Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Plats att måla. Matilda Svensson sitter gärna vid matplatsen och målar. Där är ljuset bra och hon kan blicka ut över stadslivet utanför. På väggen syns hennes populära print "Owl love you".Plats att måla. Matilda Svensson sitter gärna vid matplatsen och målar. Där är ljuset bra och hon kan blicka ut över stadslivet utanför. På väggen syns hennes populära print "Owl love you".Plats att måla. Matilda Svensson sitter gärna vid matplatsen och målar. Där är ljuset bra och hon kan blicka ut över stadslivet utanför. På väggen syns hennes populära print "Owl love you".
Hyllsystem. Köket är litet, men Matilda som inte själv lagar mat säger att hon lika bra kunde vara utan. På väggarna runt matplatsen har hon satt upp hyllor från Ikea som rymmer hennes böcker.Hyllsystem. Köket är litet, men Matilda som inte själv lagar mat säger att hon lika bra kunde vara utan. På väggarna runt matplatsen har hon satt upp hyllor från Ikea som rymmer hennes böcker.Hyllsystem. Köket är litet, men Matilda som inte själv lagar mat säger att hon lika bra kunde vara utan. På väggarna runt matplatsen har hon satt upp hyllor från Ikea som rymmer hennes böcker.
Ljusstakar. På slag­bordet har Matilda samlat udda mässings­ljusstakar.Ljusstakar. På slag­bordet har Matilda samlat udda mässings­ljusstakar.Ljusstakar. På slag­bordet har Matilda samlat udda mässings­ljusstakar.
Matplats. Den utdragbara soffan kommer­ från en loppis i Växjö. Jättebumlinglampan är också från loppis och fyndad av Matildas pappa.Matplats. Den utdragbara soffan kommer­ från en loppis i Växjö. Jättebumlinglampan är också från loppis och fyndad av Matildas pappa.Matplats. Den utdragbara soffan kommer­ från en loppis i Växjö. Jättebumlinglampan är också från loppis och fyndad av Matildas pappa.
Inramat. Trycket med ugglan är Matildas egen design och heter "Owl love you", den finns att köpa i vår nya webbutik - LEVA&BO Shopping.Inramat. Trycket med ugglan är Matildas egen design och heter "Owl love you", den finns att köpa i vår nya webbutik - LEVA&BO Shopping.Inramat. Trycket med ugglan är Matildas egen design och heter "Owl love you", den finns att köpa i vår nya webbutik - LEVA&BO Shopping.
Skolplansch. Den gamla skolplanschen är ett loppisfynd som inte är helt politiskt korrekt längre, men en vacker väggprydnad. Alla möbler är loppisfynd som piggats upp med sprejfärg och nytt tyg.Skolplansch. Den gamla skolplanschen är ett loppisfynd som inte är helt politiskt korrekt längre, men en vacker väggprydnad. Alla möbler är loppisfynd som piggats upp med sprejfärg och nytt tyg.Skolplansch. Den gamla skolplanschen är ett loppisfynd som inte är helt politiskt korrekt längre, men en vacker väggprydnad. Alla möbler är loppisfynd som piggats upp med sprejfärg och nytt tyg.
Litteratur. Böcker kan Matilda inte leva utan. Många handlar om design och formgivning, men hon samlar också på gamla floror och barnböcker.Litteratur. Böcker kan Matilda inte leva utan. Många handlar om design och formgivning, men hon samlar också på gamla floror och barnböcker.Litteratur. Böcker kan Matilda inte leva utan. Många handlar om design och formgivning, men hon samlar också på gamla floror och barnböcker.
Utsiktsplats. Från fönstret kan Matilda blicka ut över Malmös gator.Utsiktsplats. Från fönstret kan Matilda blicka ut över Malmös gator.Utsiktsplats. Från fönstret kan Matilda blicka ut över Malmös gator.
