Booli har tagit fram en topp 100-lista på de vanligaste förekommande orden i bostadsannonser just nu.
1 av 3: Booli har tagit fram en topp 100-lista på de vanligaste förekommande orden i bostadsannonser just nu. Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto
Ord som indikerar på öppenhet och rymt, så som 'plats', 'planlösning' och 'balkong' kommer högt. Köparen är alltså mer attraherad av det öppna, i alla fall enligt vad mäklarna verkar utgå från.
2 av 3: Ord som indikerar på öppenhet och rymt, så som 'plats', 'planlösning' och 'balkong' kommer högt. Köparen är alltså mer attraherad av det öppna, i alla fall enligt vad mäklarna verkar utgå från. Foto: Skärmdump Hemnet/Montage
Rymd och läge – det har man gott om på Standvägen i Stockholm.
3 av 3: Rymd och läge – det har man gott om på Standvägen i Stockholm. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Här är orden som säljer din bostad

Läge är viktigare än skicket på bostaden. I alla fall om man ska utgå från vilka ord mäklarna väljer att framhäva. 

Här är några av de mest använda orden i bostadsannonserna. 

Booli har tagit fram en topp 100-lista på de vanligaste förekommande orden i bostadsannonser just nu. 

Listan visar vad som anses trendigt eller attraktivt för tillfället och vad mäklaren skriver för att locka spekulanter till visningen.

Många av dem är ju självklart de vanligast använda orden som egentligen inte har så mycket med trender att göra, såsom att 'kök' kommer på förstaplats, följt av 'sovrum' och 'badrum'. 

LÄS MER: Fyndläge på sommarhus! 10 drömhus med nytt lägre pris 

Närhet till service viktigare att poängtera än välskött bostad

Men bortsett från rummens namn är ordet 'läge' det mest vanligt förekommande. 

– Närhet till service tycks vara viktigare att poängtera än att bostaden är välskött. Av förklarliga skäl - läget kan du inte göra så mycket åt, men skicket på bostaden har du alla möjligheter att ändra på, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli i ett pressmeddelande.

Foto: Getty Images/iStockphoto / iStockphoto

Rymd och öppen planlösning attraktivt

Ord som indikerar på öppenhet och rymt, så som 'plats', 'planlösning' och 'balkong' kommer också högt. Köparen är alltså mer attraherad av det öppna, i alla fall enligt vad mäklarna verkar utgå från. 

– Genom att titta på den här listan och i vilken utsträckning orden används kan man utröna vad som anses attraktivt och värt att lyfta fram när en bostad ska byta ägare. Sedan får man som spekulant komma ihåg att ord som 'attraktiv', 'trevlig' och 'optimal' inte nödvändigtvis betyder samma sak för alla, säger Matilda Adelborg.

LÄS MER: Mäklarens bästa knep för att vinna budgivningen 

Foto: Shutterstock

LÄS MER: Galna bostadsannonserna – 10 knasiga trick som mäklarna försökt sig på 

Här är mäklarnas 10 vanligaste ordval

Tar man bort de olika rummen ser topp-10-listan på de mest använda orden ut så här: 

1. Läge

2. Stora

3. Plats

4. Närhet

5. Balkong

6. Planlösning

7. Fina

8. Centrum

9. Genomgående

10. Öppen

Vidare visar listan att 'kommunikationer' och ord som 'promenadavstånd', 'stenkast' och 'restauranger' är något som används frekvent.

För att få fram listan har Booli undersökt totalt 11 000 annonser som var till salu den 29 oktober 2018 för att visa vilka ordval som är vanligast för att beskriva en bostad.

LÄS MER: Mäklarklyschor – vet du vad de betyder?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!