Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Titta in i köket hemma hos skådespelaren Sofia Ledarp

Sofia Ledarps kök har tre och fyrtio i takhöjd, skåp som går upp till taket och gott om plats att röra sig på.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

1 av 4

"Var inte rädd för att blanda glas och porslin, de behöver inte matcha för att det ska bli vackert. Glasen är både arvegods från mormor och köpta i antikaffärer."

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

2 av 4

Färsk ingefära och koriander ingår i favoritgrytan.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

3 av 4

Smaklig måltid! Receptet finns längre ner i artikeln.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

4 av 4

Hemma i 1800-talsvåningen lagas det mycket mat. Mest är det Sofia Ledarps man Tobbe som står i köket. 

Sedan bebisen Otis kom har Sofia svårt att få tid och ro att stå vid spisen. 

Men i dag tänker hon laga en maträtt med linser och ingefära – häng med!  

Andra har också läst

Sofia Ledarp tar emot i sin våning och visar vägen in i köket med tre och fyrtio i takhöjd, gammaldags djupa skåp som går hela vägen upp till taket och ett vackert kakelgolv som andas Medelhavskänsla. 

– Jag älskade golvet från första stund. Visst, det är lite kallt att gå på, särskilt då jag gillar att gå barfota, men det gör inget, säger Sofia Ledarp. 

Sofia Ledarp

Ålder: 43. 

Familj: Sambon Tobias Norestedt, 46, sonen Otis, 10 månader, sonen Loui 8 år och två bonusdöttrar, Thea-Lee, 14 och Justine, 12.

Bor: Stockholm. 

Gör: Skådespelare. 

Aktuell: Pjäsen "Jag är en annan nu" på Stadsteatern i Stockholm, skriven och regisserad av Björn Runge. 

Hon öppnar dörren till ett gammaldags skafferi med många hyllor som slukar hur mycket som helst och tar fram ingredienserna till rätten hon ska laga, en kryddig linsgryta. 

– Den innehåller färsk koriander, vitlök och ingefära, underbara ingredienser. Dessutom är de billiga. Jag lärde mig att laga rätten när jag bodde i Köpenhamn för sju år sedan. 

LÄS OCKSÅ: Edward Bloms lägenhet till salu – pimpad med ostron

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Älskar att laga vegetariskt 

Sofia och hennes man Tobbe, arkitekt och före detta dansare, älskar att laga vegetariskt, japanskt och vietnamesiskt. Men barnen tycker det är allra godast med Tobbes hela kyckling i ugn och slåss om kycklingklubborna.

Men nu ska Sofia laga linsgrytan. Hon läser det handskrivna receptet och väger noga upp de gröna linserna på en chockrosa hushållsvåg. 

– Jag gillar att laga mat utifrån recept, men följer inte instruktionerna slaviskt. Men nu var det ett tag sedan jag lagade just den här rätten… Jag fick ju barn för tio månader sedan och det har inte blivit så mycket matlagning sedan dess. Tobbe lagar all mat. Eller så går vi på restaurang. 

Du drar dig inte från att ta med en bebis på restaurang?
– Jo, man vill ju inte störa andra middagsgäster. Man får välja ställen där det funkar att man har barn med sig. Jag blev bjuden på restaurang på mors dag och då var Otis så liten att jag trodde att han skulle sova. Men självklart vaknade han så fort vi satte oss till bords. Men personalen var snäll och gav oss ett bord som låg avskilt så att vi kunde ta hand om vår bebis.

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Är en krävande gäst 

När Sofia var barn drev hennes föräldrar restaurang och hon tillbringade mycket tid i den miljön. 

 – Jag tycker väldigt mycket om restaurangvärlden, den känns som hemma. Men jag är också en krävande gäst och drar mig inte för att säga ifrån när det inte är bra, givetvis på ett vänligt sätt. 

Sofia tar fram en kniv från Anders Petter och skalar och hackar lök och vitlök och river ingefära.

– Bra knivar är jätteviktigt när man ska laga mat. I det här receptet föredrar jag att hacka vitlöken i stället för att pressa den. 

– Andra köksprylar som jag gillar är skärbrädor i trä, stavmixer och blender som jag gärna gör gröna smoothisar i. 

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Älskar grytor och bondmat 

Nästa moment är att sautera grönsakerna tillsammans med kryddorna så att de får fin färg. Sedan lägger Sofia över allt i en gryta tillsammans med buljong, kokosmjölk och linser och låter det koka i 30 minuter. 

– Särskilt nu på vintern älskar jag grytor och bondmat, enkel mat med mycket bönor och kikärtor i. 

– Jag gör ofta en sidorätt med kokta kikärtor, pressad citron, salt, olivolja och pressad vitlök som jag låter stå i ugnen på cirka 225 grader tills de är gyllenbruna. Det är så gott! Hemligheten är att ha i mycket citron. 

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Allt måste inte matcha 

Sofia öppnar ett av de stora skåpen och visar mängder med vackra skålar i keramik och olika sorters glas. 

– Jag gillar att blanda udda skålar och glas, tycker inte alls att allt måste matcha. Skålarna har jag bland annat köpt i Danmark och på Gotland. Glasen är en blandning av arvegods från min mormor och fynd från antikaffärer i Prag. Jag har också serveringsskålar i vitt stengods från Italien som jag tycker mycket om. 

Ljuvliga dofter sprider sig i köket. Soppan är klar. Nu ska den bara mixas. 

– Om man vill kan man ha i en sked crème fraiche när man serverar tillsammans med färsk koriander. Nybakat bröd passar också fint till. 

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Recept: Kryddig linsgryta

4 portioner 

• 3 matskedar olivolja

• 1 lök

• ett par klyftor finhackad vitlök

• 1 ½ centimeter finriven ingefära

• 1 matsked malda korianderfrön

• 1 tesked chiliflakes

• 7 deciliter grönsaksfond

• 1 burk kokosmjölk

• 150 gram gröna linser

• färsk koriander till servering

• eventuellt crème fraiche till servering

 

Gör så här: 

Värm olivoljan i en panna. Lägg i löken, sautera i fem minuter på låg värme. Tillsätt vitlök och ingefära, sautera ytterligare några minuter. Rör ner chiliflakes och korianderfrön. Koka ihop under omrörning ett par minuter till. Tillsätt fond, kokosmjölk och linser och låt koka på mellanvärme i cirka 30 minuter. 

Ta av pannan från spisen och låt svalna en aning innan du mixar till en puré med en stavmixer. Servera med färsk koriander och en klick crème fraiche.

LÄS OCKSÅ: Marie Serneholt: "Jag har valt alla saker med omsorg"