1 av 4: Solnedgång på en av parets favoritplatser utanför Abisko. Bilen de bor i är en ombyggd fyrhjulsdriven Toyota Hiace. Foto: Andrej Hartikainen/@followmimmi
2 av 4: ”Vi gjorde en brasa för att grilla på en av våra favoritplatser under resan.” Foto: Andrej Hartikainen/@followmimmi
3 av 4: Andrej, Alma och Mimmi på väg i sin ombyggda skåpbil. Foto: Andrej Hartikainen/@followmimmi
4 av 4: Den 1 november ska Mimmi och Andrej vara ute ur lägenheten. Därefter fortsätter äventyret i den ombyggda skåpbilen till Portugal. Foto: Andrej Hartikainen/@followmimmi

Mimmi och Andrej sa upp fast jobb och lägenhet – flyttar in i skåpbil

Från tre rum och kök på 75 kvadratmeter, till ett rum på 4,5 kvadrat med kokplatta och portabel toalett. 

Mimmi, 33, och Andrej, 34, har sagt upp lägenheten och fast jobb – nu flyttar de in i sin campingbil. 

– Vi får hela världen som vårt vardagsrum.

En tre veckor lång semester i en campingbil runt Sverige, fick paret att bestämma sig. För Mimmi var det enkelt – hon hade redan provat på nomadlivet i skåpbilen då hon och hunden Alma rest runt i Europa under 2019. 

Andrej hade aldrig gjort något liknande men beslutet var inte svårt att ta. Andrej som jobbar som truckförare på godsmottagningen på ett stort lager, hade börjat få sömnproblem av skiftarbetet som veckovis skiftar mellan dagjobb och kvällsjobb. 

– Jag har mått väldigt dåligt. När vi kom hem kändes det som att jag fick en uppenbarelse, jag var inte klar med det här, jag ville resa mer och kände att: ”nej, nu sticker vi”, säger Andrej.

Det bästa är friheten. Vi får hela världen som vårt vardagsrum.
Lunch utanför Jokkmokk. ”Vi hittade den här fantastiska platsen av en slump när vi körde.” Foto: Andrej Hartikainen/@followmimmi
På van-träffen "Burning Van" en helg i mitten på augusti. ”I år var träffen uppdelad på flera platser i landet på grund av covid-19. Vi var utanför Göteborg vid Vallda Sandö naturreservat och träffade flera trevliga vanlifers. Vi hade tur med vädret och kunde njuta av sol och bad hela helgen!” Foto: Andrej Hartikainen/@followmimmi

Hemma hos Mimmi och Andrej

Namn: Mimmi Lappalainen, 33, och Andrej Hartikainen, 34, samt Alma, 9, som är en räddad gatuhund från Spanien. 

Bor: I en ombyggd Toyota Hiace 4x4 van på 4,5 kvadratmeter som just nu står i Borås där båda är uppvuxna. 

Gör: Mimmi är frilansare och jobbar bland annat som översättare och med kundservice åt olika företag. Andrej har sagt upp sin fasta tjänst som truckförare på ett lager och kommer nu att jobba mer med att utveckla sitt intresse för fotografi samt parets Instagram-konton och Youtube-kanal FollowMimmi.

Instagram: @followmimmi och @dr.drejan 

 

Vi vill inte ha ett liv där man lever för helgerna. Vi vill få mer tid för varandra – det som är viktigt.

Jobbet innebar också att de bara kunde träffas varannan vecka och de ville få mer tid för varandra och större frihet. 

– Vi vill inte ha ett liv där man lever för helgerna. Vi vill få mer tid för varandra – det som är viktigt. Inte bara känna att man måste jobba för att kunna betala hyran för en lägenhet och sedan inte kunna göra det man verkligen vill, säger Mimmi. 

Den 1 november ska paret vara ute från lägenhet. Just nu rensar de för fullt – småprylar som kan vara bra för framtiden sparas, annat säljs och skänks bort. Den enklare livsstilen har fått dem att inse att de inte har något behov av alla saker och att färre prylar dessutom innebär mindre stress.

– Det är skönt att göra sig av med grejer. Tänk vad tid och pengar man lagt på alla saker. Det känns inte som att det var värt det. Det viktigaste i livet är inte att ha en stor fin lägenhet och en massa fina saker utan det är ju att må bra. Visst, vi gillar fina saker, men det går att ha i mindre skala också, säger Mimmi. 

– Det bästa är friheten. Vi får hela världen som vårt vardagsrum, säger Andrej. 

