1 av 4: Lina Paciello: Så förbereder vi oss inför vintern
2 av 4: Familjen Paciello Calderon: Alma, 17, Eddie, 42, Angelo, 12 och Lina, 43. Foto: Jakob Dahlström/TV4
3 av 4: Från att ha varit en trist baksida med en gräsmatta som familjen inte använder har tomten nu blivit levande med en härlig köksträdgård. Foto: Lina Paciello
4 av 4: En del av skörden. Foto: Lina Paciello

Linas familj förvandlade sin lilla villaträdgård till bondgård

Lina Paciello och hennes familj har inte bara förändrat sin trädgård – utan också sin livsstil.

Genom tv-serien ”En bondgård mitt i stan” förvandlade de sin gräsmatta till självförsörjande bondgård i miniformat, något som blev starten på ett nytt liv för hela familjen.

– Det har blivit som min lilla oas, säger Lina Paciello.

Många drömmer om att lämna stan för ett liv på landet, kanske med stora odlingar och några djur. Men man måste inte flytta från stan bara för att uppfylla drömmen om att bli självförsörjande – det har familjen Paciello insett. Även om Lina Paciello, 43, haft en dröm om att odla och bo på landet hade hon även fått upp ögonen för cityodling. På Pinterest sparade hon inspirerande bilder från andra som odlade i mindre skala och som kunde bo som på landet, men ändå i stan.

– Det var bara en mapp på Pinterest, men någonstans var det ändå en dröm. Jag tror på att visualisera vad man drömmer om – ofta blir det så. Det tog inte lång tid från att jag sparade en bild på en cityfarm till att drömmen kom till mig, säger hon.

Lina Paciello med nyskördade tomater i sin trädgård. Foto: Lina Paciello

Lina Paciello

Här bor: Lina Paciello, Edixon Calderon och barnen Alma och Angelo.

Gör: Entreprenör, grundare av Gröna Gredelina, som säljer hållbara hushållsprodukter.

Bor: Villa i Älvsjö i Stockholm.

Aktuell: I ”En bondgård mitt i stan” i TV4 och TV4 Play.

Instagram: @linapaciello

Var med i ”En bondgård mitt i stan”

Lina Paciello och sambon Edixon ”Eddie” Calderon, 42, kunde tänka sig ett liv på landet, men det var inget som barnen Alma, 17, och Angelo, 12, var särskilt sugna på.

När de fick möjlighet att vara med i tv-programmet ”En bondgård mitt i stan” fanns det ingen tvekan för Lina Paciello om hon skulle tacka ja eller nej – hon skulle bara få med sig familjen, vilket funkade. I tv-programmet får tre familjer hjälp att göra om sina villaträdgårdar till små bondgårdar med målet att bli självförsörjande.

– Vi har kunnat göra en kompromiss som jag tror är bra. Jag och Eddie fick prova på en dröm som vi hade och barnen får fortsätta ha kvar sitt trygga liv här, men ändå prova på något utan att vi behöver flytta. Vi fick till det! Man kan gräva där man står i stället för att dra upp allt och flytta. Det är ju också det mest hållbara alternativet, säger Lina Paciello.

Eddie vid alla halmbalar som anlände familjen. Foto: Lina Paciello
Familjens baksida har fått ett lyft och Lina kallar det numera för sin oas. Foto: Lina Paciello

Från enkel gräsmatta till odlingstomt

Familjen Paciello bor i ett helt vanligt villaområde med en helt vanlig tomt i Älvsjö, Stockholm. Deras trädgård är på ungefär 800 kvadratmeter, uppdelad på olika sidor av huset. Plätten som går att odla på uppskattar Lina Paciello till 80 kvadratmeter. Inte särskilt stort alltså. Men på bara några månader förvandlade familjen sin enkla och lite trista gräsmatta till en citybondgård. De gick från att ha haft en tomt med en terrass, ett skjul och en liten gräsmatta utan något på – till en fantastisk trädgård med olika rum, ett växthus, hönshus och en härlig köksträdgård.

– Nu är det levande, mysigt och välkomnande. Folk blir väldigt förvånade när de kommer runt husknuten. Jag vill bara vara där och inte gå därifrån. Det har blivit som min lilla oas, säger Lina Paciello.

