1 AV 2
"Tänk efter hur mycket du mäktar med"
2 AV 2
I ”Sommar med Ernst” har tv-profilen bland annat renoverat en gammal kvarn i Kånsta By.
Foto: Länsstyrelsen Örebro län

Köpa renoveringsobjekt? Ernst Kirchsteigers bästa tips

Drömmer du om ett renoveringsobjekt? Då ska du läsa det här först. 

Renoveringarnas mästare Ernst Kirchsteiger ger tre ovärderliga tips och varnar för fällorna som är lätta att gå i.

Vem fantiserar inte om den där oslipade diamanten som med lite arbete kan bli ett riktigt drömhem? Renoveringen kan dock bli en mardröm och relationer kan förstöras. Magkänslan kanske inte alltid är att lita på när man väljer sitt drömobjekt?

– Det finns tillfällen där magkänslan har varit mitt i prick men det finns också väldigt många tillfällen där den leder i väg en lite grann. Drömmarna och verkligheten stämmer inte alltid överens. Det finns också en risk i ett renoveringsprojekt att man förstör en relation. Jag kanske tycker att det är helt okej att hålla på att rusta upp ett hus och jobba från morgon till kväll medan den jag älskar kanske har en idé om att åka till Köpenhamn och vara ledig en helg. Ett renoveringsprojekt ställer ganska höga krav, säger Ernst Kirchsteiger som renoverat gamla hus och torp i tv-rutan sedan år 2000.

LÄS MER: Ernst förvandlar övergiven bondgård till drömhem 

Renoveringarnas mästare Ernst Kirchsteiger har renoverat många gamla hus och torp. Foto: TV4

Ernst 3 tips för dig som vill köpa ett renoveringsobjekt

1. Anpassa köpet efter dina behov

– Det är lätt hänt att man blir tjusad av någonting som ser ut som Änglagård med 13 rum och kök och så tänker man att ”oj det var ju inte så dyrt”. För det är just det med renoveringsobjekt att man kan få mycket hus för pengarna som man säger. Men när mycket hus ska renoveras så bär det i väg, det är många som går i den fällan. Det är bättre att titta på vem är jag, hur ser min familj ut och vad mäktar vi med? Och köpa ett objekt som är görbart.

2. Rådfråga experter

– Om man till exempel ska köpa ett timmerhus så tycker jag att man ska ta dit en person som är bra på just timmerhus som kan hjälpa dig att ta rätt beslut. Ni vet, de där som sticker in en skiftnyckel i nedersta syllen och kollar så att det inte är ruttet. Att ha ett resonemang med någon som är påläst gör att man sover bättre på natten och blir en gladare människa.

3. Ensam är inte stark!

– Jag tycker att man är en idiot om man inte hör av sig till en svåger, en svärfar, en kompis eller vem det nu kan vara och ber om hjälp. Att renovera något tillsammans med någon är uppbyggligt för relationen. Man ska inte stå där och tänka att nu ska jag göra det här ensam hela semestern för det finns verkligen en risk att man blir riktigt, riktigt less. Välj in släkt och vänner och låt dem vara med. Sen har man en stor fest efteråt där man firar sin förträfflighet och sin vänskap och bara kramas.

”Drömmarna och verkligheten stämmer inte alltid överens”, säger Ernst. Foto: JESPER OLSSON

LÄS MER: Succéserien ”Drömmen om slottet” får ny säsong 

LÄS MER: 13 ödehus och ruckel som var till salu 2018