Tomas Andersson Wijs hem – fyllt av 60-talsnostalgi

Konstnärsälskare. Thomas Andersson Wij började köpa konst redan som 19-åring.

Foto: Cornelia Nordström

1 av 2: Konstnärsälskare. Thomas Andersson Wij började köpa konst redan som 19-åring.

60-talsbord med detaljer. Tomas är noga med detaljerna på marmor­bordet från NK. Det får inte bli för plottrigt.

Foto: Privat

2 av 2: 60-talsbord med detaljer. Tomas är noga med detaljerna på marmor­bordet från NK. Det får inte bli för plottrigt.

Tomas Andersson Wij började köpa konst redan som pank 19-åring. 

I sekelskifteslägenheten i södra Stockholm hänger "Så mycket bättre"-artistens största fynd.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Hur bor du?

– I en sekelskifteslägenhet med kamin i ett härligt område i Gröndal.

Hur skulle du beskriva din stil?

– Jag gillar att blanda äkta mattor med moderna soffor. Det är mycket skandinaviskt 1960-tal, gammal marmor och jakaranda. På väggarna hänger mycket konst.

LÄS OCKSÅ: Hemma hos Uno Svenningsson är tv:n viktigast

Vad är ditt bästa köp?

– Det är en stor målning av Fredrik Landergren. Jag var 30 år och den kostade för mycket, 50 000 kronor, men jag ville så gärna ha den i mitt liv. Nu är tavlan värd mycket mer, men jag kommer aldrig att sälja den och ska skriva in i testamentet att min son inte får göra det heller, haha. Den föreställer en tom gata i Stockholm i blått gryningsljus. Jag har gått hem i det där ljuset med alla möjliga känslor i kroppen. Förälskad, besviken, trött, full och nyvaken. Jag köper bara sådant jag älskar och hittar fantastiska grejer i både antik­bodar och gallerier. Har man bra smak kan man handla var som helst, som punkikonen och designern Vivienne Westwood sa.

Foto: Privat

Lever bland bra bilder. Tomas med Fredrik Landergrens tavla i bakgrunden.

Vad är viktigast för dig med ditt hem?

– Att det är en umgängesvänlig plats där jag kan tanka kraft. Jag har ett stort runt matbord och två soffor mittemot varandra. Det blir ett trevligt sätt att umgås på.

Vad inspirerar dig?

– När jag börjar skriva är det som att mina antenner växer ut och jag söker mig intuitivt mot saker som kan inspirera. Då ligger jag ofta i soffan och lyssnar på musik i lurar. Jag letar efter en ton att gå i gång på.

LÄS OCKSÅ: Eric Saade "Jag älskar att kolla på fotboll när jag badar"

Vilken lyx unnar du dig till hemmet?

– Bra viner och dyr ved från Konsum, som ligger nära. Jag är ingen vinnörd, men tycker livet är för kort för att dricka tråkiga flygplansviner.

Vad gillar du mest med din inredning?

– Jag tänker på samma sätt som med kläder: Inredning är en förlängning av en själv. I den samklangen mår man bra. 

Vad står högst upp på din önskelista?

– En balkong i kvällssol. Där ska jag sitta och dricka vitt vin.

"En varm och detaljrik belysning med många smålampor och spottar. Det blir fint om man har bilder på väggarna." – Tomas bästa inredningstips

Vilket är ditt favoritrum?

– Vardagsrummet är centrum. Det är centrerat kring sofforna och ett stort NK-bord i marmor från 60-talet från Nordlings Antik i Stockholm.

Vilken var din första antika möbel?

– Första möbeln jag köpte var ett litet sidobord från Jacksons. Jag sålde det sedan till en antikhandlare. Det visade sig vara specialbyggt för NK på 1930-talet. Jag köpte det för 7 000 kronor och han sålde det till en samlare i New York för 100 000 kronor. En dålig affär. Å andra sidan hade jag aldrig fått reda på att det var en "piece of art" annars.

Tomas Andersson Wij

Ålder: 45 år.

Bor: Sekelskiftes­lägenhet i Gröndal.

Familj: Son, 9 år.

Yrke: Sångare och låtskrivare.

Aktuell: Medverkar i "Så mycket bättre", som avslutas med en återträff 16 december. Släpper nya skivan "Avsändare okänd" i februari.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande