Satsar på gammal och intressant inredning

På bottenvåningen bredvid köket ligger familjens matrum och allrum. Bordet och stolarna är köpta på auktion och loppis. Valen på väggen är köpt på Helsingborgs auktionsverk. Taklampan Bumling är också ett auktionsfynd.

Foto: Carina Olander

1 av 10: På bottenvåningen bredvid köket ligger familjens matrum och allrum. Bordet och stolarna är köpta på auktion och loppis. Valen på väggen är köpt på Helsingborgs auktionsverk. Taklampan Bumling är också ett auktionsfynd.

Anja utanför det lilla uthuset.

Foto: Carina Olander

2 av 10: Anja utanför det lilla uthuset.

Familjen odlar sina egna grönsaker och örter. Nyplockade blommor bidrar till hemtrevnaden.

Foto: Carina Olander

3 av 10: Familjen odlar sina egna grönsaker och örter. Nyplockade blommor bidrar till hemtrevnaden.

På de öppna hyllorna som paret tillverkat står vackra burkar köpta på loppis.

Foto: Carina Olander

4 av 10: På de öppna hyllorna som paret tillverkat står vackra burkar köpta på loppis.

Soffan är köpt på nätet och klädd med ett nytt tyg. Soffbord och hyllor kommer från Ikea. Taklampan är köpt på nätet. Sidobordet är köpt på auktion.

Foto: Carina Olander

5 av 10: Soffan är köpt på nätet och klädd med ett nytt tyg. Soffbord och hyllor kommer från Ikea. Taklampan är köpt på nätet. Sidobordet är köpt på auktion.

Den söta tapeten i hallen kommer från Boråstapeter. Pallen är köpt på loppis.

Foto: Carina Olander

6 av 10: Den söta tapeten i hallen kommer från Boråstapeter. Pallen är köpt på loppis.

Familjen tycker inte om det tillrättalagda, utan låter färgkritorna stå framme.

Foto: Carina Olander

7 av 10: Familjen tycker inte om det tillrättalagda, utan låter färgkritorna stå framme.

Tavlorna på väggen har Anja och Martin köpt på diverse loppisar.

Foto: Carina Olander

8 av 10: Tavlorna på väggen har Anja och Martin köpt på diverse loppisar.

Badrummet pryds av originella detaljer. Badkaret i gammal stil är köpt på nätet.

Foto: Carina Olander

9 av 10: Badrummet pryds av originella detaljer. Badkaret i gammal stil är köpt på nätet.

Sovrummet är målat i eb vacker blågrå ton. Kuddarna och filten är loppisfynd, skrivbordet är köpt på auktionsverk i Svedala. Tavlorna är köpta på loppis.

Foto: Carina Olander

10 av 10: Sovrummet är målat i eb vacker blågrå ton. Kuddarna och filten är loppisfynd, skrivbordet är köpt på auktionsverk i Svedala. Tavlorna är köpta på loppis.

Vita väggar och lite mörkare möbler. Hemma hos Anja och Martin i Holmeja i Skåne är det mycket rymd och ljus. "Vi vill att det ska kännas som en sommarstuga med många udda prylar", säger Anja.

Andra har också läst

Familjen bodde tidigare i en liten trerummare på 55 kvadratmeter i Malmö. Det var 2009.

- Vi ville bo i ett eget hus, inte dela med någon annan. Vi längtade också efter en egen trädgård, med plats för barnen att röra på sig, säger Anja.

De började leta efter det absolut billigaste huset med pendlingsavstånd till Martins jobb. Till slut hittade de vad de sökte.

– Jag vet egentligen inte varför vi blev fästa vid huset, säger Anja. Det hade en gammal trädgård med äppelträd. Det var inte sönderrenoverat, utan i själva verket i dåligt skick så att man med gott samvete kunde byta ut alla ytskikt.

– Det känns inte bra att riva ut nya kök. Båda jag och Martin såg potentialen, vi älskar det som är gammalt och lite skabbigt. Jag tror att jag alltid har velat ha ett vitt putsat hus från den här tidsperioden.

 

LÄS OCKSÅ: Här är Sveriges mest klickade bostäder just nu

Renoveringen tog fyra månader

Anja och Martin fick hjälp av hantverkare som renoverade inomhus innan de flyttade in. Det tog cirka fyra månader. Då hade de ett nytt kök, ny el och ett stort badrum på bottenvåningen med ett gammalt gjutjärnsbadkar.