Eftersom de har ganska lite odlingsutrymme på sin tomt får de odla i omgångar. Så fort de skördat får de sätta nästa planta i jorden, och samtidigt förbereda plantor som blir redo att sätta ut när nästa skörd är klar.

LÄS MER: Så fixade Sara Bäckmo (expert i ”En bondgård mitt i stan”) sin egen frustuga

Odlingsbäddar på den lilla baksidan i villaområdet. Foto: Lina Paciello
Pappa Edixon och sonen Angelo skördar. Foto: Lina Paciello
”Jag har insett att jag tycker jättemycket om att odla”, säger Lina Paciello. Foto: Lina Paciello
Sara Bäckmo, expert i ”En bondgård mitt i stan”, hjälper Lina Paciello med odlingarna. Foto: Lina Paciello

”Var tvungna att jobba som ett kugghjul”

Och projektet, som började med ett tv-program, har blivit starten på något nytt för dem. Lina Paciello känner att hela familjen har blivit mer harmoniska av det nya livet.

– Kanske är Eddie den som fått ut mest av det. Han är uppvuxen på en bondgård i Venezuela där de odlade kaffebönor, avokado och bananer, han mjölkade kossorna tidigt på morgonen och hade en hel del djur. När vi fick hem lammen var det som att det glittrade annorlunda i hans ögon.

Lammen blev som familjemedlemmar, de hade egna personligheter och familjen blev förvånade över kontakten de fick med dem och vilken lugnande effekt de hade.

Förutom lamm fick familjen även höns, vaktlar och kaniner till tomten, och alla har älskat att ha djuren hemma. Men det var en utmaning att ha jobb och skola – och lamm som behövde flaskmatas var fjärde timme. För att lösa det fick någon gå hemifrån senare, en annan fick komma hem från lunchen, en tredje fick försöka ta sig hem tidigare och ibland fick någon stanna hemma.

– Vi var verkligen tvungna att jobba som ett kugghjul för att det skulle funka. Det var ett planerande men det gick ju.

Alma, 17, flaskmatar familjens lamm. Foto: Lina Paciello
Lammen blev som familjemedlemmar. Foto: Lina Paciello
Ägg direkt från hönshuset. Foto: Lina Paciello

Fick bättre kontakt med grannarna

Något som oroade familjen var vad grannarna skulle säga om kacklande hönor och bräkande lamm i villaidyllen där de bor ganska tätt. Djuren hörs på ganska långt avstånd. Men de oroade sig helt i onödan.

– Alla tyckte det lät som att man var på landet och det spred sig snabbt, folk ville komma och hälsa på och klappa och hjälpa till att mata. Vi fick bättre kontakt och sammanhållning med grannarna runtom. Det sammanförde hela grannområdet.

Livet som avancerade hemmaodlare har bara börjat. När tv-teamet frågade om familjen ville att de skulle återställa tomten åt dem protesterade alla.

– Vi har tänkt långsiktigt. Det här ska vara hållbart. Vissa djur kunde vi inte ha kvar, de blev för stora. Men vi har ändrat vårt liv och odlar jättemycket och hönorna fortsätter leverera sina ägg. För barnen är det helt normalt att vi har hönor och ägg i trädgården, det är det nya normala. Det är inget märkvärdigt för någon längre, säger Lina Paciello och fortsätter:

– Jag har insett att jag tycker jättemycket om att odla. Jag har lärt mig hur mycket glädje det ger. Jag trodde inte att man skulle bli så glad av att odla och skörda det som man odlat själv. Det är som att vi har landat i någonting som människan är skapad för. Jag känner mig mer jordad, det är ren och skär terapi.

Hönshuset, och växthuset bakom som framför allt används till förodling och till att övervintra medelhavsväxter. Foto: Lina Paciello

LÄS MER: Nyfiken på att se hur det ser ut inne hos Lina Paciello? Titta här!

LÄS MER: Hitta rätt växthus för din tomt! 12 drömhus i glas

LÄS MER: Så skaffar du höns i trädgården – steg för steg

LÄS MER: Bokashi – så enkelt gör du ditt matavfall till jord 

Se även Lina Paciellos bästa odlingstips:

Aktuellt just nu