Midsommar 2020. ”Vi hittade en övergiven trasig brygga i skogen som vi drog fram och byggde ett litet mysigt camp.” Foto: Andrej Hartikainen/@followmimmi
Solnedgång över parets hemliga ställe som de hittade i midsomras. Foto: Andrej Hartikainen/@followmimmi
Ett stopp vid Brakkåfallet längs Vildmarksvägen. Foto: Andrej Hartikainen/@followmimmi

De har fått låna en husvagn som står på Mimmis föräldrars tomt som de kommer att kunna ha som bas när de återvänder till Sverige i sommar. Här kommer de också bo ett par veckor för att bygga om bilen inför äventyret som ska gå genom Europa ner till Portugal. 

Bland annat ska solpaneler, rinnande vatten och ett kompressorkylskåp installeras. För att få extra värme om det skulle behövas, har de även köpt en gammal leksakskamin som dessutom går att laga mat på.

Bilen betalade Mimmi 35 000 kronor för förra året. Därtill kom inredningen på några tusenlappar, med isoleringen som den största kostnaden. Träpanelen köpte hon på andrahandssortering och inredningen är byggd av återvunna sängstommar och byråer.

– Folk brukar säga: ”Hur kan ni göra något sånt här, ni måste vara jätterika?”. Men man behöver inte vara rik. Vår hyra nu är på nästan 7 000 kronor. Att köra hela vägen till södra Portugal med lite avstickare längs vägen, kommer kosta mindre i bränsle än vad en månadshyra för lägenheten kostar. Men nu är sista hyran betald! säger Mimmi.

Den gamla leksakskaminen från 40-talet går att elda i på riktigt. ”Den blir perfekt att elda lite pinnar i för att få upp lite värme om det blir regnigt och kallt.” Foto: Andrej Hartikainen/@followmimmi
Bästa tipset för den som är nyfiken på vanlife är att bara testa!

Mimmi och Andrejs tips om du vill bli vanlifer

Mimmi: 

Bästa tipset för den som är nyfiken på vanlife är att bara testa! Börja med en vanlig bil, släng in en madrass och ta med ett stormkök eller litet gasolkök. Jag började med att köpa en mini-skåpbil (Citroën Berlingo).

Jag behövde en bil till vardags, men genom att jag hittade en sån bil hade jag även möjlighet att testa på vanlife i liten skala. Jag byggde säng och förvaring och tog ut den en sommar (2018) med hunden. 

Om man redan vet att man vill leva vanlife på heltid eller deltid så säger vi ändå börja smått och testa dig fram. Oftast tar det en stund att hitta vilken planlösning som passar bäst och hur mycket prylar man behöver. Eller kolla på videor som visar hur andra byggt, för att få idéer och en uppfattning om vad man själv behöver.

Beroende på om man ska bo i bilen på heltid eller på helger eller under semester så kan man också ha olika behov. Fundera på vad som är viktigast för dig och utgå från det. 

Exempelvis fundera på om ståhöjd är viktigt? Är det viktigt att det går smidigt att parkera i vanlig parkeringsruta? Sängens storlek, hur mycket el man kommer använda, behöver man rinnande vatten eller räcker det med en dunk? Allt går att göra hur billigt eller dyrt som helst.

 

Vad som är viktigast för oss:

Eftersom utrymmet är begränsat är det bra om så många saker som möjligt går att använda på flera sätt. Till exempel bäddas vår soffa ut till en säng, en skåplucka blir till ett litet bord när luckan öppnas, en förvaringslåda blir till en pall att sitta på när vi lägger en av våra soffdynor på den, eller fungerar som ett litet bord utomhus.

Vi vill att det ska kännas mysigt och personligt, så vi har även låtit fina och personliga saker få ta utrymme. Vi har riktigt porslin, levande växter och massor av mysiga mattor och filtar som vi köpt på second hand.

När det gäller planlösningen så ville vi ha det så öppet och rymligt som det går med tanke på den lilla ytan. Därför har vi valt att inte ha en fast säng, utan en bäddsoffa. Det är öppet genom hela bilen och det går att gå in och ut genom både sidodörren och bakdörrarna. 

Vi såg även till att ha lite plats kvar jämte sängen när den är utbäddad så att det går att röra sig lättare, sitta på sängkanten eller stå inne i bilen när man bäddar sängen.

https://www.instagram.com/p/CFuwgJ2h8x3/?utm_source=ig_web_copy_linkhttps://www.instagram.com/p/CEFIvMnJDIA/?utm_source=ig_web_copy_linkhttps://www.instagram.com/p/CBgaQhrJBDK/?utm_source=ig_web_copy_linkhttps://www.instagram.com/p/CE3v5DFhNb-/?utm_source=ig_web_copy_link

LÄS MER: Amalia, 29, bor i en minibuss med två barn: ”Lyckligare nu”

LÄS MER: Sofia blev svårt sjuk – det fick paret att helt byta liv

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!