Lindas dröm om det lilla huset vid sjön blev sann

Linda och Fredrik har hittat sin plats på jorden, 25 kvadratmeter med egen brygga och fiskevatten vid en liten sjö utanför Askersund.

Foto: KARIN FOBERG

1 av 2: Linda och Fredrik har hittat sin plats på jorden, 25 kvadratmeter med egen brygga och fiskevatten vid en liten sjö utanför Askersund.

När vi klev in fick vi direkt en enorm positiv energi, berättat Linda.

Foto: KARIN FOBERG

2 av 2: När vi klev in fick vi direkt en enorm positiv energi, berättat Linda.

Det är litet men naturen och sjön talar för sig själva.

Linda och Fredrik har hittat sin plats på jorden, 25 kvadratmeter med egen brygga och fiskevatten vid en liten sjö utanför Askersund. 

Här berättar Linda själv om sitt smultronställe. 

Andra har också läst

Jag och Fredrik tog ett gemensamt beslut att köpa huset vid sjön utanför Örebro, efter att vi träffats då jag fortfarande bodde utomlands. Vi hade båda länge drömt om att få bo vid vattnet. Och när vi såg huset, ett större hus med en liten gäststuga nere vid vattnet, så blev det kärlek vid första ögonkastet. 

När vi klev in fick vi direkt en enorm positiv energi. Även om huset inte alls var i vår smak med en blandning av material och färger kände vi att här fanns stor potential. Vi slog till och köpte huset med sin lilla gäststuga. 

”Från början inte alls i vår smak” 

Den lilla sjöstugan ligger alldeles perfekt, direkt intill vattnet med en slående utsikt över sjön. Här kände vi direkt att man är i kontakt med naturen och lugnet. Men vi trodde att det skulle krävas mycket renovering, som i det stora huset. Men här hade den tidigare ägaren tänkt till lite grand med både materialval och neutrala färger. 

Hemma hos Linda & Fredrik

Här bor: Linda, 43.

Jobbar med: Inredare, stylist och skribent. 

Huset: Ett sjöhus på 25 kvm från 2009 i Askersund.

Instagram: @miss.l_creative 

Foto: KARIN FOBERG

Väggskåpet kommer från Syster Agnes i Köpenhamn. Soffan från Ikea. Skinnfåtöljen kommer från Herne Hills Antique, London och kofällen på golvet från Australien. Tavlan kommer från en inredningsbutik som Linda tidigare hade. Kistan, byrån, stolen, årorna och väggkorgen för tidningar kommer alla från Vadstena Antik.

Foto: KARIN FOBERG

Stol, Vadstena Antik. Ljuslyktan på väggen och lyktor på byrån. Kopp och kanna i Vadstena. Radio, Clas Ohlson. Kruka, CE Inne Ute i Örebro.

Kompromiss mellan gammalt och nytt 

Jag började direkt titta efter antika möbler och inredningsdetaljer som kunde bryta av de moderna val som satts in då huset byggdes 2009. Det gällde till exempel de stora altandörrarna som vetter ut mot sjön. Jag föredrar ålder och patina, så här gjorde vi en kompromiss – ”gammal inredning” och moderna bekvämligheter.

LÄS MER: Nicole och Oscar byggde minihus av blocketfynd 

Köket fanns redan på plats, likaså allt inne i badrummet, så här fanns ingen anledning att riva ut sådant som just satts in. Med tanke på att stugan mest ska fungera som ett gästhus ville vi inte spendera onödigt mycket pengar. Köksinredningen är inte någon jag själv skulle ha valt, men efter att ha satsat helhjärtat på renoveringen i det stora huset så kändes varken ekonomin eller jobbet värt en större insats.

Köket från Åhlins i Askersund. Lampa, Ikea. Ljusstakar, Myrorna. Skålar, koppar och fat från Zara Home. Vattenkanna, tvålar och matprodukter, CE Inne Ute.

Foto: KARIN FOBERG

1 av 2: Köket från Åhlins i Askersund. Lampa, Ikea. Ljusstakar, Myrorna. Skålar, koppar och fat från Zara Home. Vattenkanna, tvålar och matprodukter, CE Inne Ute.

Sittdynor från St Tropez i Frankrike. Korg, Jysk. Tyget kommer från London. Handdukar och tvålar, CE Inne Ute. Kruka, svart bricka och vägghållare från Vadstena Antik.

Foto: KARIN FOBERG

2 av 2: Sittdynor från St Tropez i Frankrike. Korg, Jysk. Tyget kommer från London. Handdukar och tvålar, CE Inne Ute. Kruka, svart bricka och vägghållare från Vadstena Antik.

Långsmala verandan – den stora utmaningen 

Inte heller verandan var riktigt i vår smak. Den var liten och dåligt planerad. Det gick inte att få plats med något på grund av att den var så långsmal. Placeringen var visserligen logisk, med sol nästan hela dagen, men rent praktiskt var den oanvändbar. Dessutom saknade vi en brygga i anslutning till verandan, vilket kändes viktigt. 

Så den gamla verandan revs, och en ny med brygga med plats för en liten roddbåt byggdes. Vi är otroligt nöjda med slutresultatet. Intill bryggan står ett stort träd som skuggar båtdäcket några timmar om dagen, vilket har visat sig perfekt. Eftersom solen inte ligger på konstant, växer det inte alls lika mycket sjögräs och näckrosor här. Det blir lättare att hålla rent och fint. Dessutom ligger bryggan nära grannens bastu som vi lyckligtvis nog får använda frekvent, och då är det nära om man vill hoppa i sjön. Nu är det faktiskt mest den här terrassen som vi använder att bada ifrån. 

Foto: KARIN FOBERG

Det var kärlek vid första ögonkastet när Linda och Fredrik hittade det lilla huset vid sjön.

”Det enda vi saknar nu är en kamin att mysa vid” 

Inredningen består mest av möbler med patina. Jag åkte direkt till min favoritbutik för gamla möbler, en antikaffär i Vadstena. Här finns alltid massor med fina saker och det tog mig inte mer än ett par timmar att hitta det jag sökte. Tillsammans med en nyproducerad Howardsoffa från Ikea och moderna ting som tv och fristående kök blev det det en fin mix i det lilla huset, tycker jag. 

LÄS MER: Robert Wells: ”Hela huset var nerkladdat med fågelbajs” 

Det enda jag och Fredrik längtar efter just nu är en kamin att mysa vid på vintern, men det får bli nästa projekt. Just nu tar vi och våra gäster vara på sommaren och njuter av stillheten vid sjön. Att ha ett litet hus vid vattnet är en dröm vi bägge länge har haft. Vi inser att vi har kunnat uppfylla den drömmen. Det skänker verkligen glädje! 

Foto: KARIN FOBERG

Det lilla sjöhuset på 25 kvadratmeter rymmer både kök och mysigt vardagsrum med utsikt över sjön.

Foto: KARIN FOBERG

Trälådan fungerar som tv-hylla, från Vadstena Antik

Så skapar du stilen

Ta så mycket du kan från naturen, loppisar, eventuell släkt och vänner som har saker som bara står, så håller du nere budgeten. 

Allt behöver inte användas som det var tänkt från början. 

Använd en gammal träback att hänga upp på väggen för tv- och dvd-skåp. 

LÄS MER: Så skapade Lena sitt drömhem i tegelvillan  

LÄS MER: Bygg drömhuset – här är 15 villor i olika stilar  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande