1 av 7: Anna Book tycker att serveringen av maten är lika viktig som smaken. Hon gillar att variera sig i köket. Foto: Cornelia Nordström
2 av 7: Annas gör en somrig laxpasta. Enkelt, gott och går att variera i oändlighet! Foto: Cornelia Nordström
3 av 7: "Jag vill ha det fint omkring mig och tar alltid upp ingredienserna ur förpackningen och lägger upp dem i skålar. Jag har fått det med mig från min mamma", säger Anna Book. Foto: Cornelia Nordström
4 av 7: Favoritkoppen. "Jag dricker jättemycket te. Eftersom jag gillar att ha det fint omkring mig vill jag ha en fin personlig kopp att dricka ur, och den här är min favorit." Foto: Cornelia Nordström
5 av 7: Anna Book gillar köksmaskiner. "Särskilt vattenkokaren som jag använder mycket och som lyser med ett blått ljus när man slår på den." Foto: Cornelia Nordström
6 av 7: "Jag gillar den romantiska stilen och mina bestickhållare är en favorit. Det är vackert att ha framme besticken." Foto: Cornelia Nordström
7 av 7: Laxpastan. Foto: Cornelia Nordström

Titta in i Anna Books underbart glada kök

Anna Book tycker att matlagning varken ska vara svårt eller krångligt. Med rötter från både Spanien och Sverige gillar Anna Book att variera köket och bjuda sina nära och kära på vällagade måltider.

– Det är lika viktigt hur du serverar maten som hur den smakar, säger hon.

Hemma hos familjen Book Toledano är maten och middagar tillsammans en viktig del. För Anna, vars pappa kommer från Mallorca i Spanien och mamma från Sverige, är det en självklarhet att variera och testa sig fram.

 

LÄS OCKSÅ: Titta in i Peter Siepens färgglada kök

Spanska köket är favoriten

– Jag är verkligen inte uppvuxen med falukorv och makaroner. Min mamma lagade all typ av mat och var jätteintresserad av att lära sig det spanska köket. Att jag fick vara med och laga mat tillsammans med min farmor och släktingarna nere i Spanien när jag var liten har gett mig jättemycket. Det har lärt mig att prova nya saker och det är jag glad för, säger Anna.

Fortfarande i dag är det spanska köket hennes favorit.

– Jag tycker det är väldigt mångsidigt och genuint men ändå enkelt. I alla fall för mig. Spanjorerna är också väldigt noga med att äta direkt när maten är klar, vilket gör att det alltid är väldigt fräscht. Hela måltiden handlar om njutning på något sätt. Mat för mig är umgänge. Det betyder familj, att man bryr sig om och vill människor väl. Jag vill ge de jag älskar bränsle för att de ska orka med vardagen och livet. Mat är viktigt.

Väldigt noga med ordning

Anna är i full färd med att förbereda en somrig laxpasta – en av hennes absoluta favoriter. Den kokta pappardellen vilar i durkslaget bredvid diskhon medan hon skär bort skinnet på en stor bit färsk lax. Hennes japanska sushikniv klämdes i en låda för några dagar sedan och blev böjd, så nu är det en vanlig hederlig kökskniv som gör jobbet.

– Det är inte riktigt lika lätt, samtidigt är det viktigt att visa att man kan laga mat utan en massa dyr utrustning. Att laga mat ska inte vara så svårt och krångligt. Det finns så många som visar upp den bilden av matlagning.

Hon kokar upp grädde i en stor stekpanna, rör i majsena blandat med vatten och pressar i en hel citron. Hon skrapar försiktigt ut fruktköttet med en gaffel.

 

LÄS OCKSÅ: Hälsa på i köket hos Kattis Ahlström

Ger middagstips på Instagram

– Jag är väldigt noga med att hålla ordning medan jag lagar mat. Jag städar under tiden och plockar bort saker jag inte använder. Jag vill ha det fint omkring mig och tar alltid upp ingredienserna ur förpackningen och lägger upp dem i skålar innan de åker i. Jag har fått det med mig från min mamma.

Den som följer Annas inspirerande Instagramkonto får ta del av många middagstips. Anna förklarar att det oftast är hon som är chef i köket och att hon lagar allt från fisk och skaldjur till kött och kyckling.

– Vi äter allt och jag gillar att variera. Jag frågar alltid familjen vad de är sugna på och det kan vara italienskt, klassisk husmanskost, spanskt eller asiatiskt. Jag gillar att laga maten från grunden och gör till exempel egen pasta.

Ska renovera köket

De hela tomaterna är förkokta i grädden och Anna lägger i den kryddade laxen. Hon låter den sjuda någon minut innan hon försiktigt rör i en hel ask babyspenat.

– Så där, svårare än så är det inte. I stället för att röra i pastan i pannan lägger jag upp den på ett vackert fat och häller såsen över. Sen lyfter jag pastan så att den blandar sig med såsen. Då blir det inte så geggigt. Att servera maten vackert är för mig lika viktigt som hur maten smakar. Jag dukar alltid vackert och jag tror vi gör av med nästan 40 värmeljus varje kväll.

Anna får något drömskt i blicken när hon berättar om att familjen just nu planerar en renovering av köket.

– Det ska bli jättekul och spännande. Just nu är jag i uppstartsfasen med att bara tänka “hur vill jag ha det?”. Jag vill till exempel sätta in dubbelugnar, oftast räcker det inte bara med en ugn när jag lagar mat. En stor ordentlig spis vill jag ha och mycket förvaring. Och många bra maskiner! Det är mycket som står på önskelistan.

 

LÄS OCKSÅ:

 11 kända personer som sålt sina hus 2015
 

 Sveriges 10 mest klickade villor just nu
 

 Nu kan du bli ägare till den här otroliga husbåten
 

Anna Book

Namn: Anna Book.

Ålder: 44.

Bor: Lägenhet i Solna utanför Stockholm.

Familj: Maken Roberto Toledano och barnen Felicia, Antonio och Vanessa.

Gör: Sångerska

Aktuell: Firar 30 år som artist.