”Jag har alltid drömt om ett lantställe. När jag och Paulina förlovade oss bestämde vi oss för att leta efter något i skärgården. Vi hittade en sjötomt med klippor ned till en brygga.” Foto: EVA EDSJÖ

Stjärnkrögaren Johan Jureskog: ”Jag är ingen mulltoaromantiker”

Johan Jureskog förverkligade drömmen om ett lantställe. Men i stället för en röd stuga byggde kocken ett modernt örnnäste på ett berg. 

Året runt åker han, hustrun och lilla Greta ut till det arkitektritade huset på ön.

Åsa Görnerup

Hur bor du?

– Jag har egentligen två hem, ett på Östermalm och ett i skärgården. Jag är en arbetarkille från Sumpan, men har en tjusig fru från Saltsjöbaden. Hennes syster och föräldrar bor på Östermalm, så hon ville ha nära till dem. 

– Jag har alltid drömt om ett lantställe. När jag och Paulina förlovade oss bestämde vi oss för att leta efter något i skärgården. Vi hittade en sjötomt med klippor ned till en brygga. Ön ligger mellan fast­landet och Ljusterö i Stockholms skärgård. Vi tar oss dit med egen båt eller Vaxholmsbåt på vintern. Området består av vinterbonade nybyggen och kommunalt vatten är indraget. Jag är ingen mulltoaromantiker. Huset är arkitektritat av Thomas Sandell. Det är modernt med ribbor av lärkträ på utsidan, som gör att huset försvinner in i naturen. De tre byggnaderna är formade som en hästsko med jättestora fönster ut mot Saxarfjärden. Vi har även en terrass på taket. Det är så mysigt att åka dit året runt, tända en brasa och dricka rödvin. 

Örnnäste i lärkträ. En gigantisk terrass binder ihop de tre husen, belägna i skärgården. Foto: Privat
Byggnaderna är formade som en hästsko och har stora fönster ut mot Saxarfjärden. Foto: Privat
Paulina och Johan Jureskog. Foto: CECILIA LILJETON / IBL

Johan Jurseskog – ny vägkrog och barn på väg

Född: 1975.

Familj: Frun Paulina Jureskog, dottern Greta, född i maj 2018. Paret går i väntans tider och ska få sitt andra barn i september 2020. 

Bor: Modern villa på en ö vid Saxarfjärden i Stockholms skärgård. Våning på Östermalm.

Gör: Kock, krögare, entreprenör. Driver Rolfs kök, AG, AG kötthandel på NK och hamburgerkedjan Jureskogs. I januari 2020 öppnade hamburgerkedjan sin första vägkrog i Mjölby och i början av juli invigdes den andra vägkrogen i Värnamo. 

LÄS MER: Johan Jureskog visar upp lyxiga lägenheten på Östermalm 

Hur hittade ni tomten?

– Vi letade rätt mycket efter röda stugor med vita knutar, men fastnade inte för något. När det här kom upp ringde jag byggaren, köpte det på ritning och sedan satte vi i gång. Jag kommer bara att bygga hus en gång. Det har varit en pärs. Det låter osexigt, men jag är ett kontrollfreak. Jag har alltid en lista i huvudet och kan inte släppa den förrän den är tom. Min styrka är att jag inte ger mig förrän det är klart. Enligt min fru är det på gott och ont.

Hur skulle du beskriva din stil?

– Stilen på huset är extremt modern. Inredningsmässigt är det mycket naturmaterial, mässing och läder. Vi har en Jonas Bohlin-lampa, som är en mindre kopia av den som hänger på Luzette på Stockholm centralstation. Den är hallonrosa med 50 lampor. Skitball! Michel Bussien som inrett NK har gjort ett trappräcke och en helt galen lampa med en kvist gjuten i plast. Golvet är grovt och Newportväggarna har snedlagda plank.

Lev! Man vet aldrig när det tar slut. Spara inte på viner. Korka dem. Skit i att vänta på det speciella tillfället. Då njuter man på riktigt.

Vad är ditt bästa köp?

– Ett mål jag haft i livet var att köpa en Liljevalchssoffa. Nu har jag köpt en i busigt grovt linnetyg. Det är få grejer jag njuter så mycket av som soffan. I den kan jag gosa med frugan.

Har du ett utekök?

– Jag har ett stort utekök, som jag älskar. Allt som behövs är en skärbräda, sedan är det bara att brassa.

Vad är viktigast för dig med ditt hem?

– Att det är så ombonat och klart att jag kan lugna ned mig.

LÄS MER: Jureskogs grillskola: Fyra tips som gör dig till proffs

https://www.instagram.com/p/CCQQcDKnb6V/?utm_source=ig_web_copy_link
”Huset är arkitektritat av Thomas Sandell. Det är modernt med ribbor av lärkträ på utsidan, som gör att huset försvinner in i naturen.” Foto: Privat
Sönderrostade soffor. Konsthantverkaren Birgitta Watz har skapat sofforna i järn, som har formen av en sluten åtta. Foto: Privat

LÄS MER: Så hittade Sofia Rågenklint kärleken – och drömhuset

LÄS MER: Carolina Gynning byggde om sommarstugan till en oas

LÄS MER: Pierre Leander visar upp nya husprojektet: ”Vore trevligt att bygga bo ihop med någon”