Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Hur bosparar jag på bästa sätt? Och hur mycket ska jag ha som buffert? Ekonomiexperten Arne Ohlson ger oss viktiga tips om pengar och ekonomi.
Foto: Getty Images
2 AV 2
Att ha koll på sin ekonomi är viktigt – men svårt.
Foto: Getty Images

Ekonomiexperten: ”Så blir du rik innan du fyller 40”

Vad kan jag låna och hur mycket besparingar ska man ha som buffert? 

Hur sparar jag bäst till barnen, bostaden och pensionen? Och hur blir jag rik?

Det och andra frågor svarar ekonomiexperten Arne Ohlson, Länsförsäkringar, på.

Arne Ohlson är ansvarig för privata bankaffärer på Länsförsäkringar och kan allt om ekonomi. Vi tog ett snack med honom för att få svar på alla våra frågor kring sparande, boende, lån, pension med mera.

Arne Ohlson är ansvarig för privata bankaffärer på Länsförsäkringar. Foto: Länsförsäkringar

1. Hur mycket besparingar ska man ha som buffert? 

– Anledningen till att alla behöver ha en buffert är för att kunna fånga möjligheter men också hantera problem som dyker upp. Man kan till exempel drabbas av sjukskrivning med minskade inkomster eller att något man behöver går sönder. Det kan också vara en weekendresa man vill göra eller en vattenläcka i köket som behöver åtgärdas.

– Generellt sett rekommenderar vi att man har två månadslöner på sitt konto i buffertsparande. Det beror förstås också på vilka utgifter du har – med hus, bil och barn kan det ibland behövas mer. Titta på hur stora utgifter du har per månad och ha som mål att klara allt utan inkomst ett par, tre månader. Det ger dig åtminstone lite tid för omställning om något händer.

LÄS OCKSÅ: 11 saker att tänka på när du ska köpa bostadsrätt 

Foto: Getty Images

2. Hur bosparar jag på bästa sätt?

– Det beror lite på hur lång tid det är kvar till dess att du ska köpa din bostad. Ligger det bara några år framåt i tiden är det bästa att spara på bankkonto och försöka sätta av så mycket det går. Titta på alla dina utgifter, även rörliga, och gör en enkel budget, på Konsumentverkets hemsida finns hjälp att få. Finns det möjlighet att minska på några av dem? Naturligtvis kan du också försöka öka dina inkomster, kanske genom att sälja av saker eller jobba extra.

Presenteras av Länsförsäkringar

Detta är en redaktionell artikel från LEVA & BO som ingår i ett ämne som Länsförsäkringar valt att sponsra. Företaget har inget inflytande över artikelns innehåll.

3. Är amortering ett bra sätt att spara på?

– Om du har höga skulder i förhållande till din inkomst så kan det vara en god idé att amortera för att minska din skuldsättning. Det gör dig mindre sårbar om något oväntat  inträffar i din ekonomi. Börja med de skulder som har högst ränta. Men det beror också på hur ditt sparande ser ut i övrigt, har du inget buffertsparande kan det vara läge att börja där och sedan utöka med ett långsiktigt sparande och amorteringar i en lämplig blandning. Ett bra mål kan vara att spara cirka 10 procent av din inkomst efter skatt och fördela det på buffertsparande, långsiktigt sparande och pensionssparande.

LÄS OCKSÅ: Nya amorteringskraven – här är allt du behöver veta 

4. Hur sparar man ihop till en kontantinsats?

Foto: Fotolia

– Sparandets bästa vän är tid så börja gärna i god tid. Föräldrar kan, om de har möjlighet, börja redan när barnen är små. Ju längre tid du har på dig desto lägre belopp krävs per månad. Har du ont om tid gäller det att prioritera hårt bland utgifterna och försöka hålla fast vid drömmen om det där egna drömboendet. Tag hjälp av en sparapp eller ställ in automatiska överföringar i din mobilbank så att sparandet blir av. Och som alltid – försök att följa tumregeln som lyder ”spara först, spendera sen”.

5. Hur sparar jag till mina barn? 

– Som förälder vill man gärna ge barnet en ekonomisk plattform att stå på när hen blir vuxen och lämnar hemmet. Sparhorisonten är lång och man bör sträva efter högre förväntad avkastning till en acceptabel risknivå, och då är sparande i aktiefonder bra. Man kan även fundera på om sparandet ska vara i barnets namn på ett ISK-konto eller i en kapitalförsäkring där barnet är förmånstagare. Som förälder har man säkert en åsikt om vad man vill att barnet skall använda pengarna till men man ska komma ihåg att när barnet blir 18 år är det hen som avgör det själv. 

LÄS OCKSÅ: Så får du råd med kontantinsatsen till första boendet 

Foto: Getty Images

6. Vad är okej att låna pengar till? 

– Som grundprincip tycker vi att det man lånar till skall ha ett värde som varar. Bostad, möbler och renovering är självklart sådant som skapar ett värde som varar. En resa kan också skapa värde men minnen bleknar fort och det är inte så roligt att amortera på fjolårets semesterresa när en ny sommar närmar sig. Skall man låna till resa, nöje eller annat som konsumeras bör man se till att betala tillbaka fort. 

– Likväl skall man undvika snabblån eftersom det blir en väldigt dyr konsumtion. Bättre är att se till att ha ett buffertsparande ihop med ett kreditkort där man snabbt betalar av skulden. Fördelen med kreditkortet är att du alltid måste betala tillbaka snabbare än om du tar ett vanligt konsumtionslån där återbetalningstiden kanske är tre, fem eller till och med tio år.

7. Vad är snabblån och blancolån?

– Det som är gemensamt för dessa lån är att det är lån utan så kallad säkerhet – som till exempel en fastighet. Det betyder att långivaren vill ha lite mer betalt för den högre risken och därmed begär en högre ränta. Snabblån beskriver precis vad det handlar om – ett snabbt lån. Ofta handlar det om ett mindre belopp som ska betalas tillbaka inom 30 dagar, och vanligtvis med en avgift samt en hög ränta, vilket gör det väldigt dyrt. Ett blancolån, privatlån eller konsumtionslån har längre återbetalningstid – ofta upp till flera år.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du inte ta sms-lån eller snabblån 

Foto: Getty Images

8. Vilken typ av snabblån har banken?

– Banker erbjuder blancolån som kan betalas ut ganska snabbt om du klarar kreditprövningen som görs. Då kommer ni också överens om en avbetalningstid som brukar vara lite längre, vanligtvis minst ett år. Men i de flesta fall kan du betala tillbaka när du vill. Fråga banken innan du skriver på lånehandlingarna.

9. Hur sparar jag till min pension?

Foto: Fotolia

– Hur mycket du ska spara beror på en rad faktorer. Hur gammal du är, om du har tjänstepension eller inte, hur hög lön du har och vilket liv du vill leva som pensionär. Börja med att göra en pensionsprognos på Minpension.se och se hur det ser ut för just dig. Tänk på att tjänstepension kan motsvara en stor del av din slutliga pension. Har du ingen tjänstepension– se till att kompensera med ett privat sparande.

10. Hur lär man sina barn att spara? 

– Jag tror att det viktiga är att involvera barnen tidigt och sedan anpassa det efter deras ålder. Att få dem att förstå att pengar inte bara är ett transaktionsmedel utan också är kopplat till drömmar, möjligheter och självförverkligande. Det görs bäst genom att visa, berätta och vara så öppen som det går med hur lön, sparande och lån fungerar. Visa ditt barn när ni är i mataffären vad saker kostar, berätta för barnen vad ni sparar till och ge barnen veckopeng så att de får lära sig att göra sina egna misstag och uppfylla egna sparmål. Det finns utmärkta digitala hjälpmedel i dag, till exempel ”Veckopengen”.

Foto: Fotolia

11. Om man vill bli rik innan 40, hur gör man då? 

– Ett gammalt ordspråk lyder att det inte handlar om de stora inkomsterna utan om de små utgifterna. Sanningen ligger kanske någonstans däremellan. Naturligtvis är det lättare att bli rik om man har höga inkomster, men har man tillräcklig målmedvetenhet så kan det gå att spara betydande belopp även om man tjänar mindre. Men det krävs ofta hårda prioriteringar. 

– Fundera på om du är beredd att göra de prioriteringar som krävs och vad du egentligen vill uppnå med att bli ”rik”. Fundera även på vad rikedom är för dig. Då kanske du kommer på att det är helt andra saker än pengar på banken som ger ett rikt liv. Det kanske räcker med att du har en viss finansiell trygghet för oförutsedda (och förutsedda) händelser, snarare än en miljon på banken. Fundera över ett konkret mål för ditt sparande – då är det lättare att fokusera på och uppnå målet. 

LÄS OCKSÅ: 8 viktiga saker att tänka på när man ska köpa hus