Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mäklarens bästa tips när du ska köpa hus utomlands

Att ha ett hus i solen är allt mer populärt och kanske har du redan hittat det där ultimata landet att ha hus i?
Men det finns en del att tänka på inför ett husköp utomlands. Daniel Nilsson, vd för Fastighetsbyrån Utland, går igenom några av de viktigaste sakerna.

Läs också om några som förverkligat drömmen om ett hus i värmen.

Foto: Getty Images / E+

1. Expertens tips när du planerar att köpa bostad utomlands

Varje år flyttar 50 000 svenskar utomlands - många för att de lockas av solen och värmen. Men det är också minst sagt populärt att köpa hus utomlands för att ha som fritidshus, och åka till under semestern.

När det kommer till land är klassiska Spanien fortfarande svenska utlandsköpares favoritland. Enligt färsk statistik pekar det på att antalet registrerade affärer i år spränger tidigare gränsen på 4 000 bostadsköp.
Oavsett om du går i tankarna att köpa ett fritidhus eller permanentboende utomlands är det en hel del som skiljer sig åt från när du köper hus i Sverige.

Olika regler i alla länder
Det hade ju varit skönt om det var samma regler och lagar vid alla husköp utomlands, men så är det så klart inte. Alla länder har olika regler och lagstiftningar och det viktigaste är att se till att vara väl påläst på vad som gäller där du vill köpa. Går du via en seriös mäklare bör de ha koll, annars kan man anlita en advokat för att känna sig trygg att de skattemässiga och rättsliga frågorna blir rätt.
Daniel Nilsson, VD för Fastighetsbyrån Utland, går igenom andra viktiga saker att tänka på:

LÄS MER: Vännerna följde drömmen och köpte hus utomlands – en i Thailand och en i Frankrike

LÄS MER:  Fredrika och Johan köpte hus i Spanien: "Vi tjänar faktiskt på att ha det"

Gör grundjobbet hemma
– Det är så lätt i dag att hitta information och se bilder eller till och med VR på fastigheten så man har en tydlig bild av den innan man är på plats.

Utvärdera dina behov
– Det är ofta folk har en lista på önskemål på sitt hus som inte alltid går att uppfylla. Så tänk efter vad som är viktigast. Där är det bra att ha kontakt med en mäklare på plats som kan ledsaga i vad som är rimligt.

Hur ska det finansieras?
– Ha det tydligt för dig från början, vad som krävs, hur mycket man kan låna, hur mycket av huset som får betalas med lån.
– Har man finansieringen och gjort sin research på stället och området innan man åker ner är chansen större att man kommer i mål när man väl åker ner på visning.

Ha extra koll på nyproduktioner
– Många väljer nyproduktion i dag, men man ska vara noggrann med vilket projekt man ger sig in i. I Spanien exempelvis finns så klart lagar och regler om att byggarna måste ha bygglov, äga marken och lämna intyg till banken, men det är inte alltid alla gör det. Så undersök i förhand och ställ krav på byggare och mäklare.

Räkna med att det tar några månader
– Det brukar ta tre till sex månader innan man är i hamn med ett köp. Sedan brukar det ta allt mellan 30 till 90 dagar innan tillträdet. Det är en del pyssel som ska göras, som i Spanien att skaffa skattenummer och annat.

Det är mer prutningar än budgivningar
– Det är sällan budgivningar. Säljaren bestämmer vad de vill ha eller inte vill ha utifrån det bud intressenten lägger. Till skillnad från i Sverige är det sällan många som budar på en fastighet. Det är vanligare att man försöker pruta lite, så det blir en förhandling men åt andra hållet.

Extra avgifter tillkommer
– Tilläggsavgifter får man räkan med i både Spanien och Portugal, och då ganska mycket högre än i Sverige. Det ligger på mellan 11-14 procent.

Här är poppis att köpa
– Spanien är överlägsen etta, till och med sammanlagt, Portugal har seglat upp som tvåa och även Frankrike är i topp tre. Thailand var väldigt i ropet 2003-2004 men det ser vi inte på samma sätt i dag, jag tror att det handlar om att det då såldes mycket nyproduktion, men att det inte finns svenska mäklare som nu har hand om begagnatsidan, vilket kan göra det svårt att sälja.

LÄS MER: Vännerna följde drömmen och köpte hus utomlands – en i Thailand och en i Frankrike

Intresserad av att veta mer? I den här guiden får du mer detaljerade och landbaserade tips om hur du köper hus i Spanien, Portugal, Frankrike respektive Thailand: Stora guiden: Så köper du hus och lägenhet i solen