- Sedan flyttade vi in.

Med tiden har den övre våningen fått ett nytt utseende, bland annat har barnen fått varsitt rum.

– I efterhand har vi också bytt nästan alla fönster och lagt ett nytt tegeltak. För ett år sedan fick huset ny puts och en ny ytterdörr, säger Anja.

-Vi har nog inte haft en idé hur huset ska se ut när det är färdigt, men vi ville återställa det till dess forna glans. Vi har försökt hitta en balans mellan det byggnadsvårdsmässiga, det praktiska och kostnader, men med estetiken i främsta rummet. Hellre gammal och intressant än praktiskt och lätt att hålla rent.

 

LÄS OCKSÅ: Vackra 1800-talsvillan i rosa och blommigt

Försöker acceptera husets brister

Anja och Martin har inte lagt pengar på dyra material utan prioriterat hantverkare.

– Det känns viktigt att inte renovera huset för mer pengar än vad huset är värt, säger Martin.

Vissa saker har inte blivit så bra under renoveringens gång, på grund av bland annat dåligt förberedda underlag.

- Vi försöker ändå att inte tänka så mycket på det, utan accepterar husets brister. Det finns också saker som aldrig har blivit gjorda för att vi inte hade möjlighet ekonomiskt att göra allt på en gång. Ovanvåningen var ju inte helt genomtänkt från början, men vi gjorde det efter bästa förmåga, säger Anja.

Paret tycker ändå att renoveringen har fått ta tid.

– Att ha hus är som att gå i en lång skola. Man måste lära sig om stilar, material och tekniker. Jag är glad att jag inte tog vissa beslut i början när jag inte kunde något alls om hus.

 

LÄS OCKSÅ: Här är kändisarnas sommarhus runtom i Sverige

Vill inte att hemmet ska vara perfekt

Det bästa med huset tycker Anja är att det är en kombination av sin och Martins smak, med intressanta föremål som de har skaffat tillsammans.

- Vi tycker mest om vår kamin och trivs med att tvingas gå ut och hämta ved i alla väder. Vi vill inte att hemmet ska vara perfekt, utan som en sommarstuga där man har samlat på sig lite udda pinaler.

Anja tycker inte om tanken om ett drömhem, där hemmet blir är alltför centralt i livet.

– Vi trivs bra med att ha ett boende som vi verkligen har råd med. Vi har inte belånat oss till max utan vill hellre ha frihet. Det är väl det värsta man kan göra, köpa en boende som gör att man måste jobba häcken av sig för att ha råd med det. 

– Vi är inte så pryltokiga. Försöker att bara köpa det vi behöver och då gärna på loppisar. Vi odlar våra egna grönsaker och örter, och vi får ägg från våra höns. Kött köper vi av en bonde här i närheten.

 

LÄS OCKSÅ: Elegant och klassiskt i den nybyggda villan

Vardagsrummet och matrummet är favoriterna

Anja och Martin har försökt hålla många ytor ljusa med tanke på att huset är ganska litet, men med en hel del mörka möbler som kontrast.

– Det har bara blivit så. Det började väl med en möbel som sedan de andra fick anpassa sig efter, säger Anja.

Favoritplatser för familjen är vardagsrum och matrum, där det är mest plats och värmen strålar från kaminen.

Nästa projekt blir att renovera källaren och här ska bli ett skafferi och ett litet ungdomsrum som barnen kan vara i tillsammans med sina kompisar.

- Det har varit mycket mer socialt än jag trodde att bo i en by, säger Anja. Vi har fått ett stort umgänge och har ofta tillställningar tillsammans.

– Vi trivs väldigt bra med att bo på landet. Vi njöt oerhört av allt trädgårdsarbete i början, just för att man fick rå om sin egen mark och bestämma hur det skulle se ut. 

Familjen Malmqvist & Pråme

Här bor: Anja Malmqvist, 37 år. Jobbar som sjukgymnast och bloggar på enklicksmor.se. Martin Pråme, 36 år, managing partner i designfirma. Barnen Ante, 7 å, Ruben 9, katter Alice och Siri.

Var: Ligger i byn Holmeja, Svedala kommun i Skåne.

Huset: Byggdes 1927 och är på 100 kvadratmeter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande