Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 5
Familjen Hiltunen-Ivansson har gett sig på ett annorlunda projekt: De har flyttat ett hundra år gammalt hus från en gård till en annan.
Foto: Privat
2 AV 5
Huset tillhörde Emils farmor och stod på gården i Råhult. Det hade stått obebott en tid och familjen planerade först att riva det.
Foto: Privat
3 AV 5
I maj 2017 började de montera ner huset.
Foto: Privat
4 AV 5
Nedmonteringen började i maj 2017. Den 24 september 2017 åker taket av och de övre takstolarna tas ner med timmerkran, den som lyfts på bilden är hela 17,5 meter lång!
Foto: Privat
5 AV 5
Nina och Emil jobbar mycket på huset som just nu isoleras. Men det oklart när de kommer att flytta in. "Man måste ändå kunna ha lite semester och leva så vi håller inte på konstant. Vi har inte bråttom, det ska vara kul!" säger Nina Hiltunen.
Foto: Privat

Nina och Emil flyttar 100 år gamla huset – stock för stock

Familjen Hiltunen-Ivansson har gett sig på ett annorlunda projekt: De har flyttat ett hundra år gammalt hus från en gård till en annan. 

Stock för stock har de monterat ner huset och byggt upp det igen. 

– Det är ett jätteprojekt, säger Nina Hiltunen.

På Emil Ivanssons gård i Råhult, mellan Värnamo och Vrigstad, stod tidigare ett stort timmerhus byggt i slutet av 1800-talet. Huset tillhörde Emils farmor men hade stått obebott en tid och familjen planerade att riva det. Men det tyckte inte Emils sambo Nina Hiltunen.

– Det är ju ett fint gammalt timmerhus och vi tyckte det vore synd om det bara stod där eller revs, så jag knäckte idén om att vi borde ta det hem till oss, berättar hon.

Nedmonteringen började i maj 2017. Den 24 september 2017 åker taket av och de övre takstolarna tas ner med timmerkran, den som lyfts på bilden är hela 17,5 meter lång! Foto: Privat

LÄS MER: Agnes och Stefan ska renovera det gamla slottet själva – på ett år 

”Gick bättre än vi förvänat oss”

Idén blev snabbt till verklighet och nedmonteringen av huset påbörjades – stock för stock – för att sedan köras med timmerbil de tre milen hem till Ninas och Emils gård i Maramö utanför Värnamo i Småland.

– Det var lite mer jobb än vi trodde med nedmonteringen, men vi gillar att hålla i gång och ha projekt för oss så vi var inte rädda för det på det viset. Utan vi såg det som en utmaning – och det gick bättre än vi förväntat oss, säger Nina Hiltunen.

Familjen Hiltunen-Ivansson

Familjen: Nina Hiltunen, 37, Emil Ivansson, 38, samt barnen Miranda Ivansson, 15, och Elias Ivansson, 13.

Gör: Nina jobbar på kafé och Emil jobbar som truckförare.

Bor: På en gård i Maramö utanför Värnamo i Småland. "Vi har två hus till på gården och har bott här i 15 år. Vi har renoverat de andra husen också – ett stort hus och ett dränghus."

Foto: Privat
Den 25 september 2017 gick sista lasset de tre milen hem till Nina och Emils gård. med timmret. Foto: Privat

Gjort mycket arbete själva

Det hela påbörjades i maj förra året. I oktober samma år började de resa huset och inom den månaden hade väggar och tak gått upp. I dag jobbar de med isoleringen. 

Trots att ingen i familjen är utbildad inom bygg eller liknande har de till största del gjort jobbet själva. Det har inneburit mycket tungt kroppsarbete, bland annat att med hjälp av kofot bända upp brädor. Under ett och ett halvt år har familjen tagit hjälp av andra i max fem dagar.

– Vi tog hjälp av en timmerlastbil och med kranen kunde vi nå takstolsstockarna och de översta delarna på huset. Sen hade vi hjälp av en skogskärra med kran, men vi fick gå och bända loss stockarna med kofot när kranen skulle lyfta dem försiktigt.

De två barnen Miranda, 15, och Elias, 13, har varit till stor hjälp.  

Har barnen kul?

– Till viss del, ibland tycket de att vi är tokiga och orkar inte. Men de har nog inte insett storheten i det - det är inte många som flyttar hus på det här viset. En vacker dag förstår de nog, säger Nina Hiltunen och skrattar till.

Den 21 oktober 2017 hade de fått upp huset till höjden av en enplansvilla hemma på gården i Maramö. Foto: Privat

Huset, som är hela nio gånger 16 meter stort, blir det tredje huset på familjens gård. Planen är att flytta in så snart det står klart. 

– Man brukar säga att tredje huset är det bästa, så vi hoppas på det, säger Nina och berättar att det kommer att bli ett stort kök på fem gånger nio meter, fem rum, två toaletter och tvättstuga.

LÄS MER: Pernilla Wahlgren gör om i sin villa på Lidingö – se bilderna

Blodspill och krossade naglar

Hur funkar teamworket inom familjen? 

– Det är inga problem, vi ser på varandra vad som behöver göras eller hur vi ska göra. Jag är mer för utseende och inredning och sambon är mer genomförande, säger Nina och berättar vidare att den enda gången de varit oroliga under bygget var när det ösregnade under en period och det luktade mögel. Men träet lyckades torka.  

– Fast lite blodspill har vi nog haft under tiden också, någon planka i huvudet och Emil har knäckt någon nagel, men det hör till.

Huset upprest igen hemma på familjens gård. Foto: Privat

Ser inte ut som det gjorde förr

Huset har förädlats en del, målet är inte att det ska se ut precis som det gjorde tidigare. Bland annat har familjen valt plåttak i stället för tegel och panelen är liggande och bredare. Men de försöker också ta tillbaka lite av den gamla känslan. 

– Vi har fått gamla kort på hur huset såg ut på 1900-talet, bland annat var det sexrutsfönster som vi vill ta tillbaka och några andra riktigt speciella fönster, säger Nina.

Den gamla bilden på huset i tidningsurklippet ovan, tror Nina är från någon gammal bok eller annons om ägarbyte.

Inte bråttom att flytta in

I höst isoleras den fjärde väggen och till vintern kommer fokus ligga på det invändiga. När inflyttning sker har familjen ingen exakt plan för. Bland annat ska hela 22 fönster köpas och monteras först.

– Man måste ändå kunna ha lite semester och leva så vi håller inte på konstant. Vi har inte bråttom, det ska vara kul! säger Nina Hiltunen.

Så här ser huset ut i september 2018. Foto: Privat

Grannarna kör nyfiket förbi

Familjen har tidigare blivit omskrivna i lokaltidningen Värnamo Nyheter och efter det fick de en del reaktioner om att projektet var häftigt och udda. En del kommer till och med förbi för att se hur långt de har kommit.

– Vi bor längst bort på en väg så man märker hur de stannar till på vändplanen – men är lite försynta vilket är synd, det är bara kul om de kommer!

I bildspelet ovan finns fler bilder från huset.

LÄS MER: 12 övergivna och lämnade hus – allting finns kvar