1 av 2: Meteorologen Madeleine Westin är ett välbekant ansikte för TV4-tittarna. Foto: Pär Bäckstrand / TV4
2 av 2: Madeleine Westin med sambon Claes Ling-Vannerus. Foto: JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN

TV4-meteorologen Madeleine Westin om sin gård: ”Det finns ett spöke”

Madeleine Westin längtade efter en hästranch vid havet nära Stockholm. När drömgården blev till salu för ett par år sedan slog hon och sambon till. Här har TV4:s meteorolog hittat lugnet – men det är mycket jobb.

Åsa Görnerup

Hur bor du?

– Jag bor på en hästranch på Södertörn sedan ett par år. Vi ville ha en gård och plötsligt dök precis det vi ville ha upp. Gården har både skog och åker och ligger på en sjötomt en halvtimme från stan. Vi har alltid hållit på att fara till hästen och fara till båten. Här är allt samlat på samma ställe. Mangårdsbyggnaden på 250 kvadrat är från 1874, men torpen har funnits ännu längre. Det är som ett litet hemman med stallet, flyglarna, huvudbyggnaden och några små hus. Just nu har vi westernhästar och ett par katter här. Grannens kossor betar på vår mark och går utmed havet. 

Madeleine Westin

Bor: Gammal gård vid havet på Södertörn, söder om Stockholm. 

Familj: Sambon Claes Ling-Vannerus. Barnen Matilda, 22, Oliver, 18, och William, 18, samt Claes barn Theodor, 24, och Oscar, 21. 

Gör: Meteorolog och chef för väderredaktionen på TV4. Reporter på TV4:s vetenskapsredaktion. Klimatexpert. 

Spökar det på gården?

– Det finns ett spöke som heter Tissel-Tassel, då han alltid kommer smygande. Han hette Liljekrantz och var fiskare på gården en bit in på 1900-talet. Han verkar ganska snäll. Jag har inte sett honom, men man hör honom lite då och då. Hans gamla fiskeredskap sitter på en vägg i ladan och dem vågar vi inte röra. 

TV4-meteorologen Madeleine Westin kan titta till gårdens marker från hästryggen. ”Det är som ett litet hemman med stallet, flyglarna, huvudbyggnaden och några små hus. Just nu har vi westernhästar och ett par katter här.” Foto: Matilda WB

Hur skulle du beskriva din stil?

– Då det är en gammal gård är det inte jättehögt i tak. Vi har fyllt på med både våra egna möbler och arvegods. Jag vill att det ska vara som en hästranch. Det får inte bli för mossigt. Det ska kännas fräscht och i tiden, men finnas gamla inslag där man känner gårdens historia. I ett rum tog vi bort fyra lager golv. Till slut hittade vi ett gammalt furugolv. Än är vi inte färdiga med all renovering, men det kommer vi aldrig riktigt bli. Att ha en gård med stängsel som går sönder, åkrar, skog och djur tar mycket tid.

Vad är viktigast för dig med ditt hem?

– Närheten till naturen. Varje dag kommer jag hem till ett lugn. Här finns älg utanför fönstret och mycket rådjur och vildsvin. Det är frihet. För att även andra ska få komma ut har jag turridning med westernhästar. Själv använder jag hästarna för att titta till markerna.

”Det behöver inte vara så perfekt hemma. Vi är extrema utomhusmänniskor. Utanför dörren står ett gäng stövlar redo att användas. Vi har lite dammråttor och kläder på golvet, men också mycket kärlek.”

Vad är ditt bästa köp? 

– Det är hela gården. En favorit är en lampa gjord av min dotter och min magiska sadel, som var min 50-års present! På väggen sitter ett par höga knektstövlar, som låg under grunden. Tillhörde de någon som flörtade med pigan och sedan drog och glömde stövlarna?

Vilken lyx unnar du dig till hemmet?

– Det är att kunna ta en kopp kaffe på bryggan. Man behöver inte så mycket mer än så.

Hemma hos Madeleine Westin ska gästerna känna sig som hemma. På skylten slår familjen fast sin livsinställning. ”Här lever vi med: Dammråttor i hörnan, disk på bordet, kläder på golvet, överfylld tvättkorg och massor av kärlek.” Foto: Privat
När Madeleine Westin flyttade till gården stod det gamla gröna skåpet undanställt nere i stallet. I dag har hon lyft upp det i vardagsrummet och förvarar porslin och glas i möbeln med patina. Foto: Privat

Vad gillar du mest med din inredning?

– Att jag har gjort hängstolar till balkongen på övervåningen. Där kan man äta frukost eller dricka kaffe. 

Vilket är ditt favoritrum? 

– Det är det riktigt gamla rummet, där man verkligen känner husets historia. Förr kallades det rökrum, men vi säger jaktrummet. Det har feta obehandlade stockar och en stor öppen spis. Här är skönt att elda på vintern och bara hänga och läsa. I rummet finns ingen tv, det är viktigt. 

LÄS MER: Agneta Sjödin visar upp sin drömlägenhet

Gården har både skog och åker och ligger på en sjötomt en halvtimme från Stockholms innerstad. Foto: Privat

LÄS MER: TV4-stjärnan Jenny Alversjö har ett eget tv-torn hemma

LÄS MER: Tareq Taylor om sitt hem: ”Måste vara ett ställe för vila”

Aktuellt just nu