1 AV 9
Tony Irving och Alexander Skiöldsparr flyttade in i rahuset i Norrtälje i maj. Sedan dess har intensiva renoveringar förvandlat huset till ett riktigt paradis. "Vi är jättenöjda", säger "Let's dance"-profilen. Här tillsammans med den nio månader gamla Petit brabancon-valpen Rex.
Foto: Olle Sporrong
2 AV 9
Vardagsrummet. "Här sitter vi när vi bara vill prata. Det är ganska skönt när det inte finns någon tv", säger Tony.
Foto: Olle Sporrong
3 AV 9
Köket. Tony är en riktig klippa i köket. Men allt går inte hem. Här försöker fästmannen fly en bit English Christmas pudding.
Foto: Olle Sporrong
4 AV 9
Akvarium. Alexander är för tillfället inne i en jaktperiod. Han erkänner dock utan omsvemp att troféerna på väggen inte är skjutna av honom.
Foto: Olle Sporrong
5 AV 9
Sängen. "Det känns som om jag är med i en billig porrfilm!", utbrister Alexander under sovrums-fotograferingen.
Foto: Olle Sporrong
6 AV 9
Tv-rum. Alexander är extra nöjd med "Biblioteket" som extraknäcker som både tv-rum och kontor.
Foto: Olle Sporrong
7 AV 9
Toaletten. Paret har två badrum. Ett för Tony och ett för Alexander. "Jag måste ha badkar. Alex är en duschkille. Mitt badrum är inte riktigt klart än", säger Tony.
Foto: Olle Sporrong
8 AV 9
Uteplatsen. Altanen är nybyggd och blir förhoppningsvis en riktig boas när värmen kommer. Tony ägnade halva sommaren åt att rensa mossa från berget.
Foto: Olle Sporrong
9 AV 9
Tony var länge tveksam till att lämna Nyköping, men nu stormtrivs han i Norrtälje. "Det känns nästan som om vi bor i en liten by, fast mitt inne i stan. Det är jätteroligt att vara här."
Foto: Olle Sporrong

Tony Irving visar upp sitt nya moderna hem

Tony Irving och fästmannen Alexander Skiöldsparr har äntligen hittat hem. EXTRA kikar in i det nyrenoverade radhuset i Norrtälje och snackar kärlek, inredningsbråk och bröllopsplaner.

– Jag ska gifta mig med någon som jag har stalkat! säger "Let's dance"-stjärnan.

Tony Irving

Född: Antony Spencer Irving den 5 juli 1966 i Hawkshaw utanför Manchester.

Gör: Dansare, danspedagog, författare, koreograf, radiopratare och domare i "Let's dance" sedan starten 2006.

Bor: Norrtälje.

Familj: Fästmannen Alexander Skiöldsparr, mamma Yvonne, pappa David och syskonen David och Tracey.

Alexander Skiöldsparr

Född: Alexander Jonathan Skiöldsparr den 22 juni 1971 i Norrtälje.

Gör: Studerar skrivande på distans och arbetar med sin debutbok om sin tid på Grand Hôtel.

Bor: Norrtälje.

Familj: Fästmannen Tony Irving. Mamma Carina, styvpappa Thomas, pappa Bosse, syster Monica och bröderna Joacim och Kalle.

Att hitta Tony Irvings nya hem i det lilla villaområdet är inte särskilt svårt - för att hitta till 48-åringen är det bara att följa julbelysningen.

Exteriört ser radhuset ganska oansenligt ut, om än pittoreskt.

Men när vi kliver in är det rena rama inredningskata­logen.

Allt är placerat på precis rätt ställe och matsalsstolarna är till och med prydda med små röda rosetter.

Det råder således inget tvivel om att fästmannen Alexander Skiöldsparr, 43, har jobbat på just Grand Hôtel. Och att det är han som skött inredningen.

Var helt överens om inredningen

– På ett konstigt sätt är det nästan som att komma hem till mina föräldrar, utbrister Tony.

– Allt är väldigt placerat. Rent. Allt har sin plats.

Renoveringarna blev klara i september och sedan dess har paret ägnat all ledig tid åt att göra fint. Men även om båda är nöjda har processen inte varit utan konflikter.

– När Alex beskrev sin vision för huset var vi till hundra procent överens! Gammal engelsk kolonial inredning med lite modern tolkning. Det skulle vara heltäckningsmatta genom hela huset och hänga stora djurhuvuden överallt, säger Tony.

– Nu hänger det bara några pyttesmå rådjurshorn på en vägg! Det koloniala försvann, det blev bara modernt!

Den hetaste striden handlade dock om sängarna.

Tony ägde ett par splitternya Dux-sängar som han var djupt förälskad i. Men Alexander, med sin onda rygg, ville hellre behålla sin Hästen-säng.

"Vi hamnade i snobb-bråk"

– Vi hamnade i snobb-bråk över vilken som var bäst. Det slutade med att vi köpte från Ikea istället! Haha. Men vi är faktiskt väldigt nöjda med den.