Skrivbord. I den lilla skrivhörnan sitter­ Matilda när hon administrerar sitt företag, men aldrig när hon jobbar kreativt. Hennes prints "Light as a feather" och "Fallfrukt", finns att köpa i vår nya webbutik - LEVA&BO Shopping.Skrivbord. I den lilla skrivhörnan sitter­ Matilda när hon administrerar sitt företag, men aldrig när hon jobbar kreativt. Hennes prints "Light as a feather" och "Fallfrukt", finns att köpa i vår nya webbutik - LEVA&BO Shopping.Skrivbord. I den lilla skrivhörnan sitter­ Matilda när hon administrerar sitt företag, men aldrig när hon jobbar kreativt. Hennes prints "Light as a feather" och "Fallfrukt", finns att köpa i vår nya webbutik - LEVA&BO Shopping.
Sovande räv. Matildas print med räven Sleep tight är ett populärt motiv. Här vilar det på travar av inredningsmagasin som Matilda gärna hämtar inspiration­ ifrån.Sovande räv. Matildas print med räven Sleep tight är ett populärt motiv. Här vilar det på travar av inredningsmagasin som Matilda gärna hämtar inspiration­ ifrån.Sovande räv. Matildas print med räven Sleep tight är ett populärt motiv. Här vilar det på travar av inredningsmagasin som Matilda gärna hämtar inspiration­ ifrån.
Tavelvägg. På väggen hänger en karta över favoritstaden Paris. Runtom hänger Matildas prints, loppisfynd och familjefoton.Tavelvägg. På väggen hänger en karta över favoritstaden Paris. Runtom hänger Matildas prints, loppisfynd och familjefoton.Tavelvägg. På väggen hänger en karta över favoritstaden Paris. Runtom hänger Matildas prints, loppisfynd och familjefoton.
1 AV 11
Plats att måla. Matilda Svensson sitter gärna vid matplatsen och målar. Där är ljuset bra och hon kan blicka ut över stadslivet utanför. På väggen syns hennes populära print "Owl love you".
Foto: Therése A Svensson
2 AV 11
Hyllsystem. Köket är litet, men Matilda som inte själv lagar mat säger att hon lika bra kunde vara utan. På väggarna runt matplatsen har hon satt upp hyllor från Ikea som rymmer hennes böcker.
Foto: Therése A Svensson
3 AV 11
Ljusstakar. På slag­bordet har Matilda samlat udda mässings­ljusstakar.
Foto: Therése A Svensson
4 AV 11
Matplats. Den utdragbara soffan kommer­ från en loppis i Växjö. Jättebumlinglampan är också från loppis och fyndad av Matildas pappa.
Foto: Therése A Svensson
5 AV 11
Inramat. Trycket med ugglan är Matildas egen design och heter "Owl love you", den finns att köpa i vår nya webbutik - LEVA&BO Shopping.
Foto: Therése A Svensson
6 AV 11
Skolplansch. Den gamla skolplanschen är ett loppisfynd som inte är helt politiskt korrekt längre, men en vacker väggprydnad. Alla möbler är loppisfynd som piggats upp med sprejfärg och nytt tyg.
Foto: Therése A Svensson
7 AV 11
Litteratur. Böcker kan Matilda inte leva utan. Många handlar om design och formgivning, men hon samlar också på gamla floror och barnböcker.
Foto: Therése A Svensson
8 AV 11
Utsiktsplats. Från fönstret kan Matilda blicka ut över Malmös gator.
Foto: Therése A Svensson
9 AV 11
Skrivbord. I den lilla skrivhörnan sitter­ Matilda när hon administrerar sitt företag, men aldrig när hon jobbar kreativt. Hennes prints "Light as a feather" och "Fallfrukt", finns att köpa i vår nya webbutik - LEVA&BO Shopping.
Foto: Therése A Svensson
10 AV 11
Sovande räv. Matildas print med räven Sleep tight är ett populärt motiv. Här vilar det på travar av inredningsmagasin som Matilda gärna hämtar inspiration­ ifrån.
Foto: Therése A Svensson
11 AV 11
Tavelvägg. På väggen hänger en karta över favoritstaden Paris. Runtom hänger Matildas prints, loppisfynd och familjefoton.
Foto: Therése A Svensson

