Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Radioprofilen om sitt hem • "Förtjust i religiösa symboler"
2 AV 2
Radioprofilen Titti Schultz har inga drömmar om att få till en hotellkänsla hemma. ”Hotell känns aldrig som hemma, mer som ett härligt borta. Mitt hem vill jag längta till för att det är just hemma.”
Foto: OLLE SPORRONG

Titti Schultz bor i tvåa mitt i stan – vägrar hotellkänsla

Den 25 maj fyller ”Årets programledare i radio” 50 år. När Titti Schultz inte är programledare i radio hänger hon gärna i lägenheten i Stockholm. 

Ända sedan hon var barn har hon lekt kontor och grejar gärna med papper och penna i sitt arbetsrum. Så är det fortfarande. 

Som pedant ger hon sig inte förrän hon fått fram exakt rätt nyans av gråblå åskhimmel till sovrummet. Ligger en bok snett har Titti placerat den så. 

Åsa Görnerup

Du har en hyreslägenhet i centrala Stockholm. Hur bor du?

– Jag bor i en lägenhet på 2,5 rum på Södermalm. Där har jag bott i evigheter. Jag älskar lägenheten och läget. Den ligger högst upp och jag kan se himmel och trädtoppar i Stockholms innerstad. Det är nära till allt och vart jag än ska så går eller cyklar jag. Lägenheten är på 73 kvadrat. Vi är två vuxna och en hund och behöver verkligen inte mer.

Titti Schultz

Ålder: Fyller 50 år den 25 maj 2022.

Bor: Hyresrätt på Södermalm. Sommarställe i Enhörna vid Mälaren.

Familj: Sambon Erik Nääs, 43. Cockerpoon Floyd.

Gör: Programledare i radio, konferencier, moderator. 

Aktuell: Radioprogramledare på P4 Extra i Stockholm. Bokrecensent i ”Go kväll” i SVT. Utsedd till ”Årets programledare i radio” 2021.

Hur hittade du lägenheten?

– Jag skulle separera. Det var byten, justeringar och ändringar och av en lycklig slump landade jag rätt. När jag klev in var känslan; här vill jag bo. 

Titti Schultz gillar inte för mycket prylar hemma, men har ändå öar med prylar. Foto: JOHAN JEPPSSON/TT
Floyd slappnar av i howardsoffan under Annaleena Leinos matchande tavla. Foto: Privat
Vardagsrummet med tavelvägg och lite tenn- och silversaker. Titti Schultz är förtjust i tenn, som hon köper second hand. ”Jag är en ganska lat loppisbesökare, som gör några nedslag på somrarna.” Foto: Privat

Hur skulle du beskriva din stil?

– Jag gillar inte för mycket prylar, men har ändå öar med prylar. Allt har sin plats. Jag är pedant och om en bok ligger på sniskan har jag lagt den så. Vi har mycket second hand. Skrivbordsskivan är till exempel en gammal dörr som jag beställt en glasskiva till. Köksstolarna är danska trästolar med sits som vi klätt om. Köksbordet har tillhört pappas farfars familj. Jag hör folk säga att de vill ha hotellkänsla hemma, det vill absolut inte jag. Den känslan vill jag bara ha på hotell. Hotell känns aldrig som hemma, mer som ett härligt borta. Mitt hem vill jag längta till för att det är just hemma.

Var hittar man dig när du är ledig?

– Ett rum är arbetsrum och bibliotek, när det är fest är det diskotek. Där har jag ett skrivbord, alla böcker och min sambo sin arbetsplats. När jag är ledig grejar jag med mina papper och pennor. Ljuvligt! Det är terapi. Jag skriver dagbok, saker jag kan göra radio av på SR, idéer, att göra-listor och resmål jag ser fram emot. 

Titti följer instagramkontot ”@gustavsrum”. När han lagt ut något hon vill ha hör hon av sig och får ofta köpa av honom. ”Vi brukar skoja och säga att han är min tennkran.”Titti unnar sig även fint porslin och vackra glas. Foto: Privat
Ikonerna, som hänger i en hörna i vardagsrummet, har alla en historia och är ofta målade på en kyrkodörr. Ett par av dem är väldigt gamla. Här finns även en ikon av en svensk ikonmålare. En av de nyare är hårt lackerad och köpt på en marknad i S:t Petersburg för 20 år sedan. Titti Schultz tycker att blandningen är kul. Foto: Privat

Hur har du inrett ditt hem?

– Jag har aldrig varit en carpe diem-person, shabby chic-bokstäver kommer inte in här. Däremot har jag ett par budskap man kan skratta åt, som Therese Sennerholts ”Things are getting worse, please send more chocolate” och i ett hörn i vardagsrummet har jag ikoner. Jag tror inte på Gud, men är förtjust i religiösa symboler. Här har jag även en stor tavla som vi beställt av Annaleena Leino, som matchar howardsoffan i greyish och fåtöljer i en vit nyans. Min sambo hugger tack och lov oftast på mina inredningsidéer, men min pappas farfars gamla soffbord är han inte nöjd med. Det är runt, lågt och har fem ben med feta grejer som sticker ut. Sambon tycker det är opraktiskt. Det går inte att sitta bra och äta mat vid det, men vi kämpar på. Det kommer från min släkt och gör sig bra där.

Tittis bästa hemmatips:

Inred inte för någon annan. Inred för dig.

https://www.instagram.com/p/CdkpJd6tupg/?utm_source=ig_web_copy_link

LÄS MER: Skådespelaren Magnus Roosmann bor ovanpå ett garage mitt i Stockholm

Se även: