Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Förutom skådespeleri är inredning Rebecca Calders stora intresse. Väggfärgen kommer från Farrow & Ball och heter ”Blue Black”.
Förutom skådespeleri är inredning Rebecca Calders stora intresse. Väggfärgen kommer från Farrow & Ball och heter ”Blue Black”.
Förutom skådespeleri är inredning Rebecca Calders stora intresse. Väggfärgen kommer från Farrow & Ball och heter ”Blue Black”.
Rebecca Calder tillsammans med ensemblen från ”Hilma” på premiären i Stockholm i oktober.
Rebecca Calder tillsammans med ensemblen från ”Hilma” på premiären i Stockholm i oktober.
Rebecca Calder tillsammans med ensemblen från ”Hilma” på premiären i Stockholm i oktober.
1 AV 2
Förutom skådespeleri är inredning Rebecca Calders stora intresse. Väggfärgen kommer från Farrow & Ball och heter ”Blue Black”.
Foto: Rebecca Calder
2 AV 2
Rebecca Calder tillsammans med ensemblen från ”Hilma” på premiären i Stockholm i oktober.
Foto: Robert Eklund / Stella Pictures

Skådespelaren Rebecca Calder bor i radhus i London

Rebecca Calder spelar Cornelia Cederberg – en av de fem svenska konstnärinnorna – i Lasse Hallström långfilm ”Hilma”. 

Den brittiska skådespelaren bor i ett svart viktorianskt hus i London. Här har hon och maken mixat detaljer från 1800-talet med en modern japansk-skandinavisk stil.

Åsa Görnerup

Du har ett viktorianskt hus i London. Hur ser det ut?

– Vi bor i ett hus byggt 1858, ett ”victorian terrace” där alla hus är sammanfogade i en länga med en gemensam design. Huset är svart från topp till tå med svarta fönsterfoder och en viktoriansk gång som leder upp till det.

– Det bästa med huset är den stora trädgården med plommonträd och alla möjliga fruktträd. Den fick oss att slå till. Innan hade jag och min partner en stuga med en pytteliten tomt.

– Villan har fyra sovrum och det är mycket för att vara London. Huset är stort, men mysigt.

Rebecca Calder – spelar Cornelia Cederberg i ”Hilma”

Ålder: 41 år.

Familj: Mark Tintner, 41, filmskapare. Döttrarna Izaiah, 5, och Rani, 1.

Bor: Viktorianskt hus byggt 1858 i östra London.

Gör: Skådespelare.

Aktuell: Spelar konstnärinna i Lasse Hallströms långfilm ”Hilma”. Filmen visas just nu på bio och på Viaplay. Medverkar i thrillern ”Memory” med Liam Neeson från 2022.

Instagram: @rebeccacalder_

Rebecca Calder spelar den svenska konstnären Cornelia Cederberg i Lasse Hallströms långfilm ”Hilma”. Foto: Magnus Ragnvid / Viaplay
Det viktorianska huset har högt i tak och alla väggar är vitmålade utom i ett rum. Foto: Rebecca Calder

Hur hamnade du i London?

– Jag från Durham i nordöstra England, men mina jobb fanns i London. Nu har jag bott i östra delen av stan i nästan 20 år och här trivs vi bra. 

– Innan dess flyttade jag runt hela världen. Min pappa John Calder är jazzmusiker och vi bodde i Sydney, på Nya Zeeland och olika delar av England. 

Hur har ni gjort huset till ert?

– När vi köpte huset var det en enda röra och vi har gjort en fullständig renovering. Vi har gjort om alla ytor, öppnat upp mot köket och försökt få in så mycket ljus som möjligt. I stället för skjutdörrar har vi satt in ett gigantiskt fönster mot trädgården, där vi kan sitta. Dörrarna i svartmålat stål och glas ger en industriell känsla. 

Hur skulle du beskriva din inredningsstil?

– Min sambo, som jag varit tillsammans med halva livet, är väldigt minimalistisk. Vår stil är modern, men den fungerar väl med de gamla detaljerna, som eldstäder, de gamla golvbrädorna och takrosetterna. 

– Vi älskar skandinavisk design och har valt en japansk och svensk inredningsstil som gifter sig. Det är rena linjer, ljusa väggar, trä och naturmaterial som marmor. Tidlöst. 

– Just nu har vi praktiska möbler. Jag vill inte oroa mig för att barnen ska stöka till och behöva säga till dem för mycket.

Rebecca Calder har ursprung i olika delar av världen. På väggen bakom skjutdörrarna i glas och stål, hänger en målning av maori-konstnären Mike Paora. Porträttet föreställer hennes gammelgammelfarfar Te Hau Takiri Wharepapa, som var en känd Maori-ledare. ”Från honom har vi fått vår ansiktsform på pappas sida. Jag blev chockad när jag fick veta att pappa också har skandinaviska gener, vi trodde han var från Skottland. Jag har också italienska, engelska och irländska gener. Både jag och min partner är svarthåriga, men vår yngsta dotter är blond och blåögd. Jag blev förvånad. Ingen i vår släkt har blont hår, men min mamma och mormor är blåögda.” Foto: Rebecca Calder
Viktoriansk takrosett och kristallplafond från John Lewis. Foto: Rebecca Calder
Inredning är ett stort intresse utöver skådespeleriet. Hästskulpturen i bakgrunden är skapad av designern och artisten Jordan Askill.”Vi har en massa gamla möbler, som jag och min sambo Mark köpt tillsammans för flera år sedan. Då var vår stil mer vintage. Mycket har jag gett bort, men jag har behållit ett par fåtöljer. De är inte bekväma, men jag älskar dem. Jag har länge prenumererat på olika inredningsmagasin och hittat inspiration på Pinterest. Det är en kreativ outlet.” Foto: Rebecca Calder

Vad är ditt bästa köp?

– Det är ett gammalt marmorbord som jag köpte second hand på nätet. Marmor är ett material som håller för evigt. När barnen sitter vid matbordet behöver jag inte oroa mig. Vi gör allt vid det: äter, ritar, läser. Om det blir märken gör det ingenting. Det är en del av bordets historia.

Vilken är din lyx till hemmet?

– Jag har aldrig haft ett stort sovrum förut. Det är det största rummet i hela huset och vi har köpt en super king size-säng till det. Barnen tycker det är fantastiskt att alla kan vara i sängen samtidigt. På morgonen kan jag gosa med mina döttrar utan att känna att jag blir mosad. 

– Jag behövde köpa helt nya lakan till den gigantiska sängen, men det var det värt. Varje dag gör sängen vårt liv tillsammans bättre. 

– De flesta i vår familj bor på andra sidan havet. När de kommer och bor hos oss är det trevligt att ge dem fina handdukar och lakan. Jag spenderar en hel del pengar på det, men det är en bra investering eftersom de håller längre och både jag och gästerna njuter av dem.

Hur är det att spela svensk konstnärinna i filmen ”Hilma”?

– Jag spelar Cornelia Cederberg, som var med i gruppen De fem mellan 1882 och 1914. Hon gjorde många, många verk tillsammans med Hilma af Klint, men man vet väldigt lite om henne. Hon var den i gruppen som var rädd för andarna. Innan inspelningen var jag den enda skådespelaren som inte träffade mediet Benny Rosenqvist. Jag och Cornelia är lika där.

Se även: