1 av 7: Paolo Roberto har verkligen en passion för det italienska köket. "Det är viktigt att mina barn får växa upp med bra mat och riktiga råvaror. Fast jag är inte helt besatt, mina barn äter flingor och godis som alla andra", säger han. Foto: Anna Hallams
2 av 7: Paolo lagar en vardagsfavorit – pappardelle con salsiccia. Välj en bra salsiccia, gärna med tryffel eller chili i, tipsar Paolo. Foto: Anna Hållams
3 av 7: Paolo bryner lök, körsbärstomater, salsiccia och basilika. Foto: Anna Hållams
4 av 7: Paolo har alltid färska kryddor och torkad chili hemma. Foto: Anna Hållams
5 av 7: Ett sommartips från Paolo: Fyll en glasburk med halverade citroner och salt. Låt stå i några dygn. Citronerna är goda att lägga på grillen. Foto: Anna Hållams
6 av 7: I stenugnen som eldas med ek bakar Paolo neapolitansk pizza. "Den smakar helt annorlunda från annan pizza, den blir liksom krispig", säger han. Foto: Anna Hallams
7 av 7: Den italienska spisen från Bertazzoni skulle Paolo inte vilja vara utan. Det blir bäst när man lagar mat på en bra gasspis, tycker Paolo. Foto: Anna Hållams

Titta in i köket hemma hos Paolo Roberto

Programledaren och matentreprenören Paolo Roberto har en passion för det italienska köket, så pass att han har byggt en stenugn hemma som kan bli 500 grader varm. I den bakar han neapolitansk pizza.

– Jag ville att mitt kök skulle ha känslan av en italiensk järnvägsstation, säger han.

Paolo Roberto gör saker på sitt eget sätt. Han skräder inte orden på sociala medier, driver tio företag och kliver upp halv sex på morgonen för att börja dagen med yoga.

 

LÄS OCKSÅ: I Anna Books kök: "Laga mat ska inte vara krångligt"

Paolo Roberto och Lena Arrelöv bor grannar

För tre år sedan när han och ex-frun Lena Arrelöv gick skilda vägar styckade paret upp tomten och byggde ett nytt hus bredvid, trots att ingen i bekantskapskretsen trodde att det skulle fungera. Men det gjorde det, nu bor ex-makarna med en 1,5 meter hög mur mellan sig och barnen kan springa mellan sina två hem som det passar dem.

I Paolos nya hus ligger fokus på hans två passioner – mat och träning. Köket och gymmet smälter bokstavligen ihop i ett stort rum. Mitt i står en stenugn som eldas med ek och bli nära 500 grader varm. I den bakar Paolo neapolitansk pizza.

– Det finns en massa regler kring hur man ska göra för att baka en neapolitansk pizza. Ugnen måste vara en viss temperatur, pizzan ska innehålla vissa ingredienser och den bakas i bara någon minut. Den smakar helt annorlunda från annan pizza, den blir liksom krispig.

 

LÄS OCKSÅ: 11 kända personer som sålt sina hus 2015

Paolos kök viktigast i huset

Det är det syditalienska köket som Paolos hjärta tillhör, med rena smaker, enkla rätter och mycket grönsaker. Därför är det ingen överraskning att köket var högsta prioritet när huset skulle byggas. Inspirationen bakom ritningarna var att köket skulle ha känslan av en italiensk järnvägsstation. Öppna hyllor, rostfritt stål och en spis med sex brännare från Bertazzoni.

– I Italien säger vi att familjen skapas runt middagsbordet. Vi äter här, spelar spel, dricker te, jobbar. Det är här vi lever.

Precis utanför fönstren, bredvid köket, planerar Paolo att bygga ett nytt växthus där han kan förädla sitt intresse för odling. Tomater, chili, aubergine och broccoli är några av de råvaror som han odlar.

– Jag har alltid odlat, även när jag bara hade balkong. Jag har alltid färska kryddor och torkad chili hemma.

Att Paolo vurmar för pasta kan ingen ha missat. Hans rötter finns i Maddaloni, utanför Neapel, på bondgården där han har tillbringat alla sina sommarlov som barn. Som pappa vill han föra vidare det arvet.

– Det är viktigt att mina barn får växa upp med bra mat och riktiga råvaror. Fast jag är inte helt besatt, mina barn äter flingor och godis som alla andra.

 

LÄS OCKSÅ: Hälsa på i lyxiga huset hos Maria Montazami

Paolo Roberto gör tv och driver hotell

I tio år har Paolo jobbat för att fler ska få upp ögonen för det italienska köket. Den första kokboken skrev han till sina barn, en chans att dokumentera den uppväxt som har präglat honom och den släkt han tillhör. Sedan dess har det blivit fler böcker, men Paolo gör också tv-program, driver hotell, importerar olivolja och säljer pasta och färska såser med mottot: Riktig mat som alla kan laga.

Hans tionde företag är restaurangen Pane Fresco på Åhléns City i Stockholm. Restaurangen är en av få utanför Neapel som tillagar äkta napolitansk pizza.

– Det blir något annat, vi har riktiga yrkesmän i köket och har provbakat oss fram till de bästa pizzorna.

Att kunna erbjuda snabbmat med bra ingredienser har alltid lockat honom.

– Det finns ett större intresse för vad maten innehåller och det är bra! Det sätter press på företagen att skapa bra mat. När jag började göra pasta och såser fick jag höra att det inte gick att göra bra mat om det skulle säljas på det sättet, i en vanlig mataffär. Men det är bara skitsnack! Klart det går!

När Mitt kök hälsar på lagar Paolo en vardagsfavorit, pappardelle con salsiccia. Sonen Enzo får smaka och godkänna.

– Det här är en snabb vardagsrätt, något man kan svänga ihop på en tisdagskväll. Välj en bra salsiccia, gärna med tryffel eller chili. Då blir det lite fart i pastan.

 

Recept av Paolo Roberto

Paolo Roberto

Namn: Paolo Roberto.

Ålder: 46.

Familj: Barnen Enzo och Elisa.

Gör: Mitt kök-kock, entreprenör, programledare, författare och föreläsare.

Bor: Nacka utanför Stockholm.

Aktuell med: Restaurangen Pane Fresco på Åhléns City i Stockholm.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!