligt Hemnet kan tolkas som att marknaden är stressad där många försöker passa på att sälja. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Är det säkert att köpa bostad nu?

– En bostad är en väldigt stor investering, så här gäller det att göra ett köp som innebär att man både klarar att räntan stiger och att man kanske blir arbetslös och att man ser till att det finns en buffert kvar. Man behöver inte maxa lånelöftet eller lägga det där sista budet som inte känns riktigt bra i magen. Det gäller att besinna sig och låta den egna privatekonomin styra. Gör ett väl avvägt köp som din ekonomi klarar under lång tid, säger Emma Persson på Länsförsäkringar.

Angelica Hermansson tycker att man kan köpa en bostad även i oroliga tider.

– Ja. Varför inte? Vi har inte märkt av några skillnader i våra priser. Och marknaden har alltid gått upp och ner. Vi hade en nedgång på marknaden hösten 2017, men många köpte och sålde och det gick jättebra. Köper man något man tycker om är det ju jättebra, säger Angelica Hermansson.

Johan Nordenfelt håller med:

– Man vågar köpa nu. Men man måste ha en nära dialog med banken så man inte köper något som banken sedan inte vill finansiera på det sätt man tänkt sig.

– Skall man köpa sin första bostad, eller en ny bostad som är dyrare, kan en prisnedgång som orsakas av oro och turbulens vara en bra möjlighet. Då är man nettoköpare och drar nytta av att det man köper har blivit billigare. Hittills har vi dock inte märkt av några prisnedgångar, fortsätter Johan Nordenfelt.

LÄS MER: Eftertraktat Per Albin-radhus till salu – för första gången

LÄS MER: Köpa ödehus – här är experternas bästa tips och råd

LÄS MER: Bygg ditt drömhus! Här är 16 vackra villor i olika stilar