1 AV 3
Ulf Brunnberg trivs så bra hemma att han knappt lämnar Lidingö: ”Jag kan inte bo bättre.”
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
2 AV 3
Den arkitektritade villan ligger vid vattnet i Elfvik. ”Jag har brygga, 30 meter strand, en jättetomt på 6 000 kvadrat och sol från morgon till kväll.”
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
3 AV 3
Villan på strandtomten har ett högt, härligt läge med utsikt över fjärden. Terrasserna är insynsskyddade.
Foto: Privat

Ulf Brunnberg: ”Jag har brygga och 30 meter strand”

Sjötomt med 30 meter egen sandstrand. Sol från morgon till kväll. 

Sedan 31 år bor skådespelaren Ulf Brunnberg i ett arkitektritat drömhus på Lidingö – som han nästan aldrig lämnar.

– Jag är en riktig hemmakatt.

Åsa Görnerup

Hur bor du?

– Jag bor i en villa med sjöläge i Elfvik på Lidingö. Jag är mer eller mindre uppväxt vid vattnet. Tidigare bodde jag ovanför Värtan på Gärdet med vattnet framför mig. Jag tror jag letade i tio år innan jag fick loss det här. Jag ville hit och såg en liten skitannons. De som sålde var minst sagt kräsna och hade som villkor att få något väldigt bra innanför tullarna. Jag hade en etagevåning högst upp på Sandhamnsgatan.

Jag kan inte bo bättre. Jag har brygga, 30 meter strand, en jättetomt på 6 000 kvadrat och sol från morgon till kväll. Boytan i det arkitektritade huset från 1973 är på 280 kvadrat. 

Hur har du renoverat huset?

– När jag skulle köpa huset 1988 var min far med. ”Herregud, hur fan tänker du?” sa han. Men jag såg potentialen. Det var kosmetiskt. Tänk dig trottoarsten, fyrkantiga betongplattor. Förfärligt! I dag har jag sandsten importerad från England. Jag har byggt om, gjort terrasser och satt upp markiser. 

Nu vill jag inte gärna flytta på mig, men att bo i ett trähus med spröjsade fönster kräver sin man.

LÄS MER: Kakelugnsmördarens gamla herrgård till salu 

Ulf Brunnberg

Ålder: 72.

Familj: Dottern Lovisa, 23 år. Före detta frun Gunilla. Brodern Jan i Amerika. Kusiner och annan släkt.

Bor: Lidingö.

Yrke: Producent och skådespelare. 

Aktuell: ”Jag har jobbat för att slippa jobba.” 

Ulf Brunnberg bor intill ett naturreservat på Lidingö. ”Man blir beroende av att bo lite offside. Att bo i stan finns inte på kartan för mig. Det är inte roligt att ställa sig i en hiss och åka upp tio trappor. Det är som att bo i en myrstack”, säger han. Foto: Privat

Hur skulle du beskriva din stil?

– Min dotter brukar kalla huset för museet. Det är mycket antika möbler och renässanskonst. En blandning av sekelskifte och modernt.

Vad är ditt bästa köp?

– Det är fastigheten. Bit för bit har jag vetat vad jag vill ha och inte vill ha. En del saker är arvegods, en del är inköpt, tyvärr till alldeles för dyra priser. Jag har ropat in dem på auktioner. Grange-sängarna är inköpta på NK. Golvlamporna är kopior från Vatikanen. Matsalsmöbeln är handgjord i Frankrike. 

Brunnbergs bästa hemmatips

”Vårda! Håll ordning och reda, så det alltid ser fräscht ut. Många frågar om jag är pedant. Ja, för fan! Vad har man mattfransar till om de inte är kammade? Det är likadant med hygienen. Det går hand i hand.” 

Vad är viktigast för dig med ditt hem? 

– Hemmet i sin helhet. Att det är ett ställe där jag vill vara och alltid vill tillbaks till. I ärlighetens namn åker jag knappt över Lidingöbron. Jag är en riktig hemmakatt. Det finns så mycket kolleger, som lever livet ute på krogen. Det har jag aldrig gjort. Jag njuter av att vara hemma. 

Jag har rest mycket i mina dar, men i dag är jag inte intresserad av att åka till Japan, Kina eller Bali. I Elfvik njuter jag av årstiderna och bor mitt i grönsakerna, ett levande lantbruk och naturskyddsområde. 

LÄS MER: Måns Zelmerlöw säljer huset med sjötomt i Sverige 

Vilken lyx unnar du dig till hemmet?

– Att inte snåla med exempelvis el. Jag kostar aldrig på mig att vräka i mig rysk kaviar på krogarna, utan lägger hellre pengarna på mitt hem. I somras bodde man ju utomhus. Jag har ju terrasser och sol hela dagen. Klart att många bekanta trivs här. Det är ju skärgård. 

1 AV 2
Villan på strandtomten i Elfvik har ett högt, härligt läge med utsikt över fjärden. Terrasserna är insynsskyddade. Ulf Brunnberg trivs så bra hemma att han knappt lämnar Lidingö.
Foto: Privat
2 AV 2
Vännerna trivs på Ulf Brunnsbergs terrasser med sjöutsikt. Efter renoveringen är trottoarstenen utbytt mot sandsten från England.
Foto: Privat

Vilket är ditt favoritrum?

– Jag har en undervåning med arbetsrum, gästrum, solarium och grejer, men jag trivs i hela huset.

Vad står högst upp på din önskelista?

– Att bo kvar. 

LÄS MER: Miljonären Leif-Ivan Karlsson rear ut lyxvillan