Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Jeanette Falhström är mäklare på Fahlström & Partners vet vad du ska göra för att höja värdet på din villa eller bostadsrätt.
Jeanette Falhström är mäklare på Fahlström & Partners vet vad du ska göra för att höja värdet på din villa eller bostadsrätt.
Jeanette Falhström är mäklare på Fahlström & Partners vet vad du ska göra för att höja värdet på din villa eller bostadsrätt.
Augusti, september och oktober är den bästa tiden att sälja bostaden. Huset på bilden ligger i Ystad och var nyligen till salu.
Augusti, september och oktober är den bästa tiden att sälja bostaden. Huset på bilden ligger i Ystad och var nyligen till salu.
Augusti, september och oktober är den bästa tiden att sälja bostaden. Huset på bilden ligger i Ystad och var nyligen till salu.
1 AV 2
Jeanette Falhström är mäklare på Fahlström & Partners vet vad du ska göra för att höja värdet på din villa eller bostadsrätt.
2 AV 2
Augusti, september och oktober är den bästa tiden att sälja bostaden. Huset på bilden ligger i Ystad och var nyligen till salu.
Foto: David Altengård Da - Foto Form

Mäklarens enkla knep: Så höjer du värdet på ditt hem

När man ska sälja sitt boende – vad bör man tänka på?

Hur mycket kan man göra själv, och vad är värt att bekosta?

Här får du 13 enkla experttips som höjer värdet på ditt hem.

Att sälja sin bostad, lägenhet eller villa, är en stor affär på många sätt. Alla vill naturligtvis gå med vinst, och det utan att lägga ned alltför mycket tid och pengar innan.

Även om du anlitar en mäklare får du räkna med att lägga ned viss tid och pengar själv. Men ju mer tid och ansträngning du lägger ned själv, desto billigare kommer du undan, och desto mer pengar kan du tänkas att få ut vid en försäljning.

LÄS OCKSÅ: Mäklarens bästa knep för att vinna budgivningen

Bästa tiden att sälja

Men vad exakt ska man göra för att boosta priset så mycket som möjligt vid en försäljning? Vad kan man göra själv, och vad ska man betala för? Och när är bäst tid att sälja?

– Augusti, september och oktober är den bästa tiden att sälja. Man har haft tid att fundera över boendesituationen på semestern, och dessutom skiljer sig många efter sommaren. Likadant gäller första kvartalet efter jul och nyår, säger Jeanette Fahlström, fastighetsmäklare på Fahlström & Partners som här ger sina bästa proffstips.

LÄS OCKSÅ: Mäklarklyschorna – det här betyder de egentligen

 

Foto: Janerik Henriksson/TT NYHETSBYRÅN

Höj värdet på villa och bostadsrätt – här är mäklarens 13 bästa tips:

1. Sälj i rätt tid

Sälj inte din bostad i maj–juni (gäller främst villor) då utbudet på fastighetsmarknaden är som störst. Efterfrågan minskar i och med att utbudet på fastighetsmarknaden ökar drastiskt. Det spelar ingen roll att trädgården är som vackrast med prunkande syrener om det finns en uppsjö av fastigheter till salu i just ditt område (men ta gärna foton då som du sedan kan använda i annonsen annan årstid för att visa hur det ser ut på sommaren). Villor har två säsonger kan man säga, det är vår och höst. Bostadsrätter är inte lika känsliga för årstider.

LÄS OCKSÅ: 8 viktiga saker att tänka på när du ska köpa hus

2. Genomför besiktning

Jag rekommenderar att som villaägare göra en förhandsbesiktning av fastigheten innan man påbörjar försäljningsprocessen. Många tycker det är en stor kostnad, men de cirka 10-15 000 kronorna det kostar att genomföra en säljarbesiktning är väl investerade pengar i de allra flesta fall. Ingen husspekulant vill köpa "grisen i säcken". De vill direkt veta husets skick för att kunna fatta ett beslut.

Foto: Fotolia

3. Rensa och rensa!

Rensa, rensa, rensa! I alla utrymmen. Inklusive garage, förråd, garderober och köksskåp. Om spekulanterna på visningen upplever att det är ordning och reda och luftiga utrymmen ger det en helt annan känsla och tro att de som bor där tagit hand om sitt hem på bästa sätt. Och räkna med att några kommer vilja kika in i garderober och köksskåp, då är det inte kul om det bara rasar ut grejer. Ta även bort privata fotografier, spekulanterna måste kunna sa hemmet som "sin" blivande bostad.

LÄS OCKSÅ: 11 viktiga saker att tänka på när du ska köpa bostadsrätt

4. Tvätta fönster/speglar

Smutsiga fönster drar ned det första intrycket direkt, skymmer utsikten, släpper inte in ljus och ger en allmänt ”dålig” känsla. Samma gäller smutsiga speglar – det syns! Och speglar är ju bra för att de skapar rymd och ger en större känsla. Speciellt bra i små lägenheter och trånga utrymmen.

5. Homestyling är viktigt

Är du osäker kan du anlita en stylist. Det finns många bra på marknaden och det är fortfarande avdragsgillt. Men det allra billigaste är så klart att göra det själv. Det är små enkla saker som kan göra oerhört stor skillnad, och inte heller behöver bli någon stor kostnad. Till exempel:

 Även om du vanligtvis har plastblommor, köp äkta blommor till visningen! Blommor och färsk frukt skapar fräschhet, mysighetskänsla och ger liv till boendet.
Köp nya/låna kuddar, överkast, plädar, gardiner och mattor.
Möblera om ifall det kan lyfta fram lägenheten på ett bättre sätt.
 

LÄS OCKSÅ: Nya amorteringskraven – här är allt du behöver veta

Foto: Fotolia

6. Fixa trädgården/balkongen

Rensa, städa och plantera. Kan du inte själv, anlita en trädgårdsmästare eller någon bekant som är duktig. En gård/uteplats är alltid ett stort plus och bör visas upp från sin bästa sida. Din blivande köpare ska se potentialen, inte ris och snår, eller smutsiga möbler och dammiga/urblekta sittdynor. Plantera blommor i snygga krukor och balkonglådor. Blommor inne och ute skapar en känsla av ett varmt, levande och ombonat hem. Tvätta av utemöbler (måla om/olja in om det behövs), införskaffa fräscha sittkuddar, dukar och plädar till utemöblerna, oavsett om du har trädgård eller balkong.

7. Putsa på detaljerna

Har du ett risigt staket, måla om! Har du smutsiga väggar, blekta, trasiga eller gamla tapeter från 70-talet, måla eller tapetsera om. Fixa till sprickor i tak och väggar. Det är lätt att göra själv, kostar inte mycket, men drar upp intrycket (och därmed värdet) på bostaden väsentligt. Alla små detaljer ger ett helhetsintryck som är bra eller dåligt.

LÄS OCKSÅ: Så får du råd med kontantinsatsen till första boendet

8. Fixa taket

Är det ett hus du ska sälja och taket har mossa eller annan påväxt, högtryckstvätta det.

9. Belysning är A och O

Alldeles för många har allt för dålig belysning i sina hem. Belysning är ett enkelt och billigt knep att skapa mysstämning med, lysa upp mörka vrår, samt punktbelysa blommor och annat man vill lyfta fram i hemmet. Tänk också på att många visningar är på kvällen.

 

Foto: Fotolia

10. Flera sovrum

Om du har många sovrum så är boendet generellt sett mer attraktivt. En del tar bort sovrum, kanske för att barnen flyttat ut, och gör om till annat. Återställ dem, om än tillfälligt, med väggar eller möbler. Många familjer i dag är stora, med barn från olika relationer. Om inte annat kan de se rummen som gästrum.

LÄS OCKSÅ: Inbrotten ökar – stort test av hemmalarm

11. Aldrig tomma rum

Tomma rum är ett "big no no"! Låna möbler eller köp second hand, och möblera, om du inte vill anlita en stylist som lånar ut möbler. Kosmetikan är första intrycket. Det spelar ingen roll att du säger att det får plats en dubbelsäng i sovrummet om det inte står en där. Alla kan inte ”föreställa” sig.

12. Renovera kök och badrum

Här bör man tänka till om det är värt det (beror på skicket i dag) och hur mycket man är villig att spendera. Är man händig själv kan man komma billigt undan, annars är det en rätt stor kostnad. Prata med mäklaren och ta själv reda på vad liknande bostäder i området sålts för, så du vet vad du kan tänkas få ut, och räkna på det. Men självklart drar ett fräscht kök och badrum upp priset och intresset. Till exempel kan ett trångt kök göras större genom att slå ut en vägg och få öppen planlösning. Är bara toalettstolen och handfatet ofräscht kanske det räcker med att byta ut dem. Eller några trasiga kakelplattor.

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om sparande, boende, lån och pensioner

13. Håll inte undan information

Ge mäklaren all tänkbar information om vad ni älskat med boendet, varför det är så praktiskt, lättskött, charmigt etc, alla fördelar ni kan komma på helt enkelt. Men också vilka renoveringar ni genomfört, hur länge ni bott där och om ni har trevliga grannar. Ni känner ert hem utan och innan och kan kanske ge fastighetsmäklaren vissa nya försäljningsargument som bara ni som bor där känner till. Kom ihåg, det känslomässiga styr köpet mer än det logiska!

Fyra av fem svenskar tror att homestyling höjer priset

En undersökning som Sifo lät göra på uppdrag av Länsförsäkringar fastighetsförmedling i år visar att 79 procent tror att slutpriset höjs med fem procent eller mer vid en lyckad homestyling. 57 procent tror att priset kan fås upp med tio procent eller mer– vilket kan handla om hundratusentals kronor.

Men två av tre vet inte hur man går till väga. Undersökningen visar att 74 procent av männen och 56 procent av kvinnorna anser att de är dåliga på homestyling. Och hela 65 procent anser sig ha bristande kunskaper i att styla bostaden inför en försäljning.

