1 AV 3
Niklas Berntzon berättar hur mäklare värderar bostäder
2 AV 3
Fredrik Kullman, vd på Bjurfors i Stockholm, tycker att man ska hitta en mäklare man trivs med som kan fungera som rådgivare under hela bostadskarriären.
Foto: LINUS HALLSENIUS
3 AV 3
I juni brukar priserna gå ned, då kan det vara läge att slå till på en lägenhet.
Foto: DN / TT NYHETSBYRÅN

Så gör du bostadskarriär i dag – mäklarens 10 råd

För tio år sedan var det självklart att en lägenhet skulle stiga i pris på bara något år, vilket gjorde det ganska lätt att göra bostadskarriär.
Men hur gör man då i dag när priserna är mycket mer stabila?

– Det är fullt möjligt att göra bostadskarriär även i dag, men det är lite andra spelregler, säger Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Stockholm.

Angelica Israelsson

Drömmer du om en sekelskifteslägenhet i stan? En häftig vindsvåning med sjöutsikt? Eller en stor villa? Då är det läge att börja klättra på bostadsstegen. Att bara gå och vänta på att du ska ha råd med drömbostaden är en väldigt osäker strategi, du måste göra smarta val och våga agera.

– Priserna går ju inte upp på samma sätt som tidigare, så man måste vara mer om sig och kring sig nu, tipsar Fredrik Kullman, vd på mäklarfirman Bjurfors Stockholm.

Svårt att komma in på bostadsmarknaden

Enligt Fredrik Kullman är det svåraste att komma in på bostadsmarknaden överhuvudtaget nu när det finns flera amorteringskrav som gör det svårare att få lån. 

– Man måste våga satsa! Om du pluggar på en mindre ort kan det vara smart att köpa en lägenhet där, bor du i en storstad får du börja i ytterområdena.

Att komma in på bostadsmarknaden är det första – och allra svåraste steget i en bostadskarriär. Foto: Shutterstock

Han tycker det är viktigt att sätta upp mål för sin bostadskarriär och att hitta en mäklare man trivs med som kan fungera som rådgivare under en lång tid.

– I dag är det svårt att hitta köpare till alla bostäder, det gör att köparna nu är lika viktiga som säljarna för mäklarna. Därför ska du absolut vända sig till en mäklare och berätta hur din situation ser ut och vart du vill komma. Håll regelbunden kontakt med mäklaren och be om hjälp och råd för du ska tänka och agera.

LÄS MER: Mäklarens bästa knep för att vinna budgivningen

Nyproduktion kan vara prisvärt

Rent konkret tipsar han om att kolla på områden där det byggts mycket på sistone. Det gör att utbudet ökar mer än efterfrågan och du bör därmed kunna få ner priset. Efter några år kommer efterfrågan ha kommit ikapp utbudet och du kan sälja med vinst.

– Men det är alltid viktigt att kolla upp föreningens ekonomi noga, en risk med nyproduktion är att alla lägenheter kanske inte blir sålda och du som medlem blir ju ansvarig för bostadsrättsföreningens skulder. Nu när marknaden är lugnare har man gott om tid på sig att sätta sig in i föreningens ekonomi.

Köp och sälj på samma marknad

Många som redan är inne på bostadsmarknaden oroar sig över att de betalade mer för sin bostad än den är värd i dag. 

Hur ska man tänka i den situationen?

– Det viktiga är att köpa och sälja på samma marknad. Så även om du gör en förlust när du säljer kommer ju bostaden du köper också att ha ett lägre pris, säger Fredrik Kullman.

 

Genom att köpa prisvärda bostäder och sälja med vinst kan du klättra på bostadsstegen – och förhoppningsvis till slut landa i din drömbostad. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Så gjorde Annika bostadskarriär: Från etta till hus på 10 år 

Så gör du bostadskarriär i dag – mäklarens bästa tips:

Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Stockholm, ger här sina 10 bästa tips för en framgångsrik bostadskarriär.

1. Köp din första bostad så snart du kan, kanske redan på studieorten om du studerar.

2. Köp större än vad du tänkt och hyr gärna ut eller ha en inneboende om du behöver intäkter. Ju större värde din bostad har ju mer kommer den att öka i kronor när priserna går upp.

3. Amortera så mycket du har råd med tills du kommer under brytpunkten för amorteringskravet, för att minska ränteutgifterna.

4. Köp när bostadspriserna gått ned och marknaden stabiliserat sig. Ett sådant läge kommer att infinna sig under 2019.

5. Byt till en större bostad om priserna går ned. Då får du mer bostad för pengarna. Ska du däremot köpa en mindre, tänk då tvärtom.

6. Köp en bostad som du kan renovera själv om du är händig. Renoveringsobjekt är i dag mer svårsålda så du kan få ett bra pris.

7. Köp när efterfrågan är lägre än utbudet. Då brukar priserna gå ned. Sådana tillfällen brukar uppstå i december och/eller juni. 

8. Köp i ett område som har potential att bli mer populärt. Titta på infrastruktursatsningar, kommunikationer, inflyttning, nyproduktionsplaner mm.

9. Byt bostad till en större eller en i ett bättre läge när du får råd i takt med att dina inkomster ökar.

10. Hitta en mäklare som kan hjälpa dig att navigera rätt så du hittar något som passas dina behov och plånbok.

LÄS MER: 10 drömhus till salu – som ingen verkar vilja ha 

Tio i topp: Kommunerna där lägenhetspriserna ökat mest

Procenten anger hur mycket snittpriset per kvadratmeter ökat från 2008 till 2018.

Motala kommun 327%

Boden kommun 320%

Finspång kommun 300%

Borlänge kommun 297%

Hammarö kommun 286%

Mjölby kommun 296%

Skellefteå kommun 284%

Oskarshamn kommun 268%

Strömstad kommun 262%

Piteå kommun 237%

LÄS MER: Sju knep: Så får du råd med kontantinsats till första lägenheten

Se även: