Genuina sommarvillan att drömma sig bort till

Camilla, Henrik och barnen Gabriel, Elin och katten Morris.

Foto: Caroline Tengen

1 av 13: Camilla, Henrik och barnen Gabriel, Elin och katten Morris.

I förgrunden Y-stolen, designad av Hans Wegner, kamin från Contura och gammalt skåp från Camillas morbror som hon målat vitt.

Foto: Caroline Tengen

2 av 13: I förgrunden Y-stolen, designad av Hans Wegner, kamin från Contura och gammalt skåp från Camillas morbror som hon målat vitt.

Huset ligger lite i utkanten av byn. Här kan familjennjuta av naturen ocj djuren runtomkring.

Foto: Caroline Tengen

3 av 13: Huset ligger lite i utkanten av byn. Här kan familjennjuta av naturen ocj djuren runtomkring.

Första sommaren blev familjen med katt. De letade förgäves efter ägaren och knackade på vartenda hus i närheten. Morris som de döpt katten till, fick följa med till Malmö efter sommaren och nu tillhör hon familjen.

Foto: Caroline Tengen

4 av 13: Första sommaren blev familjen med katt. De letade förgäves efter ägaren och knackade på vartenda hus i närheten. Morris som de döpt katten till, fick följa med till Malmö efter sommaren och nu tillhör hon familjen.

Köks inredning från Ikea Ståt med beslag från Byggfabriken. Bänkskiva i oljad ek från Ikea.

Foto: Caroline Tengen

5 av 13: Köks inredning från Ikea Ståt med beslag från Byggfabriken. Bänkskiva i oljad ek från Ikea.

Matsalens stora bord inbjuder till umgänge. Bordet är Carl Malmsten som ursprungligen kommer från Henriks farmor. De har målat underredet vitt och vitlaserat bordsskiva. Stolar, Y-stolen, design Hans Wegner. Lampa, Ikea, matta, Norrgavel och vit köksinredning från Ikea med beslag från Byggfabriken. Golvet är ett vitsåpat furugolv från Rappgo. Kamin från Contura och gammalt skåp från Camillas föräldrahem som hon målat vitt.

Foto: Caroline Tengen

6 av 13: Matsalens stora bord inbjuder till umgänge. Bordet är Carl Malmsten som ursprungligen kommer från Henriks farmor. De har målat underredet vitt och vitlaserat bordsskiva. Stolar, Y-stolen, design Hans Wegner. Lampa, Ikea, matta, Norrgavel och vit köksinredning från Ikea med beslag från Byggfabriken. Golvet är ett vitsåpat furugolv från Rappgo. Kamin från Contura och gammalt skåp från Camillas föräldrahem som hon målat vitt.

Stora glasfönster gör att hemmet badar i ljus. Soffa från Svenssons i Lammhult, matta Olsson & Gerthel, stolarna designade av Alvar Aalto har Camilla fyndat på Lauritz, kuddar, Klässbols, ullpläd från Klippan Yllefabrik, takkrona, ERNST, soffbordet är ett loppisfynd och lampan i fönstret från Lagerhaus. Inramade tryck från lottastrad.se.

Foto: Caroline Tengen

7 av 13: Stora glasfönster gör att hemmet badar i ljus. Soffa från Svenssons i Lammhult, matta Olsson & Gerthel, stolarna designade av Alvar Aalto har Camilla fyndat på Lauritz, kuddar, Klässbols, ullpläd från Klippan Yllefabrik, takkrona, ERNST, soffbordet är ett loppisfynd och lampan i fönstret från Lagerhaus. Inramade tryck från lottastrad.se.

Golvet på loftet är egentligen ett s.k. underlagsgolv och det var tänk att läggas ett ”riktigt” golv över. Men familjen har valt att behålla det som det är.

Foto: Caroline Tengen

8 av 13: Golvet på loftet är egentligen ett s.k. underlagsgolv och det var tänk att läggas ett ”riktigt” golv över. Men familjen har valt att behålla det som det är.

En rovfågel som Camillas morfar av en olyckshändelse körde på valdes att stoppas upp och pryder nu ett fönster hemma hos Camilla och Henrik. Liten keramikvas köpt på en skidsemester i Sälen.

Foto: Caroline Tengen

9 av 13: En rovfågel som Camillas morfar av en olyckshändelse körde på valdes att stoppas upp och pryder nu ett fönster hemma hos Camilla och Henrik. Liten keramikvas köpt på en skidsemester i Sälen.

Kanna i keramik, Mölle krukmakeri, tekoppar från Norrgavel som mest används som ljuslyktor och rosa fat från Mateus.

Foto: Caroline Tengen

10 av 13: Kanna i keramik, Mölle krukmakeri, tekoppar från Norrgavel som mest används som ljuslyktor och rosa fat från Mateus.

Svalt sovrum för god nattsömn.På väggen hänger tre tavlor som Camillas mamma målat. Påslakan från Åhléns,sängbord, Ikea.

Foto: Caroline Tengen

11 av 13: Svalt sovrum för god nattsömn.På väggen hänger tre tavlor som Camillas mamma målat. Påslakan från Åhléns,sängbord, Ikea.

Barnens rum går i en ljus och lättsam stil. Stolen har Camilla klätt om i ett somrigt fjärilstyg.

Foto: Caroline Tengen

12 av 13: Barnens rum går i en ljus och lättsam stil. Stolen har Camilla klätt om i ett somrigt fjärilstyg.

Kuddar och överkast från H&M Home, korgen är fyndad på sommarloppis i Arild. En traditions som hålls i hamnen varje sommar.

Foto: Caroline Tengen

13 av 13: Kuddar och överkast från H&M Home, korgen är fyndad på sommarloppis i Arild. En traditions som hålls i hamnen varje sommar.

Ljust, romantiskt med genuin skånsk känsla av sommar i all sin enkelhet. Det nybyggda huset på hundra kvadrat i Arild har blivit det sommarhem som familjen länge drömt om.

Arild var från början en fiskehamn till de omkringliggande byarna under medeltiden och blev senare en arrendeby under slottet Krapperup ända fram till sekelskiftet. Det var ungefär då, i slutet av 1800-talet, som det utvecklades till turistort med hotell, serveringar och sommarboende. Man brukar säga att Arild lockade konstnärerna och Mölle på andra sidan Kullaberg drog till sig festfolket.

 

Erbjudande från LEVA&BO Shopping: Just nu 20 % rabatt på unika odlingslådor i dansk design

Sjuder av liv under sommaren

Ljuset liknades det som man hittade i Skagen och fängslade målare lika mycket som den intressanta bymiljön med genuin fiskarbefolkning. Och fiskare finns det fortfarande i den lilla hamnen som fullkomligt sjuder av liv under sommaren. Här samlas byborna på kvällskvisten när de går en promenad med hunden eller tar ett kvällsdopp. Dagtid fångas det krabbor av barn med håvar och färgglada spannar.

 

LÄS OCKSÅ: 15 kändisar som sålt dsina hem 2016

Närhet till både hav och skog

Det är närheten till naturen i kombination med en levande by som fick familjen Benckert att välja att bygga sommarbo i Arild. Arild uppfyllde också andra kriterier som de hade satt upp – ungefär en timmes bilfärd från Malmö och närhet till både hav och skog.

- Vi hade länge funderat på att skaffa ett sommarhus när vi en helg hade kompisar från Stockholm på besök. Vi hade planerat att åka till Ven över dagen men ödet ville annorlunda. Till venbåten var det långa köer och cykeluthyrningen på ön hade väntelista. Planerna ändrades och det blev en utflykt till Kullaberg i stället. Vid Kullens fyr förundrades vi över utsikten och den rika naturen. På vägen hem stannade vi till i Arild och förälskade oss genast i det lilla fiskeläget. Det var just i det ögonblicket som det gick upp för både mig och Henrik att Arild var bara så rätt för oss, berättar Camilla med ett stort leende.

 

LÄS OCKSÅ: 10 fina sommarhus för samma pris som en etta i Stockholm

Mitt i naturen - men nära till hamnen

De insåg ganska snart att husen i Arild var dyra och det fanns väldigt få till salu. De var nära att ge upp Arild när Henrik utökade sökningen och hittade en tomt. Inte så stor och i utkanten av själva byn vilket gjorde att priset var överkomligt. Den låg lite avsides med skogen på ena sidan och en hage med bräkande får på den andra. Det kändes som den låg mitt i naturen men ändå bara ett antal hundra meter till hamnen.

De köpte tomten 2010 och bestämde sig för att bygga. Huset stod klart till midsommar 2012. Att de hade totalrenoverat villan i Malmö några år tidigare var en tillgång i byggprocessen. De hade vanan inne att arbeta med byggare. De ritade huset själv och valde Åsbo Hus till totalentreprenad.

- Vi började att skanna marknaden av kataloghus men hittade inget som passade oss så vi började rita själv. Jag minns hur jag satt på kvällarna med ritning och smörpapper och ritade på olika planlösningar. Vi testade allt, berättar Camilla. Vi började med huset och lät tomten vila så länge för att se så att vi kunde hålla budget. Och det gjorde vi.

 

LÄS OCKSÅ: Boende på Gotland - under 200 000 kronor

Takhöjd på sex meter

De hundra kvadratmetrarna är fördelade på en bottenvåning med två sovrum och storstugan som inbegriper både kök och vardagsrum samt ett loft där barnen kan hänga med sina kompisar. Här finns också ett extra sovrum till gäster som kommer på besök. Camillas tanke att huset ska smälta in i naturen reflekteras i hennes val av stillsam färgskala och noggrant utvalda naturmaterial. I storstugan är det öppet upp i nock med en takhöjd på sex meter. Generösa fönster från golv till tak ger det lilla huset ett luftigt och ljust intryck som får en att häpna när man stiger innanför dörren. Här vill man bara stanna.

 

LÄS OCKSÅ: Från hästgård till fantastisk 30-talsvilla

Lever med naturen utan att det blir tråkigt

Camilla och Henrik har valt en sparsmakad inredningsstil med ljusa möbler, textilier i naturmaterial, flätade korgar och ett fåtal prydnader som snarare kompletterar än konkurrerar med den vackra naturen utanför.

- Vi lever med naturen utan att det blir tråkigt. Efter tre somrar här har barnen har redan fått många kompisar och går både på sim- och tennisskola på sommaren. De längtar till och med hit på vintern. Det har blivit en del helger här även på vintern. Vi har hunnit med både att åka pulka nerför Snogalien och skridsko på fördämningen här bredvid. Kanske ska vi kalla detta vårt fritidshus snarare en bara sommarhus, säger Camilla och skrattar

Hemma hos Camilla och Henrik

Var: I Arild.

Här bor: Camilla med maken Henrik och barnen, Gabriel, 9, Elin, 7 och katten Morris.

Gör: Camilla är HR-chef på Orkla Food Sverige och Henrik är entreprenör i IT-branschen.

Huset: 100 kvm hus i ett plan plus loft. Tomten är 675 kvm.

Intressen: Så fort familjen får en chans beger de sig ut i naturen, går promenader i skogen, åker på utflykter med cykel och båt samt umgås med nära och kära.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande