1 AV 2
Den öppna planlösningen i lägenheten inbjuder till sociala och avslappnade middagsbjudningar.
Foto: Anna Hållams
2 AV 2
I hyllan samlas snygga prylar, kryddor och vinglas.
Foto: Anna Hållams

Titta in hemma hos programledaren Soraya Lavasani

Hemma hos programledaren Soraya Lavasani finns det ofta chiapudding i kylen och till helgen skålas det i bubbel.

- Jag kommer från en stor familj med tre syskon och middagen har alltid varit en speciell stund. Att samlas kring matbordet har varit självklart, säger hon.

Danielle Deasismont

Programledaren Soraya Lavasani har precis avslutat morgonens arbetspass inför över en halv miljon tv-tittare. En timme senare träffar vi henne hemma i lägenheten som hon delar med sin blivande man Ralph.

- Jag går och lägger mig så tidigt, då är det ju skönt för Ralph att kunna vara här nere och göra det han vill utan att störa mig, säger hon och visar oss runt i den nybyggda etagelägenheten med sovrum en trappa upp och de sociala ytorna på nedervåningen.

 

LÄS OCKSÅ: Här är kändisarna vi helst vill bo granne med

Annorlunda livsstil

När Soraya jobbar med "Nyhetsmorgon" ringer nämligen väckarklockan redan halv tre på morgonen. En livsstil, som hon kallar det.

- Att jobba med "Nyhetsmorgon" tar över ens liv lite grann. Det påverkar ju hur man äter också eftersom dygnet blir väldigt långt. En tidig start kräver två frukostar. Chiapudding med färska bär, ägg och kaffe med mjölk är standard.

- Så fort jag är igång på morgonen så blir jag hungrig och behöver mat. När man jobbar så här behöver man vara lite noggrannare med vad man äter för att må bra. Det blir lätt att man äter bröd eller godis för att få den där energikicken men det funkar inte i längden.

När Mitt kök hälsar på lagar Soraya sin paradrätt som är färsbiffar med rostade rotfrukter och en örtsås gjord på crème fraiche. Om hon bjuder dig på middag är det just denna rätt som kommer att stå på bordet.

- Jag är så bortskämd med riktigt god mat, min blivande man Ralph är en mästerkock och lagar nästan all mat här hemma. Själv är jag rätt ökänd för att vara värdelös i köket. Jag brukar vara den som fixar sallader och bjuder på bubbel, skrattar hon och tillägger:

- Det här receptet kommer från min kompis Shala. Jag kände verkligen att jag behövde ha någon rätt som jag var bra på, så jag bad henne hjälpa mig.

 

LÄS OCKSÅ: Kika in i Charlotte Perrellis husbil

Tv-karriären inleddes för tio år sedan

Sorayas tv-karriär inleddes på TV4 Uppland för tio år sedan, 2013 började hon som programledare för TV4 Nyheterna och "Nyhetsmorgon". I våras kunde tittarna följa Sorayas kamp mot sockret i tv-programmet "Malou efter tio".

- Att bli medveten om hur mycket dolt socker det finns i maten har verkligen påverkat mitt tänk kring mat. Jag försöker äta mat lagad från grunden med bra råvaror. Däremot är jag verkligen inte fanatisk på något sätt, på helgerna unnar jag mig något gott och dricker gärna bubbel. Det är balansen som är viktigast, det är ju inte det vi äter ibland som gör oss ohälsosamma.

Att köpa ekologiska ägg och svenskt kött är viktigt, tycker Soraya. Grönsaksbuljongen på burk är också ett måste, den använder hon ofta som krydda.

 

LÄS OCKSÅ: 15 kändisar som sålt sina hem 2016

Radion är alltid igång

Soraya och hennes fästman bjuder gärna över vänner och familj på middag. Kvällen börjar med bubbel och snittar, favoriten är gjord på formfranska med champinjonkräm och ost, och till huvudrätt blir det ofta räkor. Musiken sätter stämningen, skivspelaren eller radion är nästan alltid på.

- Jag lyssnar på allt! R&B och pop är min grej men oftast blir det faktiskt Michael Jackson, det funkar ju alltid.

Att samlas kring middagsbordet är något som har hängt med från barndomen i Uppsala.

- Jag kommer från en stor familj med tre syskon och middagen har alltid varit en speciell stund. Det fanns alltid mat över ifall någon kompis ville stanna och äta. Att samlas kring matbordet har varit självklart, det har definitivt präglat mig.

Sorayas pappa kommer från Iran och när hon åker dit för att hälsa på släkt passar hon på att frossa i granatäpple.

- Det är så otroligt gott! Och så dricker vi te och spelar kort. I Iran dricker man teet svart och det måste vara löste. Själv har jag inget emot påste och tycker om att dricka det med mycket mjölk och honung. Min pappa bara skakar på huvudet!

Citat i botten

”Jag är så bortskämd med riktigt god mat, min blivande man Ralph är en mästerkock och lagar nästan all mat här hemma”

 

LÄS OCKSÅ: Följ med hem till Pernilla Wahlgrens lyxiga villa

3 favoriter från Soraya Lavasanis kök

Foto: Anna Hållams

Hacka. Den rejäla skärbrädan i trä från Catrines är en av Sorayas favoriter i köket. Virket till skärbrädorna kommer från Upplands skogar.

 

Foto: Anna Hållams

Krydda. Snygga inredningsdetaljer som också fyller en funktion, kryddkvarnarna med peppar och himalayasalt får stå framme i köket.

 

Foto: Anna Hållams

Efter maten. Den välfyllda barvagnen kommer till användning om gästerna vill ha en drink efter maten.

SORAYA LAVASANI

Ålder: 34

Familj: Fästmannen Ralph Olsson

Gör: Programledare för TV4 Nyheterna och Nyhetsmorgon varje måndag tillsammans med Peter Jihde

Bor: Stockholm