1 AV 2
Stina Wollter är aktuell med en ny bok. Den har hon skrivit i soffan och vid köksbordet i sin stora, röriga och färgglada lägenhet.
Foto: Gabriel Liljevall
2 AV 2
Forskaren Erik Hemmingsson har tillsammans med Stina Wollter skrivit boken ”Kriget mot kroppen” som släpps 19 september.
Foto: Gabriel Liljevall

Stina Wollter om sitt hem i Uppsala – påminner om en loppis

Stina Wollters stora hyreslägenhet utanför Uppsala påminner om en loppis. I den ryms både grejer som barnen lämnat kvar och lämningar efter bortgångna föräldrar. 

Hemmet är också hennes arbetsplats. Nya boken ”Kriget mot kroppen” har hon skrivit i soffan och vid matsalsbordet.

Åsa Görnerup

Du har en lägenhet i Uppsala. Hur bor du?

– I en för stor hyreslägenhet som jag och min man fyller gott och väl trots att barnen flyttat ut. Det är en märklig tid i livet då man både härbärgerar barnens kvarlämnade grejor och döda föräldrars lämningar. Mitt i allt trodde man att man skulle börja färdas med lättare bagage. Vilket skämt. 

Hur skulle du beskriva din stil?

– Färgglatt och rörigt. Man skulle kunna tro att det är en loppis, det är bara fyndlådorna och de handskrivna prislapparna som saknas.

– Men folk säger att det är otroligt mysigt, gäster kan gå runt i timmar och bara titta. Det finns alltid samtalsämnen, om man säger så. 

Stina Wollter – släpper ny bok, "Kriget mot kroppen"

Ålder: 58.

Bor: Lite utanför Uppsala.

Familj: Make, två vuxna barn, syskon och många hjärtats familjemedlemmar. 

Yrke: Konstnär och författare.

Aktuell: Med boken ”Kriget mot kroppen” tillsammans med forskaren Erik Hemmingsson. Den är även illustrerad med hennes teckningar. 

Hemmet är fyllt av fragment och skärvor från familjens liv. Foto: Privat
Hela hemmet är Stina Wollters arbetsplats. Nya boken ”Kriget mot kroppen” har hon bland annat skrivit i soffan. Enda stället hon inte jobbar i är arbetsrummet. Foto: Privat

Var har du skrivit din nya bok ”Kriget mot kroppen”?

– I soffan och vid matsalsbordet. Det leder till att hela hemmet typ blir min arbetsplats. Vi har ett arbetsrum men där hamnar jag aldrig. Därför lämnar jag helst hemmet då jag skriver. Jag har några favoritcaféer och så bibblan förstås. Brukar låtsas att alla som är där är mina jobbarkompisar.

Vad är ditt bästa köp? 

– Breda skor. Men om du menar till hemmet: Gjutjärnsgrytan och köksbordet vi köpte gratis från ett ödehus (med tillåtelse).

Vad är ditt sämsta köp? 

– Spetsiga skor. Till hemmet: En värdelös kopia av en förvaringsmöbel jag inte ansåg mig ha råd att köpa originalet av. Om något år har jag stört och snålat mig tillräckligt länge för att klara av att slänga ut den. Men okej, katten gillade den, det ger den faktiskt ett värde. Nu är katten död, möbeln är kvar och risporna i tyget efter hennes klor gör mig rörd.

Matsalsbordet är också Stina Wollters arbetsplats. Här har hon också skrivit sin nya bok. Foto: Privat
Mysigt konstnärshem, där gästerna kan gå runt länge och bara titta. Foto: Privat

Vad är viktigast för dig med ditt hem?

– Att det är tryggt. Att naturen är inpå knuten. Att jag tycker om mina grannar. Att det härbärgerar så mycket viktigt som hänt. 

Vad inspirerar dig i hemmet?

– All konst och allt som ser ut som krafs och skit, men som är fragment och skärvor från livet. Minnen, beslut, personer, perioder som är som ankringar till det som är jag och vi. 

Vilken lyx unnar du dig till hemmet?

– Bra mat. Blommor. 

Grönt är skönt. Ute och inne flyter samman i lägenheten. Foto: Privat
Smart förvaring, som inte riktigt räcker till. Allt övervakat av ”Han Solo”, gestaltad av Harrison Ford i ”Stjärnornas krig”. Foto: Privat

Vad står högst upp på din önskelista till hemmet?

– Att rensa ut minst hälften. Att orka ta tag i alla högar och klädkammaren i hallen, som just nu är på gränsen till farlig att öppna dörren till. Man blir liksom attackerad av fallande föremål och uppslukad av påsar med suspekt innehåll och kan troligtvis försvinna in till en annan dimension om man stänger dörren bakom sig – om man ens kommer in.

Vilket är ditt favoritrum? 

– Köket. Eller förresten, varhelst det uppstår goda stunder. Kyssar. Mysmorgnar. Samtal. Trygg tystnad.

Stina Wollters bästa hemmatips:

”Tända ljus och färska blommor. Man kan köpa bara en – den får ändå ett helt rum att dansa och dofta.”