 

Foto: Getty Images

Här har vi samlat 12 av homestylisternas bästa tips:

1. Laga och snygga upp

För mycket saker kan ge ett rörigt intryck, hellre få men snygga detaljer. Försök att minimera möbler och prylar utan att det ser tomt ut. Färre små prylar och sedan någon stor grej som drar till sig blickarna – kanske en stor snygg urna eller en snygg designstol. Se också till att måla över avskavningar och fläckar, fixa sprickor, spika fast lister och laga allt som är trasigt.

2. Försök vara neutral

För att få så många som möjligt intresserade av boendet gäller det att var så neutral det går, så de flesta känner sig hemma. Använd exempelvis vitt, grått, svart och beige och mindre av mer grälla färger. Ta bort alla fotografier.

3. Se över belysningen

Belysning i ett hem är A och O. Den är inte bara till för att vi ska se, med ljus kan man skapa både mysstämning och fokusera på områden eller prylar man vill lyfta fram. Många och svagare lampor till exempel ger ett mysigare intryck, passande i sovrum och vardagsrum. Belysning i olika höjd gör att det blir mer levande, och brinnande ljus samt dimbara lampor skapar också en trevligare stämning. En lös ljusslinga är snyggt att lägga längs bokhyllan, runt sängkarmen eller hänga på gardinstången.

4. Första intrycket viktigt

Du vet om det men tänker kanske inte på det, första intrycket är jätteviktigt. Den känslan som förmedlas där tas med under hela visningen av bostaden. Det betyder att det är värt att lägga lite extra kraft på hallen. Så tänd några ljus, ställ dit lite gröna växter, lägg ut en snygg matta. kanske behöver du fixa till färgen på väggen, se över fläckar och liknande.

5. Hur luktar det?

Lukterna i sitt eget hem vänjer man sig vid. Här är det värt att bjuda hem någon vän som kan vara ärlig. Det kan vara lukter av husdjur, rök, någon gammal mat eller annat som biter sig fast. Vädra och städa ur kyl, frys och skafferi noggrant. Undvik att använda starka doftsprayer, folk är allergiska och kan i stället undra vad man försöker dölja. Ren såpadoft som man tvättat med är oslagbart.

6. Textilier och växter

Textilier och växter kan det nästan aldrig bil för mycket av. Plädar går att använda på sängar, fåtöljer, stolar och soffor. Lägg lite nonchalant som en detaljprydnad eller täck hela möbeln om det gör den snyggare. Stora mattor håller ihop möblemanget och skapar en mer ombonad känsla i rummet. Växter både piggar upp, skapar harmoni, doftar gott och fräschar till luften. Förutom större växter i kruka, köp även färska snittblommor och sätt i vas.

7. Möblera om

Att köpa nya möbler är absolut inte nödvändigt. Det kan räcka att möblera om för att hitta rätt plats för varje sak. Det ska råda harmoni och balans i rummet. Finns det en tom glipa någonstans kan en växt, lampa eller sittpuff kanske vara lösningen. Är soffan/fåtöljen sliten, köp nytt överdrag eller lägg en pläd över. Har du inga tavlor på väggarna, införskaffa eller låna, rummet ger annars ett tomt, kalt och omysigt intryck.

8. Inbjudande sovrum

Ett inbjudande sovrum betyder mycket. Lägg energi på härliga textilier, det kommer att löna sig. Spara inte in på fluffiga täcken, snygga lakan och härliga överkast, plädar och kuddar. Snygga gröna växter skapar lugn och harmoni.

9. Köket jätteviktigt

Köket är nu för tiden, om inte det viktigaste, ett av de viktigaste rummen och det folk tittar mest på. Rensa och ta bort allt överflödigt. Ställ fram färska örter, en fruktskål och kanske en vacker skärbräda med en snygg kökshandduk bredvid. Sätt färska snittblommor i en vas på köksbordet.

10. Glöm inte badrummet

Många glömmer bort att se över badrummet, och tror det räcker med att skura. Har du inga fräscha snygga handdukar, köp nya – gärna i någon härlig färg. Införskaffa även en ny fräsch och lyxigare handtvål, samt ställ en handkräm på handfatet. Doftpinnar är inte heller fel.

11. Gruppera i stilleben

Undvik för mycket detaljer och utspridda grejer. Gruppera i stället ihop saker till ett stilleben, oftast blir det snyggast med ojämna antal; tre, fem och sju. Man kan också ha olika nivåer på föremålen, det ger ett mer levande. lugnt och intressant intryck. Samma gäller väggen – sätt ihop tavlorna till ett blickfång i stället för att sprida ut överallt.

12. Styla inte sönder

Sist men inte minst: Hemmet ska absolut inte upplevas stylat och sterilt – det är inte bra. Målet är att skapa en skön hemmakänsla där spekulanterna känner att de trivs och kan tänka sig att bo. Det ska kännas levande och härligt men ändå inte privat, därför ska till exempel alla fotografier plockas bort.