1 av 3: För Rania Shemoun Olsson har det varit en dröm att bo i villa – nu gör hon det. Foto: LINUS HALLSÉNIUS TV4
2 av 3: När familjen flyttade in i huset röjde de upp den övervuxna baksidan och gjorde ett stort trädäck med pool och lounger med utemöbler. Foto: PRIVAT.
3 av 3

Tv-profilen Rania: ”Jag vill ha lite hotellkänsla hemma”

TV4-profilen Rania Shemoun Olsson har gjort en bostadsresa. Från betongen i förorten till en villa med pool i södra Stockholm. Hela året har journalisten följt kungafamiljen i deras vardag under Corona. På juldagen visas hennes dokumentär ”Kungahuset”.

Hur bor du?

– Vi bor i ett hus i Älvsjö byggt 1948. Det är tre våningar på 224 kvadrat med den inredda källaren. Vi flyttade in i februari 2018. Det som avgjorde husköpet var baksidan av tomten. I flera år letade vi efter en trädgård som kan inhysa en pool. Det var min dröm. Tomten fick inte vara för bergig, ligga på en höjd eller ha skuggläge. Den skulle ha sydvästläge och ligga nära skogen. Egentligen var jag inte så förtjust i huset först, men då sa min man så klokt: Du kan förändra ett hus, men inte läget. 

Rania Shemoun Olsson

Ålder: 45 år.

Man: Mattias Olsson, 48, databasexpert och IT-konsult. Barnen Imra, 11, och Tigris, 15. 

Bor: Villa i Älvsjö i södra Stockholm byggd 1948. 

Gör: Programledare och journalist på bland annat TV4 Nyheterna. 

Aktuell: Dokumentären ”Kungahuset” sänds på TV4 den 25 december klockan 20.00. Programmet visas även på TV4 Play.

Så hur förändrade ni huset?

– Vi öppnade upp hela baksidan med fyra vikdörrar. Att kliva rakt ut till poolen var också en dröm. Vi röjde upp den övervuxna baksidan, gjorde ett stort trädäck med pool och lounger med utemöbler. Sidan med solbäddar kallar vi ”Solsidan”. När folk kommer hem till oss säger de: ”Åh, det är som ett hotell!” Från början var huset i trä, men en ägare la mörkbrunt tegel utanpå. En expert målade teglet vitt. Vi har också bytt tak, lagt nya golv och målat om. I källaren har min man gjort ett biorum. Pannrummet har blivit hemmagym. Vi är där varje dag. Min 15-åriga son vill bygga muskler. ”Kom nu morsan, nu kör vi marklyft”, säger han. Framöver ska bastun bli spa. 

Drömmen om att kunna kliva rakt ut till poolen blev sann. Foto: PRIVAT.
Rania framför den älskade öppna spisen. Foto: PRIVAT.

Hur skulle du beskriva din stil?

– Jag älskar kontraster. Vi har en fin kakelugn, där det ljusbeige teglet knackats ut ända upp till övervåningen. Det grova ger en kontrast till de fina vita väggarna med guldtapet. Jag vill gärna ha lite hotellkänsla hemma och gillar mässing, guld, marmor, grått, beige och svart. Soffan är kallgrå, så jag kan ha ljusa kuddar och fladdrande vita gardiner vid vikdörrarna på sommaren. På vintern byter jag till plommonfärgade i sammet. 

Vad är viktigast för dig med ditt hem?

– Det ska vara snyggt, charmigt och mysigt. Jag vill inte sitta i ett stelt hem där barnen inte kan röra sig. 

I ”Kungahuset” hänger Rania med kungligheterna på deras jobb. Foto: Johan Österberg

Hela året har du följt kungligheter. Vad får man se i TV4:s dokumentären ”Kungahuset”?

– Jag följer dem i deras jobb. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel träffade personal på sjukhus för att ta del av deras berättelser. Prinsessan Sofia arbetade på Sophiahemmet tills hon insjuknade i corona. Samma sak med prins Carl Philip, som jobbade inom Försvarsmakten. Kungafamiljen känns väldigt varm och genuint intresserad av andra människor. De är som ”vanlisar”, men har en titel de måste tänka på. Nu ska jag träffa kungen för första gången, men fotografen säger att han är superskön.

Du har gjort en bostadsresa?

– Jag är ett betongbarn, som växte upp i miljonprogrammen i Botkyrka. För mig var det en dröm att flytta till hus. Vi flydde från Libanon när jag var tre år i enbart våra kläder och lite pitabröd till flykten. Nu har jag hus, man och två fantastiska barn. Vem trodde det? Inte jag. Jag tänker tillbaka på det då och då. 

Foto: PRIVAT.
Foto: STEPHANIE SIFVERT
https://www.instagram.com/p/CIsqJDdgTKm/https://www.instagram.com/p/CIgYvFwAZtC/

LÄS MER: Johanna Lind Bagge tog tag i kaoset – fixade mys i huset

LÄS MER: Så bor Ernst Kirchsteiger i gården från 1600-talet 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!