Loppisproffset som utnyttjar varenda vrå

I en liten etta har formgivaren Matilda Svensson tagit tillvara varenda vrå för att kunna använda den som studio och bostad. Här samsas hennes lekfulla akvareller med designklassiker och roliga loppisfynd.

Hemma hos Matilda Svensson

Här bor: Matilda Svensson med hunden Elvis.

Gör: Formgivare och frilansande illustratör.

Hemmet: En etta på 30 kvadratmeter i Slottsstaden i Malmö.

Instagram: @matildasvenssoncom.

Efter att ha avslutat sina designstudier i Växjö ville Matilda tillbaka till Skåne där hon vuxit upp. Det var Malmö och stadsmiljön som lockade och hon lyckades lägga vantarna på en lägenhet i populära Slottsstaden.

– Här bor jag alldeles perfekt mittemellan havet och centrala Malmö med härliga promenadstråk för att rasta hunden, säger Matilda.

Lägenheten på bottenplan delar Matilda med lurviga hunden Elvis och här syns det att det bor en kreativ själ med ett skarpt öga för det vackra. På den lilla ytan finns ett härligt hopplock av annorlunda möbler och roliga blickfång och hyllmeter av Matildas älskade böcker.

– Att både bo och jobba på 30 kvadratmeter har sannerligen sina utmaningar, säger Matilda, men jag är aldrig rädd för att prova mig fram för att hitta praktiska lösningar och en inspirerande helhet.

 

LÄS OCKSÅ: Coolaste minihuset du någonsin sett på Hemnet

Tidlös och modern inredning

Med ett stort designintresse älskar Matilda både tidlös och modern inredning, men hemma vill hon ha en blandning av loppisfynd och klassiker.

Matilda växte upp i en lantlig idyll nära naturen där friheten att låta kreativiteten flöda var stor. Intresset för inredning och inspirerande ting har hon fått från sin pappa. Han är ett riktigt loppisproffs och kommer ofta hem med floror och gamla barnböcker till Matilda. Likaså är han en hejare på att göra kap. Jättebumlinglampan över Matildas matplats är ett sådant exempel som loppisamatören bara kan drömma om.

– I min barndom fanns det alltid en massa spännande saker hemma på gården. Jag byggde kojor och inredde med allehanda skräp och prylar. Det har jag förresten fortfarande i mig, att göra något fint av det som andra gjort sig av med. Nästan allt som kastas ut eller hamnar på loppisar förtjänar ett andra liv, och kan bli hur fint som helst med ett nytt lager färg eller tyg.

 

LEVA&BO Shopping: HÄR kan du köpa Matilda Svenssons akvareller

Nu finns Matilda Svenssons akvareller i LEVA&BO:s webbutik!

Nu finns Matilda Svenssons akvareller i LEVA&BO:s webbutik!

Nu finns Matilda Svenssons akvareller i LEVA&BO:s webbutik!

 

LÄS OCKSÅ: Matilda Svensson: "Våga hänga upp din konst på väggen"

Fräschar upp gamla saker

Dels går Matilda i gång på utmaningen att ge något gammalt en ny fräsch skepnad, men att ta tillvara på saker för att leva hållbart ligger henne också varmt om hjärtat. Om man började skrapa lite i färglagren på hennes matbord skulle man snart upptäcka att det solgula slagbordet haft flera olika kulörer.

– När jag var student i Växjö var mitt hem en riktig karamell, säger Matilda och berättar om stolarna runt bordet som alla var målade i olika färger.

När hon flyttade in i den här lägenheten målades möblemanget om för att bli en lugn och kreativ hörna där Matilda ofta sitter och målar. Trots att lägenheten är liten har hon genom smart planering lyckats få in tydliga funktioner på olika ytor med den lilla studion runt bordet, kontoret i skrivhörnan och naturligtvis ett par sköna fåtöljer att sjunka ner i för att läsa eller umgås.

– Att inreda med återbrukade möbler har också den stora fördelen att man inte behöver vara så rädd om sin inredning, säger Matilda.

 

LÄS OCKSÅ: Nu kan du köpa Peter Siepens söta sommarstuga

Sängkläder för barn

Arbetsveckorna delar hon mellan formgivning på en tidning och sin egen verksamhet som designer och frilansande illustratör. Hennes akvareller har tryckts i numrerade upplagor och blivit populära. Dessutom har Matilda gjort textilkollektioner och ligger i start­groparna för att ta fram sängkläder för barn.

– Hållbar utveckling och schyst produktion är viktigt för mig. Jag vill ha möjlighet att vara involverad i hela designprocessen. För trycken jobbar jag med ett lokalt välrenommerat tryckeri och sängkläderna ska sys i ekologisk bomull av en lokal sömmerska.

Matildas lägenhet ligger mitt i stan men känslan av natur är nära. På bordet står en blombukett och på väggarna hänger flera av hennes illustrationer som alltid är inspirerade av naturen. Trots att lantistjejen blivit stadstjej är naturen hennes inspirationskälla.

 

LÄS OCKSÅ: Flytta in i charmiga minihuset mitt i stan

 

Av: Marie Onäng