1 AV 3
Sofia Karemyr är aktuell i både ”Älska mig” och ”Partisan”.
Foto: Martin Kiessling
2 AV 3
Just nu är hon på Gotland och spelar in en hemlig film.
Foto: Privat
3 AV 3
Sofia Karemyr bor i en liten lägenheten på 45 kvadratmeter på Södermalm i Stockholm.
Foto: Martin Kiessling

Skådespelaren Sofia Karemyr: ”Jag är inte så intresserad av vitt, grått och marmorbänkar”

Höstens tv-stjärna skådespelerskan Sofia Karemyr, 26, är dubbelaktuell.

När hon inte jobbar är hon allra helst hemma – hemmet är hennes borg.

I lägenheten på Södermalm blandas arvegods med second hand och annat som har en” själ” samt sånt hon ”snott” från sina föräldrar. Och så lilla tigern förstås.

– För mig är det viktigt att man ser och känner att jag bor där, jag ska prägla inredningen, säger hon.

Första gången vi fick möta henne var som Iris i ”Callgirl”, filmen om den så kallade ”bordellhärvan” (Geijeraffären) på regeringsnivå. Nu i höst har hon varit dubbelt aktuell i två av säsongens mest omtalade tv-serier. 

Sofia Karemyr är skådespelerskan som gjorde storsuccé i serien ”Älska mig” förra året och som nu är inne på sin andra säsong på Viaplay. Likaså kan vi se henne i tv-serien ”Partisan” på samma kanal som slog tittarrekord premiärhelgen och även den har blivit en succé. Sista avsnittet sändes nyligen men allt ligger kvar på Viaplay.

Sofia i tv-serien ”Partisan” på Viaplay slog tittarrekord premiärhelgen. Foto: Viaplay/Annika Aschberg

Sofia Karemyr

Ålder: 26.

Bor: 1,5-rumslägenhet vid Mariatorget, Södermalm, Stockholm.

Familj: Pojkvännen Martin, 26.

Gör: Skådespelerska.

Aktuell: ”Partisan” och ”Älska mig”, säsong 2. Spelar in hemlig film på Gotland.

Sofia med sin cykel utanför där hon bor, vid Mariatorget på Södermalm. Foto: Privat

Hur bor du?

– Det är en en och en halva på 42 kvadratmeter på Södermalm. Huset är från 1920-talet så det är trägolv och högt i tak och stora och djupa fönster. Trots att det är litet finns ett riktigt kök som man kan sitta i och det är bra ljusinsläpp. Hallen är liten men förlängs med ett halvrum som har garderober, och sen har vi ett större kombinerat sov- och vardagsrum – en slags öppen planlösning. Förut hade vi matbordet i stora rummet men så kom corona och då fick jag spelet när vi var tvungna att vara i samma rum hela tiden. Så nu står köksbordet i köket och köksön som stod där innan står i ett hörn i stället.

– Det är ganska ljust och vi har vitmålade väggar men mycket tavlor och annat på på dem. Jag gillar att ta med mig saker, fyra av tavlorna är från mitt barndomshem. Där hänger också två färgglada foton som min faster har tagit, hon är fotograf. Och så hänger det några filmaffischer.

1 AV 3
Hallen när man kommer in och badrummet till höger.
Foto: Privat
2 AV 3
Det kombinerade sov- och vardagsrummet i en och en halvrumslägenheten på Södermalm.
Foto: Privat
3 AV 3
Väggarna är vita men fulla av tavlor som är både gamla filmaffischer och målningar.
Foto: Privat
Sofia och köket i spegelbilden och gamla affischer på väggen. Foto: Privat

Hur hittade du lägenheten?

– Det är min killes lägenhet, en hyresrätt som han bytte från en annan. Vi blev ihop ganska kort efter att han fick tag i denna. Så vi har bott in den tillsammans kan man säga.

Vad betyder hemmet för dig?

– Det betyder trygghet och ett ställe där jag kan vara både kreativ, jobba och slappna av. Ett ställe att känna sig trygg i och kunna vara sig själv på. Jag är hemkär och tycker jättemycket om att vara hemma, både att laga mat och annat. Därför är det väldigt viktigt att ha ett hem som jag trivs i. Får jag välja så är jag allra helst hemma, mitt hem är min borg.

1 AV 3
Köket i den lilla 1,5:an har allt man behöver och även ett stort fönster som släpper in ljus.
Foto: Privat
2 AV 3
På kylskåpet sitter fotografier och bredvid står en liten köksö som fick flytta på sig när...
Foto: Privat
3 AV 3
... köksbordet skulle in efter att ha stått i stora rummet.
Foto: Privat
Här ryms flera personer för en middag. Foto: Privat

Vad gillar du mest med lägenheten?

– Jag bor ganska trångt men det är mysigt och väldigt personligt. Jag köper sällan nya saker så allt som vi har hemma är ärvt eller second hand. Jag gillar att saker har en historia och en själ. För mig är det viktigt att man förstår att det är jag som bor där, det ska präglas i inredningen. Jag vet att många tycker vi har det mysigt och att det är ”väldigt mycket jag”. 

Hur skulle du beskriva din stil?

– Det är en väldig mix av arvegods, second hand och lite nytt. Sängen är ny och soffan hittade jag i fyndhörnan på Ikea för jättemånga år sen, jag bytte bara överdraget. En av mattorna har min farmor vävt och matbordet och stolarna har stått i min pappas första lägenhet och sen i källaren hos honom och mamma. Det är ett gammalt träbord med iläggsskiva, ganska rangligt men charmigt. Jag tror att det kommer från farmor och farfar. Mina föräldrar vet nog inte alla grejer som jag har tagit hit, för ofta när de kommer och hälsar på säger de ”jaså, har du den här grejen?”, haha. Jag är inte så intresserad av marmorbänkar och att allt ska vara vitt och grått. Det är inte min grej. 

En cykel framför bokhyllan blir som en del av inredningen den också. Foto: Privat

Var och hur hittar du dina saker till lägenheten?

– Jag vill att allt jag köper ska vara sånt jag verkligen tycker om. Jag vill inte köpa något bara för att det är praktiskt utan vill att det ska vara vackert att se på, ge en bra känsla. Och då får det ta tid att hitta just den saken tycker jag. Visst, jag kan impulsköpa smågrejer, ljusstakar eller en lampfot men sällan stora saker. Min dröm just nu är att ha en stor skänk eller sideboard från sent 1800-tal som man kan ha grejer i. Jag vet precis var den ska stå, på en plats där jag har en nytillverkad byrå som ska bort.

Vilket är ditt bästa köp till hemmet?

– Det är ett handgjort mahognysoffbord som min morfar fick på sitt jobb en gång i tiden. Det är min allra käraste inredningsgrej. Det stod hos mina föräldrar i många år innan jag hittade den i deras källare. Jag slipade upp ytan och oljade in den och den blev så himla fin, den hade ju inte fått någon omtanke på många år. Den blev så fin att de nästan ville ha den tillbaka.

Fönster från stora rummet. Foto: Privat

Om det börjar brinna, vad är det första du skulle rädda?

– Det jag kommer att tänka på direkt är mitt första gosedjur som jag fick när jag var två år, en tiger. Han ligger i en kartong någonstans här hemma. 

Vad gör du just nu?

– Jag är på Gotland och filmar en hemlig film, och det är väldigt härligt så här års. Under tre veckor åker jag fram och tillbaka. Sedan har jag inga planer. Förhoppningsvis åker jag och fyra andra till Cannes serie-festival eftersom ”Partisan” är nominerad, det ska bli jättekul. Sen får vi se vad som händer. Många frågar om jag blir stressad av att inte vet när bästa jobb blir men jag tänker alltid om det inte funkar så börjar jag plugga filmvetenskap och litteraturvetenskap. 

LÄS MER: Carolina gynning byggde om sommarstugan till en oas

LÄS MER: Hockeyproffset Maria Rooth gjorde om barndomshemmet