Den lilla Hästen-sängen står nu i gästrummet.

Vad hände med Dux-sängarna?

– De gav jag bort till flyttgubbarna, säger Tony.

Den engelska visionen till trots har paret faktiskt, i allra största mån, försökt köpa svenskt. Motivtapeterna kommer från Flügger färg (som har fabriker i Sverige), heltäckningsmattorna från Kjellbergs och en stor del av möblemanget bär svenskt signum.

Har ni tagit med er något från era tidigare boenden?

– Alex har kvar några möbler. Jag gav bort majoriteten av mitt till välgörenhet. Det känns skönt att börja om på nytt. Även om vi kanske skänkte bort lite för mycket, säger Tony.

Flera hus till salu i området

Att paret hamnade i just Norrtälje är egentligen en slump, eller ödet om man är lagd åt det hållet. Tony stormtrivdes i Nyköping och ville bo kvar, men när de analyserade kommunikationerna till Stockholm tvingades de ge upp. Det passade helt enkelt inte med Alexanders arbetsschema i Stockholm.

Blickarna riktades i stället mot Norrtälje. Alexander, som är uppvuxen i staden, hade tittat ut ett område, men det var dålig ruljans på husen.

– Dagen efter att vi bestämde oss för att titta i Norrtälje blev plötsligt två villor till salu här. Och sen vi flyttade hit har fyra sålts! Det här området har fått en skjuts i priset så folk säljer fort, säger Tony.

Alexander fyller i:

– Eller så är de rädda för oss!

– Haha! Bögarna flyttar in, säger Tony.

Paret ska snart gifta sig

Den här typen av kärleksfullt gnabb är vanligt. Tony och Alexander skickar ständigt små pikar mellan varandra och trots att de beskriver varandra som "djupt olika" tycks de passa perfekt tillsammans.

Ingen av dem är historiskt sett den andres typ. Ändå ska de snart byta ringar.

Vad hade du för uppfattning av Tony innan ni träffades?

– Jag var väl ganska bestämd att jag inte ville träffa någon offentlig person. Jag jobbade ju på Grand innan och var så trött på...

– ...han var spyfärdig på kändisar! Han har sett den värsta sidan av kändisars beteende, fyller Tony i.

Paret träffades på just Grand Hôtel när Tony var gäst tillsammans med "Let's dance"-kollegorna Ann Wilson, 46, och Dermot Clemenger, 41.

Mr Irving föll direkt. Alexander var mer tveksam.

– Jag frågade ut honom, han tackade nej. Jag frågade igen, han tackade nej. Till slut sa jag "Nu fan ska han ut med mig!", säger Tony.

– Jag ville veta varför han inte ville! Hur kunde han inte älska mig! Kolla på mig! Jag är ju döläcker, haha.

Afternoon tea på bröllopet

Så Tony slog på stort. Han ringde upp Alexanders chef och undersökte hans schema. Och när Alexander slutade för dagen stod Tony utanför och väntade med en picknickkorg.

– Då kunde jag inte säga nej längre, säger Alexander med ett brett leende.

– Jag var som en stalker! Jag ska gifta mig med någon som jag har stalkat! säger Tony.

Paret har nu kallat sig pojkvänner i 18 månader och i augusti nästa år blir det bröllop. Gustaf Adolfs kyrka i Stockholm är bokad och mottagningen kommer hållas på Kungliga Borgen på Gärdet.

– Först ville vi ha ett garden party men när vi kollade priserna för 150 personer var vi uppe i nästan en halv miljon! Det kan man ju köpa en andelslägenhet för, säger Tony.

Paret kom istället överens om ett afternoon tea-party följt av en privat middag där bara familjen är inbjuden.

"Det är ett drömjobb"

Den efterföljande bröllops­resan är uppdelad i två omgångar. Först amerikanska västkusten, där Tony bott, och därefter Australien, där Alexander huserat.

– Efter bröllopet åker vi till San Francisco, sedan kryssning runt Hawaiiöarna. Vi stannar på Maui och avslutar i San Diego, säger Tony.

– Och nästa jul åker vi till Australien och Singapore. Vi har gjort en grej av att åka tillbaka till de här ställena som ett par.

Hur de ska hinna med allt är en annan historia.

Tonys schema är i vanlig ordning fullspäckat. Förutom tionde säsongen av "Let's dance" släpper han boken "Life, love and passion" i mars och inom kort kastar han sig in i ett nytt, hemligt projekt.

– Det är verkligen ett drömjobb. Jag är jätteglad över det, säger Tony.

Efter lite smarta justeringar har tv-profilen dock lyckats norpa åt sig flera lediga dagar i veckan. Han har fått en ny struktur på vardagen som är mer tillåtande.

– Sedan jag träffade Alexander har jag förändrats radikalt. Och det är väldigt hälsosamt.

– Jag jobbar för att leva, jag lever inte för att jobba längre, säger Tony.

 

Titta in i Tony Irvings extremt ordningssamma walk-in-closet!

 

Vad är Tony Irvings favoritmat? Få receptet här!