Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>Hemma hos

Publicerad 16 jun 2016 16:23

Maria mixar designklassiker med loppisfynd och Ikea-prylar

Trivs hemma. Inredningsbloggaren Maria Saxbo bor i ett 30-talshus söder om Stockholm. ”Inred för dig, som du vill ha det. Inte för andra eller enligt trender”

Trivs hemma. Inredningsbloggaren Maria Saxbo bor i ett 30-talshus söder om Stockholm. ”Inred för dig, som du vill ha det. Inte för andra eller enligt trender”

1/3

Foto: Helén Karlsson

Nytt hemma. Soffbordet Sinnerlig av Ilse Crawford för Ikea är Marias senaste köp till hemmet.

Nytt hemma. Soffbordet Sinnerlig av Ilse Crawford för Ikea är Marias senaste köp till hemmet.

2/3

Foto: Maria Soxbo

Favoritrum. Vardagsrummet med braskamin är Marias favoritrum i huset.

Favoritrum. Vardagsrummet med braskamin är Marias favoritrum i huset.

3/3

Foto: Maria Soxbo

Hemma hos inredningsbloggaren Maria Soxbo mixas moderna designklassiker, loppisfynd och Ikea. Just nu inspireras hon av sommaren.

– Jag vill ha skira gardiner, lena plankgolv och skrynkligt, tvättat linnetyg överallt, säger hon.

Hur skulle du beskriva din inredningsstil?

- En blandning av skandinavisk, nutida design och moderna designklassiker. Ganska ljusa färger och så lite inslag av loppisfynd. Och lite Ikea förstås, det har väl alla?

 

Erbjudande från LEVA&BO Shopping: Just nu 20 % rabatt på dukar, kuddar, överkast och strandfiltar från Chamois

 

När började ditt intresse för inredning?

- Det började nog redan när jag var liten, jag minns att jag möblerade om mitt rum stup i kvarten och att jag absolut skulle ha en spegelvägg som var supertrendigt i mitten på 80-talet.

 

LÄS OCKSÅ: 10 inredningsbloggar du bara måste följa

 

Vad inspirerar dig just nu?

- Sommaren! Jag vill ha skira gardiner som kan vaja i vinden, lena plankgolv och skrynkligt, tvättat linnetyg överallt.

När känner du dig som mest kreativ?

- Oftast när jag inte riktigt har tid att leva ut kreativiteten tyvärr. Det är oftast när huvudet är fullt av annat som de bästa idéerna också dyker upp.

 

 

Du var en av de första inredningsbloggarna i Sverige. Hur har vår syn på inredning förändrats sedan du började skriva om det?

- Hållbarhetstänket är nog den största skillnaden, det finns en helt annan medvetenhet och det är inte längre bara prislappen som skapar statusprylar utan att inreda med närproducerade möbler i naturmaterial är minst lika fint. Underbart, tycker jag som styrde om fokus från mode till inredning just för att jag inte riktigt stod ut med de supersnabba trendcyklerna inom modebranschen och slit-och-släng-tänket det resulterar i.

Hur kan vi inreda mer hållbart?

- Framför allt genom att inte konsumera i onödan. Man behöver inte riva ut ett fullt fungerande kök så fort man köpt en ny bostad, man kanske kan börja med att lacka om luckorna? Att köpa begagnade eller till och med antika möbler är förstås superbra för miljön, liksom att välja naturmaterial. Sedan får man inte glömma vad som händer med prylarna vi gör oss av med. Se till att sälja, skänka och återvinna så mycket som möjligt.

Vilka val kan vi göra för att skapa ett miljövänligare hem?

- Vi kan välja miljösnälla städprodukter, köpa naturlig och ekologisk färg när vi målar och bli ännu bättre på att återvinna till exempel. Andra bra saker att tänka på är gröna elavtal, att köpa energisnål teknik som vitvaror och att sänka värmen inomhus någon grad.

 

Har du några hemmaprojekt på gång?

- Vi måste byta ut golvet i vårt hus i sommar, tyvärr går det inte att rädda genom att slipa om det. Men jag ser fram emot att få ett helt nytt, fint plankgolv att gå barfota på!

Vad är det bästa med ditt hem?

- Läget. Vi bor med både skog och sjö runt knuten, men ändå en kvart med pendeltåg från city. Jag gillar också charmen med vårt lilla hus, det är byggt på 1930-talet med vinklar och vrår.

Vilket är ditt bästa köp till hemmet?

- Mitt soffbord som jag verkligen älskar. Jag köpte Tati från Asplund i inflyttningspresent till mig själv när vi köpte huset och har inte ångrat det en sekund.

 

LÄS OCKSÅ: 15 kändisar som åslt sina hem i år

 

Namn: Maria Soxbo.

Ålder: 39.

Familj: Maken Stefan och barnen Tilda och Alfred, 3.

Gör: Frilansjournalist som sedan 2007 har skrivit bloggen Husligheter, en av landets första om inredning. Läs på blogg.skonahem.com/husligheter.

Bor: Villa i Huddinge.

 

LÄS OCKSÅ: 10 instagrammare du måste följa om du gillar inredning