Mäklaren: Så spelar du bort motståndarna under budgivningen

1 av 4: Var strategisk redan när du lägger det första budet

Att gå från stora till små bud är ett vanligt misstag, enligt mäklaren. ”Då blir du lättläst”, säger Jakob Johansson, fastighetsmäklare.

Foto: Mia Zettermark

2 av 4: Att gå från stora till små bud är ett vanligt misstag, enligt mäklaren. ”Då blir du lättläst”, säger Jakob Johansson, fastighetsmäklare.

Utgångspris och budgivningstaktik har förändrats i och med de skärpta amorteringskraven, enligt mäklaren Jakob Johansson.

Foto: Mia Zettermark

3 av 4: Utgångspris och budgivningstaktik har förändrats i och med de skärpta amorteringskraven, enligt mäklaren Jakob Johansson.

Visa framfötterna, så kanske du får din drömbostad!

Foto: TT NYHETSBYRÅN

4 av 4: Visa framfötterna, så kanske du får din drömbostad!

Hårdare amorteringskrav har skakat om bostadsmarknaden.

Såväl köpare som säljare beter sig annorlunda jämfört med för ett år sedan, enligt mäklaren Jakob Johansson. 

Han delar erfarenheter och tips till köpare som vill vinna budgivningen.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

– Förut var det ofarligt att lägga ett startbud, men nu tänker en del: Ojoj, säger Jakob Johansson, fastighetsmäklare i Storstockholm. 

Amorteringskraven som infördes våren 2018 har påverkat både köparnas och säljarnas strategier.

Skärpta amorteringskrav påverkar parterna

– Folk känner på läget innan de vågar agera, säger Jakob Johansson.

Han berättar att många spekulanter drar sig för att lägga första budet och är försiktigare än när det var säljarnas marknad. De agerar avvaktande för att se hur andra budgivare agerar innan de budar för att minska risken att betala mer än nödvändigt för bostaden.

Men det är inte bara köparna som ändrat strategi, även mäklarna tillsammans med säljarna tänker ofta på ett annat sätt när de sätter utgångspriset. 

– Innan visste man att utgångspriset skulle gå upp en hel del, men nu kanske man har ett utgångspris som är betydligt närmare ett tänkbart slutpris än vad det tidigare var, säger mäklaren. 

LÄS MER: Nya amorteringskraven – här är allt du behöver veta 

Så vinner du budgivningen

Att ge sig in i en budgivning kan vara påfrestande, så bestäm dig i förväg för hur mycket du är villig att ge, råder Jakob Johansson.

– Vad tycker man själv att bostaden är värd, det tycker jag man ska reda ut från början för då slipper man allt för mycket spel, säger han. 

Jakob Johansson understryker även att banken måste ha godkänt ditt lånelöfte innan budgivningen och att det är viktigt att svara när mäklaren ringer eller att tala om att du kommer att vara upptagen i förväg så att han eller hon vet att du är intresserad.

Tycker du man ska lägga udda eller jämna bud?

– Det tror jag inte spelar någon roll, men det är bra att vara konsekvent i sitt budgivande. Så man lägger i samma budintervall hela tiden. Om det är udda eller jämna bud får stå för var och en, det tror jag inte spelar någon roll, säger mäklaren. 

Foto: Mia Zettermark

”Det största misstaget som folk gör är att de börjar på en hög budintervall, kanske 100 tusen i första budet, och sen 50, 25 och 10 tusen.”

Hela och halva miljoner är psykologiska gränser för många, så där gäller det att vara på tå.

– Där är det kanske vettigt att ta höjd med ytterligare 100 000 eller vad det nu kan vara för att gå över de här psykologiska prisnivåerna och kunna vinna en budgivning kanske, tipsar Jakob Johansson. 

Snabba beslut visar på styrka

Han rekommenderar även snabba drag, trots att marknaden just nu är ganska avvaktande. 

– Att visa framfötterna tror jag definitivt skrämmer bort. 

Då kan de andra spekulanterna känna att budgivningen är menlös, och tro att du har en fetare plånbok än dem, förklarar han.

– Om buden kommer långsamt kan de få en annan uppfattning, och tro att dina pengar nog också börjar ta slut. Kommer buden snabbt hela tiden kan de tro att det är som monopol för dig, inga (betydelsefulla) pengar.

Att lägga sista budet för dagen kan också visa på styrka som tär på motståndarna.  

LÄS MER: Mäklarens bästa knep för att vinna budgivningen 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande