Vanna Rosenberg: Östermalm ger mig skrämselhicka

Skådespelerskan Vanna Rosenberg växte upp på Östermalm i Stockholm. Numera bor hon i en villa i Enskede utanför stan men drömmer om att flytta till Österlen. ”Jag blir lycklig av att vara där.”

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

1 av 2: Skådespelerskan Vanna Rosenberg växte upp på Östermalm i Stockholm. Numera bor hon i en villa i Enskede utanför stan men drömmer om att flytta till Österlen. ”Jag blir lycklig av att vara där.”

Nu spelar Vanna Rosenberg tillsammans med Peter Jöback, Kayo och Linda Olsson ”Häxorna på Eastwick” på Cirkus i Stockholm.

Foto: MATS BÄCKER / 2ENTERTAIN

2 av 2: Nu spelar Vanna Rosenberg tillsammans med Peter Jöback, Kayo och Linda Olsson ”Häxorna på Eastwick” på Cirkus i Stockholm.

Skådespelaren Vanna Rosenberg är uppväxt på Östermalm. Sedan tio år bor hon i en putsad 20-talsvilla i södra Stockholm. Men den stora drömmen är att flytta permanent till Skåne.

– Jag blir lycklig av att vara där.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Hur bor du?

- Sedan nästan tio år bor jag i en villaidyll i Enskede. Här finns tillräckligt med grönt för att man ska andas lugnare. Varje gång jag kliver ut slås jag av att det är en särskild sorts tystnad. Här hör man Nynäsvägen dundra och jag får låtsas att det är hav. Än har jag inte vant mig. Det är som att bo mittemellan staden och landet. På landet kan jag koppla av. Folk i villa kommer och går, ofta ser du dem inte. Då har jag lite svårt att komma till ro.

Vanna Rosenberg

Ålder: 46.

Bor: Egnahemsvilla från 1922 i Enskede, södra Stockholm.

Familj: Maken Ulf Synnerholm, 47, barnen Dafne, 10, och Bille, 8.

Gör: Skådespelare, sångare.

Aktuell: Spelar häxa i komiska musikalen ”Häxorna på Eastwick” på Cirkus i Stockholm, tillsammans med Peter Jöback, Kayo och Linda Olsson. Skriver på en ny barnbok.

LÄS MER: Komikern Mårten Andersson flyttar till villa: ”En dröm för mig” 

Foto: MATS BÄCKER / 2ENTERTAIN

Vanna Rosenberg spelar just nu tillsammans med Peter Jöback, Kayo och Linda Olsson i ”Häxorna på Eastwick” på Cirkus i Stockholm.

Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Vanna Rosenberg tillsammans med maken Ulf Synnerholm.

Hur skulle du beskriva din stil?

- Det ska kännas välkomnande, varmt, genomtänkt och inte vara för strikt. Mamma var otroligt duktig på estetik. Hon var lite respektlös, blandade stilar och var egensinnig på ett bra sätt. Min morfar var färghandlare. Jag gillar färgsättning och dras till ­petroleumblått och hallonrött.

Genom vänner kom jag också in i slottsliknande miljöer med konstiga vanor

Hur växte du upp?

- Jag är uppvuxen på Östermalm under hyresrätternas gyllene era. Då var paradvåningarna inte så renoverade som nu. Genom vänner kom jag också in i slottsliknande miljöer med konstiga vanor, som att lägga tyg över soffor. En otrolig skillnad mot hur vi hade det. Det var en fördomsrensare. Fortfarande kan Östermalm ge mig lite skrämselhicka. Det finns en yta där, som är så onödig. I dag blir jag superstressad av staden och brukar säga till min man att ”min karta är redan ritad och fylld med små nålar.” Min längtan bort från stan växer.

Foto: Privat

Vanna Rosenberg tycker om konst och inredning, men det får inte vara för flådigt. Soffan är ett arvegods från mormor och morfar och sedan från mamma. Tavlan Heter ”Prinsessa i Palestina” och är målad av vännen Lotta Wästerlid Zmuda-Trzebiatowski.

Foto: Privat

”Lådan” är ett konstverk skapat av Vanna Rosenbergs älskade styvpappa Staffan Hedqvist. Det heter ”Skådespelare 5”, som det ju också står om man kan ryska.

LÄS MER: Hemma hos skådespelaren Alexander Karim: ”Jag har stilmässig dyslexi” 

Vilket är ditt favoritrum?

- I hallen har vi byggt fasta bänkar, som vi målat. Jag hittade en bild från en kyrka med orange kyrkbänkar. Till det har vi ett fint klinkergolv och mycket ljus. Öppnar man dörren ser man trädgården.

Att flytta till Skåne är ett stort drömprojekt.

Vad drömmer du om framöver?

- Att flytta till Skåne är ett stort drömprojekt. Från att jag var 19 tills mamma gick bort bodde hon i Skåne. Österlen blev hennes paradis. Nära Kivik har familjen ett hus som vi delar. Jag blir lycklig av att vara där. Där är min mamma närvarande på ett annat sätt. Det är så vackert. I somras vandrade jag runt bland äppelodlingarna och övade höga toner till ”Häxorna i Eastwick”. Jag trodde ingen hörde mig. Så kom det ut folk från äppel­odlingen. I panik började jag prata engelska. ”I'm warming up my voice. Do you understand?” Då svarar de på bred skånska: ”Ja, det gör vi.”

LÄS MER: Ernst Kirchsteiger: ”Jag får julstämning av en mossig gren”

LÄS MER: Stjärnkrögaren Johan Jureskog: ”Jag är ingen mulltoaromantiker” 

 

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på LEVA&BO just nu – du får ett fullmatat magasin med inspiration, inredning, shoppingtips och goda recept varje vecka. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande