Sonja Aldéns udda samling: ”Jag tycker det är mysigt”

Sonja Aldén tävlar i årets Melodifestival med låten ”Sluta aldrig gå”.

Foto: GÖRAN GRANLUND / STELLA PICTURES

Sonja Aldén tävlar i årets Melodifestival med låten ”Sluta aldrig gå”.

Sonja Aldén är aktuell i Melodifestivalen för fjärde gången som soloartist. I sitt hem sitter hon gärna med raggsockor och en kopp te i den blå favoritfåtöljen och ser ut genom fönstret. Hon gillar saker hon blir glad av och diggar inte när det är kliniskt rent överallt. 

– Det får gärna kännas att det finns liv och rörelse i ett hem, säger hon.

Andra har också läst

Är du inredningsintresserad?

– Ja tycker om att inreda och pyssla, men jag går inte på auktioner efter designerprylar. Jag tycker om att hitta saker med karaktär och som jag blir glad av och går gärna på loppis. Något som inspirerar mig mycket är att besöka olika miljöer och uppleva olika stilar och känslor, som hotell, butiker eller herrgårdar. Jag tycker om att uppleva andras passioner för inredning. Sen handlar jag oftast spontant, utan att planera för mycket.

Sonja Aldén

Ålder: 42.

Familj: Maken Jörgen och barnen Ninni, 4 och Teddy, 8.

Yrke: Artist och låtskrivare.

Bor i: Ekerö.

Aktuell med: Melodifestivalen 2020 med låten ”Sluta aldrig gå”.

Beskriv ditt hem!

– Vi bor i en nybyggd tvåplansvilla som är mysig, ljus och rymlig. Väggarna är vita men resten är färgglatt. Jag har många möbler i härliga jordnära toner som brunt, blått och grönt. Det är färger som jag blir lugn av. I vardagsrummet har jag en tavla som jag tycker mycket om. Det är ett porträtt av Lady Gaga som Carl Petter Ahlfors har målat. Vi var många som ville köpa tavlan men jag hann först. 

Foto: Privat

Tavlan ”Lady Gaga” är målad av konstnären och kollegan Carl Petter Ahlfors.

Vilket är ditt favoritrum?

– Köket och vardagsrummet, som är integrerat med mycket sällskapsyta. Vi har en kamin där och bredvid står en blå fåtölj där jag sitter i raggsockor och jobbar eller bara dricker kvällste och ser ut genom stora fönster. Eller powernapar eller läser en god bok. Och så får det gärna vara tyst, älskar tystnaden. 

Samlar du på någonting?

– Jag har samlat på mig några får av olika slag, något har jag fått i gåva, några har jag hittat och fallit för i butik. Vet inte varför, men av någon anledning tycker jag att de är mysiga. Men jag samlar inte aktivt.

Vilket är ditt bästa köp?

– Ett gråblått vitrinskåp från Indiska som jag har i köket. Det är så vackert och jag blir glad varje gång jag ser det. Det känns som att skåpet binder ihop vardagsrum och kök så bra. I skåpet har jag finglas, bakformar, recept, servetter, ljus och skålar. Det andra bästa köpet är min flygel som jag köpte av ett äldre par via Blocket. 

”Jag föll direkt för det här vackra notstället i en inredningsbutik på Söder i Stockholm.”

Vad skulle du aldrig ha i ditt hem?

– Furumöbler och uppstoppade djur. Jag blir inte glad av furumöbler, de kan passa bra i en fjällstuga men inte i mitt hem. 

Är du bra på att rensa ut gammalt eller sparar du på saker?

– Jag är ganska bra på att rensa. När vi flyttade in i vårt hus upptäckte vi att det fanns väldigt lite förvaringsplatser, och då tvingas man tänka efter vad man vill behålla och inte. Så det mesta vi har använder vi, annars skänker vi bort. Det här med att ”det kan vara bra att ha” tar ju väldigt mycket energi och plats. Jag själv kommer från ett mysigt men ganska plottrigt hem med mängder av saker som mamma alltid säger att hon måste rensa i och det har hon sagt i fyrtio år nu.

Hur ser ditt drömhem ut?

– Mitt drömhem är ombonat och lagom städat, inte kliniskt städat. Jag kan nästan få ångest i hem där man knappt vågar sätta sig på soffan för man är rädd att den ska bli tillstökad. Det ska kännas att man lever och bor i ett hem. Ett drömhem är också välbesökt av många vänner. Ett konkret drömhem för mig är ett hus med utsikt över vatten, gärna i gammal engelsk stil.

LÄS MER: Agneta Sjödin visar upp lägenheten: ”Jag har sjöutsikt från sängen”

LÄS MER: Tv-kocken Jessica Frej säljer sin rosa lägenhet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande