Yvette Hermestad är programledare för ”Morgonstudion” i SVT. På kronprinsessan Victorias födelsedag leder hon även ”Victoriakonserten” Foto: Eva Edsjö/SVT

Yvette Hermundstad bor i skärgården: ”Jag stortrivs”

Yvette Hermundstad leder ”Victoriakonserten” i SVT för fjärde året i rad.

Sedan 16 år bor programledaren i ett gammalt hus vid havet i Stockholms skärgård. Varje morgon gör hon yoga, innan taxin hämtar henne kl 02.30 för att köra henne till jobbet i ”Morgonstudion”.

Åsa Görnerup

Du har ett hus i skärgården. Hur bor du?

– Sedan 16 år bor jag i Stockholms skärgård. Som jämte är jag uppväxt med fjället och vidderna, här ute ger havet mig samma frihetskänsla. Jag stortrivs oavsett årstid i ett hus som i grunden är från sekelskiftet och sedan ut- och ombyggt på modernt vis.

Hur skulle du beskriva din stil?

– Hm, stil, alltså jag har nog ingen genomtänkt stil. Jag gillar mys jag, hehe. Mår bra av att ha ett välfixat yttre, alltså rätt välstädat – mamma säger att jag alltid plockar och plockar – för ett lugnt inre. Jag har inte massor av prylar, men är heller inte minimalist. Här är luftigt med ganska få möbler. De som finns är rustika, välanvända, ibland ärvda och har följt med från olika boenden. De delar min och vår historia. 

– Huset kretsar kring öppna spisen och det stora köksbordet. Sedan är jag en gåva till dem som säljer kuddar, plädar, fårskinn, ljusstakar, ljus – där finns ingen hejd och är husets mesta beståndsdelar.

Yvette Hermundstad

Ålder: 50 år.

Bor: Stockholms skärgård.

Familj: Man och två barn.

Yrke: Programledare och journalist.

Aktuell: Leder ”Victoriakonserten” i SVT1 och på SVT Play den 14 juli kl 21. Programledare i SVT:s ”Morgonstudion”.

Favoritplatsen. Yvette Hermundstad yogar gärna på bryggan. Foto: Privat
Hunden Sam är hennes ständige yogakompis. Foto: Privat

På Victorias födelsedag leder du ”Victoriakonserten” i SVT. Hur har du förberett dig?

– Förberedelser pågår ständigt med reportage, manus, artistresearch. Det görs både hemma, men även inne i stan med teamet på produktionsbolaget Leroy Media eller via Teams. Ser mycket fram emot att programleda ”Kronprinsessans födelsedag” för fjärde gången, så ärofyllt och fint.

Hur fungerar det att bo i skärgården och jobba tidiga morgnar i ”Morgonstudion”?

– Vid den tiden är det bilfritt på vägarna, så det går snabbt att susa in till tv-huset. Jag har mina rutiner, oavsett när jag börjar jobba kliver jag upp i god tid före avfärd. 02.30 kommer taxin. Dessförinnan slår jag på kaffe, går ut lite med hunden, yogar, äter frukost och klär på mig kläderna jag lagt fram kvällen före. Kan verka tokigt med de aktiviteterna mitt i natten, men de nycklarna är viktiga för mig, mitt mående och sinnesskärpa, när fyra timmars direktsändning väntar från 06.00.

Vad är viktigast för dig med ditt hem?

– Oavsett hur härligt du bor betyder det ju inget om platsen inte är fylld av människorna du tycker om. Älskar när mitt hem är fullt med familj, vänner, barnens kompisar. Vi är ofta många runt matbordet. Maken är en fantastisk kock, medan jag står för myset, haha. På midsommar samlades flera generationer på bryggan och i trädgården, för mat, bad och häng. Att få dela platsen med nära och kära gör mig otroligt tacksam.

Vilket är ditt favoritrum?

– Uterummen. Bryggan där jag yogar på morgonen, badar, lunchar eller bara är. Och resten av gården utomhus – jag gillar att hålla på i trädgården, klippa gräset, rensa, fixa med blommorna. 

– Solen har också snällheten att gå ner rakt in mot huset. Att avsluta dagen med solnedgång på altanen eller bryggan är lyxigast av rumsupplevelser!

Yvettes lyx är stearinljus. Varje morgon och kväll tänder hon oräkneliga mängder av ljus. Foto: Privat
Vintertid är brasan tänd. Här trivs hunden Sam och på vintern gör Yvette yoga på mattan. Foto: Privat

Vilken lyx unnar du dig?

– Om stearinljus är lyx så lyxar jag rejält. Vintertid tänder jag upp brasan och varje morgon tänder jag en oräknelig mängd ljus.

Vad gillar du mest med din inredning?

– Att allt som finns i hemmet är något vi använder. Det står inte bara grejer här och var, utan en pall är en pall som används.

Vad står högst upp på din önskelista?

– Önskar mig faktiskt inget. Det piano jag drömt om blev sant för många år sedan när en släkting till maken lät oss ärva ett. Här har klinkeklonkats en hel del genom åren.

Vad är ditt bästa köp?

– Absolut det rejäla och väldans tunga köksbordet, gjort av en gammal dörr, som var det första jag köpte när vi flyttade in. Här finns plats med bänkar, soffor, stolar runtom för familj och vänner. Det är härligt att samlas kring.

Se även: