1 av 12: När huset renoverades byggdes även en stor altan som förbinder de två huskropparna. De stora äppelträden ger skugga och insynsskydd. Foto: Carina Olander
2 av 12: Åsa i fullgång med att ta vara på alla äpplen som träden dignar av i trädgården. Hittills har det blivit kallpressad Äppelsaft och äppelpaj. Kök och serveringsvagn från Ikea. Lapor från Åsby trädgård. Pall från bruka design. Hyllan har Jens byggt i en före detta garderobsöppning. Foto: Carina Olander
3 av 12: Familjens matrum är ljust och luftigt och ligger i angränsning till köket. Här huserade tidigare vardagsrum och matplats innan familjen byggde ut huset. Stolar från Mio, bord från Ikea. lampkrona Tove Adman, köpt på Norrgavel. Foto: Carina Olander
4 av 12: I matrummet står en kamin som som familjen ofta tänder en brasai. Foto: Carina Olander
5 av 12: Vedspisen är original och stod tidigare i köket på ovanvåningen, men fick flytta ner när köket renoverades. Kopparhink från Jens föräldrahem, Bricka från Svenskt tenn. Foto: Carina Olander
6 av 12: Hallen är ljus och ombonad. Tidigare gick hela familjen in här, nu är det en gästingång. Sedan källaren byggdes går familjen i där nere. Den platsbyggda bänken har Jens byggt. Matta från åhléns, handväska i läder och korg med läderhandtag från åhlén, kuddar från H&M home. Foto: Carina Olander
7 av 12: Det stora spröjsade fönstret skapar en luftig och ljus känsla. Deng amla kökssoffan är ett arv från barnens farfar som sov i den när han var liten. Kuddar från Day home och H&M home. Foto: Carina Olander
8 av 12: Vardagsrummet är ljust och luftigt och stilen hänger bra ihop med resten av huset trots att det är ett nybygge. Soffor från Ikea, Ektorp. Kuddar från Svenskt tenn, Bruka, Dayhome, Village och PB-home. Matta och läslampa Ikea. Lampa i taket Mio. Bordet är ett gammalt slagbord som Åsa och Jens målat och tagit av en bit av benen på. Kamin Contura. Foto: Carina Olander
9 av 12: Ljusstake Vänskapsknuten av Josef Frank från Svenskt tenn. Bulkruka i mässing från Skultuna. Foto: Carina Olander
10 av 12: Åsa och Jens sovrum ligger på övervåningen med utsikt ut över en trädunge. Foto: Carina Olander
11 av 12: Esters rum med matta från Rusta, bord från Ikea, små stolar från Duka home, dockans stol från Åsas barndom. Docksängar gamla. Den röda hade Åsa och lekte med som liten, den bruna är en gåva. Vimplar från Lagerhaus. Foto: Carina Olander
12 av 12: I källartrappan sitter knoppbrädor från Ikea. Spegel från Myrorna, älghorn från Åsas morfar, hatt köpt i England. Halsbanden har Åsa och Ester gjort med träpärlor och läderband från Panduro. Tavlan är från Fotografiska/Nick Brandt. Ram Ikea. Postfacken är från Bruka design och i dem lägger vi viktiga papper som ska ned till killarnas rum. Foto: Carina Olander

”Nu kan vi äntligen njuta av vårt hus”

Ett rött hus med vita knutar i ett mysigt villakvarter i Västerås – här bor Åsa och Jens med sina tre barn.

I ett renoveringsobjekt som äntligen är klart!

Efter 15 år av arbete njuter familjen av sitt drömhus.

Villan är ett egnahemsbygge från 1931 och har haft samma ägare ända tills Åsa och Jens köpte huset 1997.

Grundstorleken var 116 kvadratmeter plus oinredd källare. Men sedan Åsa och Jens tog över har huset byggts ut och källaren inretts. Boytan har ökat till 250 kvadratmeter.

 

LÄS OCKSÅ: Sveriges 10 mest klickade villor just nu

Drömde om ett rött hus med vita knutar

Hemmet andas gammaldags charm med vackra spegeldörrar och spröjsade fönster. Väggarna är ljusa och trägolven i en mörkare ton. Rummen är inredda med vita möbler och accessoarer i form av grafiska kuddar och tavlor i svart och vitt.

– När vi var i 25-årsåldern började vi på allvar leta efter ett hus. Vår gemensamma vision var ett gammalt hus med vedspis, kakelugnar, trägolv och fina fönster. Drömmen var ett rött hus med vita knutar. Så dök det här lilla huset upp hos mäklaren och vi föll pladask, säger Åsa.

Huset var gammalt och rött med vita knutar och hade vedspis och spröjsade fönster, precis som huset på önskelistan skulle ha.

