1 AV 3
2 AV 3
Nya hårdare amorteringskrav träder i kraft från den 1 mars 2018. Här förklarar vi de nya reglerna.
Foto: Getty Images
3 AV 3
Mindre pengar i plånboken när hushållen tvingas betala mer i amortering – men också ett sparande till en själv.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

Nya amorteringskraven – här är allt du behöver veta

1 mars 2018 kommer ett nytt, hårdare krav om amortering.

En djungel tycker många, vad är det som gäller – egentligen?

Här kommer alla svar och oklarheter att benas ut!

Vad betyder det att amortera?

Att amortera betyder att man betalar av på sin skuld. Men många som har köpt dyra bostäder har kunnat välja att ha amorteringsfritt för att få en lägre boendekostnad. Det har gjort att hushållens skulder har stigit allt mer och är orimligt stora i förhållande till inkomsterna. Samtidigt som bostadspriserna bara skenat i väg mer och mer, 30 procent på tre år. 

 

LÄS MER: Checklista: Flytta hemifrån – allt du behöver tänka på

 

Presenteras av Länsförsäkringar

Detta är en redaktionell artikel från LEVA & BO som ingår i ett ämne som Länsförsäkringar valt att sponsra. Företaget har inget inflytande över artikelns innehåll.

Varför skärper man amorteringskravet?

Det är en stor riskfaktor, och Finansinspektionen, FI, som har som uppgift att förhindra obalanser i svensk ekonomi och finanskriser, har på uppdrag tagit fram ett nytt förslag. ”Regeringen beslutade den 12 maj att lämna medgivande till att Finansinspektionen beslutar föreskrifter i enlighet med förslaget”, meddelade regeringen i ett pressmeddelande. 

 

LÄS OCKSÅ: 11 viktiga saker att tänka på när du ska köpa bostadsrätt

 

Genom att skärpa kravet på amortering hoppas man kunna bromsa hushållens bolån. Från och med den 1 juni 2016 var bankerna tvungna att följa de nya och första reglerna. I mars 2017 kom ytterligare skärpta krav. Dock är det fortfarande många som undrar vad som gäller. Här benar vi ut alla eventuella oklarheter.

Foto: Fotolia

Så här fungerar nya amorteringskravet:

Alla som tar ett nytt bostadslån som överstiger 4,5 gånger hushållets inkomster (före skatt) ska amortera ytterligare 1 procent av lånet årligen utöver gällande krav. De amorteringskraven är att stegvis amortera ner sina lån till 50 procents belåningsgrad. Först ska man amortera med 2 procent per år om lånet överstiger 70 procent av bostadens marknadsvärde. 

Efter det sjunker amorteringen till 1 procent av lånet ner till 50 procent av bostadens värde. Som allra mest kan man behöva amortera 3 procent om året. För de som har bolån sedan tidigare gäller inte de nya reglerna. Om du däremot utökar lånet eller tar nya lån omfattas den nya delen av de nya reglerna.

 

Foto: Fotolia

Undantag för nyproduceringar och förstahandsköpare

De undantag för amorteringskraven som funnits när du köper en nyproducerad bostad kommer att finnas kvar.

Banker får bevilja amorteringsfrihet i max fem år för förstahandsköpare, dock är det är inget de måste göra. Men får man det och sedan köper ytterligare en bostad, till exempel ett fritidshus, kommer lånet för den nyproducerade bostaden att räknas med i den totala skuldkvoten. 

 

LÄS OCKSÅ: Supermärklaren: Så gör du bostadskarriär 

 

Foto: Getty Images

I Stockholm har boendekostnaden ökat med 50 procent

Enligt Swedbank har amorteringsutgifterna ökat med 2 800 kronor per månad efter den nya regeln. Och det gäller både småhusägare och bostadsrättsinnehavare. För hushållen i Stockholm har kostnaden ökat med 50 procent men det kommer att bli billigare på sikt eftersom man betalar av på lånet. Om priserna fortsätter uppåt i snabbare takt än lönerna ökar kommer fler att omfattas av kraven. Stannar priserna av eller faller kommer färre att påverkas.

14 procent av alla nya bolånetagare berörs av de skärpta kraven

Det är framför allt hushåll med god ekonomi som drabbats, de mellan 25–45 år som är boende i storstäder. Ensamstående påverkas så klart mer än sammanboende. Enligt FI kommer omkring 14 procent av alla nya bolånetagare beröras av de skärpta kraven. Fortsätter priserna uppåt i snabbare takt än lönerna så kommer fler att omfattas av de nya kraven, stannar eller faller priserna kommer så klart färre att påverkas. 

 

LÄS MER: Guide: Så säljer du din bostad – steg för steg

Foto: Fotolia

Möjlighet att bevilja undantag för sjukdom eller dödsfall

Bankerna måste följa de nya reglerna men har precis som tidigare möjlighet att bevilja undantag för till exempel sjukdom eller dödsfall. Men de kan även ställa hårdare krav när de gör en kreditprövning. Många banker har redan i dag ett skuldkvotstak, det begränsar hur mycket du får låna i förhållande till din inkomst. För de allra flesta banker ligger taket på ungefär fem gånger årsinkomsten (före skatt).

Vad gäller flytt av lån till annan bank skriver FI: ”Vi anser att det är viktigt att man som kund ska kunna flytta befintliga lån till en ny bank utan att amorteringsvillkoren påverkas”. Dock är det så att de flesta banker i dag kräver amorteringskravet även vid flytt av lån.

 

LÄS OCKSÅ: 8 viktiga saker att tänka på när du ska köpa hus 

 

Foto: Fotolia

Rörligheten på bostadsmarknaden kan minska

De som är och har varit kritiska till de nya kraven säger att detta försvårar för unga förstagångsköpare samt äldre med låga pensioner som kanske vill ta nya lån för att flytta till något mindre. FI:s kommentar på det har varit att de grupperna redan i dag begränsas av bankernas kreditprövningar och skuldkvotstak. 

Kritikerna menar också att det skärpta kravet kan utlösa ett prisfall som kan kasta in Sverige i en lågkonjunktur. Något som FI anser vara en mycket liten risk eftersom så få bolånetagare omfattas av de nya kraven. 

Efter stigande bostadskostnader i många år har marknaden nu vänt. Det är svårt att sälja bostäder och den som vill köpa kan göra det till billigare pris. Rörligheten kan på sikt komma att minska då de som tagit lån innan nya amorteringskraven inte vill flytta. 

 

LÄS MER: Köpa sommarstuga: Så hittar du ditt drömhus