1 AV 2
Sylvia Vrethammar älskar inredning och har ett säkert öga för vad som är snyggt och harmoniskt.
Foto: Magnus Ragnvid / WWW.RAGNVID.COM
2 AV 2
Trädgårdsintresserad. Sylvia lägger ner mycket tid på sin trädgård och älskar blommor i krukor.
Foto: Privat

Sylvia Vrethammars paradis i Tyskland

Artisten och sångerskan Sylvia Vrethammar har bott i sitt stora hus i Tyskland i 27 år. Nästan lika länge har hon och maken renoverat det med varsamma händer. I dag skördar de frukterna av sitt slit och njuter av allt det vackra.

Colette van Luik

Hur bor du?

- I ett stort hus utanför Köln i västra Tyskland. När vi köpte det för 27 år sedan var det i mycket dåligt skick. Vi lade ner massor av arbete och tid både på huset, poolen och trädgården. Huset är egentligen två sammanbyggda byggnader i olika stil. Det stora huset har högt i tak och en internationell, elegant stil och det mindre huset känns mer som ett "Hans och Greta-hus" med skiffer och snickarglädje.

Hur skulle du beskriva din stil?

- Jag älskar rött, vitt och svart. Jag har till exempel svart lava i stället för kakel i köket, en röd soffa och en nästan vit soffa. Jag gillar också att blanda mjukt och hårt, gammalt och nytt. För mig blir saker harmoniska och levande då. Och jag tänker mycket på belysning och vill kunna dimma alla lampor så att det blir ett perfekt ljus.

Vad inspirerar dig?

- Allt! Musik, litteratur, film, fotografier, resor. Jag tar gärna tid på mig när jag tänker ut nya inrednings­idéer, låter idéer få vila innan jag förverkligar dem. Jag höll till exempel på väldigt länge med att få fram den exakt rätta gula nyansen som jag ville låta måla huset i. Gult kan bli fel, citrongult eller grällt. Men till slut fick målaren och jag till det.

 

LÄS OCKSÅ: Mia har startat städkrig på hemmafronten

 

Bästa möbeln. För 30 år sedan såg Sylvia soffan i ett skyltfönster och blev störtkär. Foto: Privat

 

Vad gillar du mest med din inredning?

- Jag tycker vårt hem har harmoni, balans och en känsla som inspirerar.

Vad är ditt bästa köp?

- En soffa jag såg i ett skyltfönster i Saint Tropez för 30 år sedan. Det var den vackraste soffa jag sett, så jag köpte den. Den är ljus, nästan vit, perfekt i storlek och har breda dynor på sidorna som erbjuder extra sittplatser.

Vad är ditt sämsta köp?

- En soffa som jag köpte till min lägenhet i Stockholm. Den är egentligen vrålsnygg, men för djup, man sitter inte bra i den.

Vad står högst upp på din önskelista?

- På väggen på baksidan av huset, där poolen ligger, drömmer jag om att installera ett spröjsat fönster med en nisch, perfekt att ställa krukor på.

Vilket är ditt favoritrum?

- Mitt underbara kök. Jag har en kristallkrona över köksbordet och ett fönster som vetter mot trädgården. Jag älskar att titta ut genom det när jag lagar mat.

- Och så måste jag nämna vårt fantastiska poolområde. Det är vårt favoritrum utomhus och så vackert, stillsamt och speciellt. I poolen sim­tränar jag och mediterar. Min man och jag gifte oss vid poolkanten, ett riktigt sagobröllop!

 

LÄS OCKSÅ: Thereses smarta uppfinning hjälper uttråkade barn

FAKTA

GIFTE SIG VID POOLKANTEN

Ålder: 72.

Familj: Maken Alex Gietz, hans son Damien. Systrar och gudbarnet Måns Engström.

Gör: Artist.

Bor: Utanför Köln i Tyskland och vid Skuru­sundet i Stockholm.

Aktuell med: Skivan "The girl from Uddevalla".

Instagram: @sambadrottning

"Satsa på detaljer - några snittblommor, ­kristallglas med en karaff på en bricka - det ger ögat något att vila på"

Sylvias bästa hemmatips