Mira Niemis hus ligger idylliskt vid en liten skogssjö i norra Uppland och har nu utsetts till Sveriges mysigaste hem. Foto: Anna-Lena Ahlström/Villalivet

Mira förvandlade furustugan till Sveriges mysigaste hem

För snart 15 år sedan köpte Mira Niemi och sambon Christian Sporron den gamla sommarstugan intill lilla Snäcksjön i Uppland. Ett 90-talshus med furu från golv till tak. 

Nu har det förvandlats till en ljus lantidyll – och utsetts till Sveriges mysigaste hem.

– Jättekul, säger hon.

Mira och Christians villa ligger med ett riktigt drömläge vid den lilla skogssjön i samhället Snäcksund utanför Östhammar i norra Uppland. På bryggan kan de under sommaren njuta av sol, bad och grillkvällar. Men även ifrån vardagsrummet i suterrängvillan har de behållning av sjön. Här finns ingen tv – utsikten från de stora fönstren är underhållningen. 

– Här kan vi följa årstiderna och naturens skiftningar, säger Mira. 

Hon tror att det var just läget som fick tidningen Villalivets läsare och jury att rösta fram deras hem som vinnare i Sveriges mysigaste hem och trädgård 2020. Närmare 2 000 bidrag deltog i tävlingen och över 181 000 läsare röstade.

– Här är otroligt fint på sommaren, en riktig idyll. Folk som är på genomresa brukar stanna till för att titta på utsikten. 

Det behöver inte alltid vara så perfekt. Jag gillar det som är lite udda och ruffigt.
Mira och Christian med hunden Leia i köket som är husets äldsta del. Här samsas den gamla vedspisen med Kartells Louis Ghost-stolar i genomskinlig plast. Foto: Anna-Lena Ahlström/Villalivet

Hemma hos Mira

Här bor: Mira Niemi, 51, och Christian Sporron, 49, och hunden Leia, 10, som är en blandning av spaniel och chihuahua.

Var: I en villa i Snäcksund utanför Östhammar i Norduppland. 

Gör: Mira arbetar som gymnasielärare i engelska och svenska i Östhammar. Christian är processoperatör på Sandvik Coromant.

Instagram: @mirachri

https://www.instagram.com/p/CC-pvzcHkdq/?utm_source=ig_web_copy_link?hidecaption=truehttps://www.instagram.com/p/CGc1_gWHHSg/?utm_source=ig_web_copy_link?hidecaption=true

Huset var från början ett litet torp, byggt någon gång på 30-40-talet. Omkring 1990 byggdes sommarstugan ut och kläddes invändigt i furu.

Sedan paret köpte huset för 15 år sedan har de renoverat bit för bit. I dag är det en ljus villa, inredd i lantlig stil med inslag av modern design. 

Mira har ett stort intresse för inredning och beskriver stilen som eklektisk: 

– Jag köper det jag tycker är snyggt, jag försöker att inte ha så mycket principer mer än att det är snyggt. Jag blandar lantligt och modernt. Det behöver inte alltid vara så perfekt. Jag gillar det som är lite udda och ruffigt. Får det dig att haja till tycker jag att det passar in.

Det är så mysigt att gå runt här och pyssla och laga mat, slänga in ett vedträ i spisen och titta ut över sjön och mysa.

Även om furudrömmen inte var deras, fanns det godbitar i den gamla sommarstugan som de bevarat. I köket som är den äldsta delen av huset är vedspisen i original. Rummet är 25 kvadratmeter och även den låga takhöjden med synliga takbjälkar är bevarad.

– Vårt lantkök är min favoritplats, jag gillar ju matlagning och det är här man sitter och umgås med vänner och familj. Det är så mysigt att gå runt här och pyssla och laga mat, slänga in ett vedträ i spisen och titta ut över sjön och mysa. 

Köksbordet från Jotex köpte Mira i somras. Bordsskivan är i marmor och väger 125 kilo. ”Det var fruktansvärt att bära in, men det är otroligt fint!” Foto: Anna-Lena Ahlström/Villalivet
1 av 4: Det ljusa vardagsrummet var klätt i furu när paret flyttade in. Här har de utsikt över sjön och behöver ingen tv – utsikten är underhållningen. Foto: Anna-Lena Ahlström/Villalivet
2 av 4: Mira beskriver sin inredningsstil som eklektisk och blandar gärna lantligt med modernt. Foto: Anna-Lena Ahlström/Villalivet
3 av 4: Med kuddar, plädar och många ljuskällor skapar Mira mysig känsla i hemmet. Foto: Anna-Lena Ahlström/Villalivet
4 av 4: Härligt häng på altanen på bottenvåningen. Foto: Anna-Lena Ahlström/Villalivet
https://www.instagram.com/p/CC3Q4gTHpk5/?utm_source=ig_web_copy_link

Levande ljus, mycket textilier som kuddar och plädar och att inreda med flera små ljuskällor är några av de knep hon tar till för att skapa mysig stämning hemma. Men en sak slår det mesta i mysväg: 

– Jag älskar vedspisen, den är guld värd! Speciellt när strömmen går, som när stormen Alfrida härjade, då går det ju bra att laga mat på den. Det blir otroligt mysigt och en helt annan värme än i ett modernt uppvärmningssystem. 

Jag har bränt mycket pengar på växter som aldrig lyckats ta sig.

Mira är även intresserad av odling men trädgården har varit ett gissel under alla år. Förutom en vildros som växte så mycket att de var tvungna att ta bort den och ett vildvin som tog över staketet, har hon haft svårt att få något att rota sig. 

– Jag har bränt mycket pengar på växter som aldrig lyckats ta sig. Eftersom vi bor vid en sjö så är det svårt att odla, marken blir lätt vattensjuk. Jag har några odlingslådor och krukor på altanen men det är inte mycket att hurra för. 

https://www.instagram.com/p/CD5_apAHIdq/?utm_source=ig_web_copy_link
Mira Niemi älskar inredning och ser fram emot att inreda växthuset som var förstapriset i tävlingen. ”Jag tänker att man kan odla lite medelhavsväxter i ena delen och ha halva delen som social yta där man kan dricka vin och mysa.” Foto: Privat/Instagram @mirachri

Men nu har hon fått nytt hopp. Förutom en kokbok och ett presentkort på möbler, var nämligen förstapriset i tävlingen ett växthus.

– Ett växthus har varit drömmen! Jag ser så mycket fram emot att inreda det. Jag tänker mig att halva växthuset blir odlingsdel och halva en social del. Tänk att kunna använda det kanske ändra från mars till oktober, dricka vin och ha det mysigt. Att odla tomater och medelhavsväxter som citrus och vinrankor och annat med dofter som gör en yr – det har jag ju bara kunnat drömma om, men nu får jag chansen.

LÄS MER: Se ”Alien-huset” – förra årets vinnare av Sveriges mysigaste hem

LÄS MER: Olivias juliga 1800-talsgård – som en riktig ”Änglagård” 

LÄS MER: Emilia och Johan köpte ett ödehus – nu rustar de upp sitt drömhem

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!