Det var ett riktigt renoveringsobjekt. Ingenting hade moderniserat sen det byggdes. Därför var utgångspriset väldigt lågt, vilket passade det unga parets plånbok.

– Så fort huset var vårt drog vi ivrigt bort korkmattor och skivor som satt för spegeldörrarna. Planen var att försöka få fram huset ursprungliga själ. Så som det såg ut innan golv, dörrar och väggar kläddes in bakom masonitskivor, säger Åsa.

 

LÄS OCKSÅ: Cecilia ritade sitt drömhus i skogen

Renoverade huset i 15 år

Och det har krävts hårt jobb.

– Jag förstod inte riktigt hur mycket tid vi skulle behöva lägga ner. Och det var nog tur, för hade jag vetat att vi skulle renovera de nästkommande 15 åren så hade jag nog aldrig velat köpa huset.

Hösten 1998, mitt i all renovering, var Åsa höggravid och längtade efter ett nytt och fräscht badrum. Hon fick duscha, med sin stora mage, i den ouppvärmda tvättstugan i källaren. Vattnet sattes på med hjälp av en skiftnyckel.

– Glädjen var stor när Edwin och jag kom hem från BB och Jens hade byggt färdigt vårt badrum, vägg i vägg med vårt sovrum. Det var en fröjd att duscha där.

Edwin växte upp med hörselkåpor på huvudet, sågspån i håret och hammare i handen. Alltid var det något projekt på gång.

Ett par år senare föddes Albin, som fick gå i samma fotspår.

– Genom åren har vi i princip renoverat hela huset. Vi har flyttat och tagit bort väggar, även bärande. Vi har bytt panel och gjort massvis med arbeten utomhus för att få en vacker och lättskött trädgård, säger Åsa.

 

Tog hjälp av en arkitekt

I takt med att familjen växte kände Åsa och Jens att de ville bygga ut huset. De drömde om en utbyggnad och tog hjälp av en arkitekt som ritade några förslag efter parets idéer. Men tomten var komplicerad och för att få igenom ritningen krävdes det att grannfastigheten skulle godkänna den. Det gjorde den inte och byggplanerna lades ned.

I stället påbörjade Åsa och Jens jobbet med att förvandla den oinredda källaren allrum.

– Vi bilade bort hela golvet och grävde ur en halvmeter jord, för att kunna lägga i isolering och golvvärme.

Och i den gamla matkällaren fick berg sprängas bort för att ge plats åt ett nytt badrum. För att taket skulle bli helt tätt fick förstugan rakt ovanför glasas in.

Många säckar med gypsum har spacklats upp på väggarna och i dag är hela källaren ett härligt våningsplan med bra klimat året runt.

 

Ritningen på utbyggnaden godkändes

Efter ytterligare ett par år blev Åsa gravid igen. Det blev en i gångspark för att förverkliga utbyggnadsdrömmen som fortfarande levde kvar.

Arkitekten lovade att rita om utbyggnaden så att den följde tomten bättre och förslaget som han visade blev helt perfekt.

Ritningen fick godkänt och så var processen i gång.

– Vi anlitade ett par murare till att mura upp suterrängvåningen, samt skorstenen. Då vi inte fick tag i snickare som ville bygga vidare åt oss frågade vi murarna om de kunde mura upp hela utbyggnaden.

Arbetet gick bra och när Ester föddes i september var utbyggnaden nästan färdig.

–Under tiden hade vi hittat snickare som hjälpte oss med att sätta in fönster och bygga bjälklag. Vi gjorde färdigt allt invändigt och en natt, klockan tolv, släpade upp soffan i vårt nya vardagsrum och skålade i ett glas vin.

Livet efter utbyggnaden har blivit enklare. Pojkarna har fått varsitt rum i källarplan. Och då huset är suterränghus har rummen fullhöga fönster och inte någon källarkänsla.

Åsa, Jens och Ester huserar på övervåningen, och på bottenplan ryms kök, matrum och vardagsrum.

– Den senaste tiden har vi inte haft några måsten med huset. Det har varit riktigt skönt att kunna njuta av vårt hus och inte bara se jobb med det.

 

LÄS OCKSÅ: Laura inreder med internationell elegans

Hemma hos Åsa och Jens

Här bor: Åsa, 42, Jens, 43, med barnen Edwin, 15, Albin, 12, och Ester, 5.
Yrke: Åsa arbetar som förskollärare och Jens är chef på Mälarenergi.
Var: I ett hus på cirka 250 kvadratmeter byggt 1931 i det populära villaområdet Kristiansborg i Västerås.
Instagram: @nerenskan

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande