Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>Hemma hos>Kändishem

Publicerad 4 dec 2018 20:00

Skådespelaren Liv Mjönes: ”Folk hånade min soffa”

En av Liv Mjönes favoritsysslor hemma är att måla om.

En av Liv Mjönes favoritsysslor hemma är att måla om.

1/3

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Alexej Manvelov, Liv Mjönes och Jonas Karlsson spelar mordutredare i Stockholm i "Sthlm Rekviem".

Alexej Manvelov, Liv Mjönes och Jonas Karlsson spelar mordutredare i Stockholm i "Sthlm Rekviem".

2/3

Foto: TV4

Liv Mjönes karaktär kriminologen Fredrika Bergman jobbar som civil utredare inom Stockholmspolisen.

Liv Mjönes karaktär kriminologen Fredrika Bergman jobbar som civil utredare inom Stockholmspolisen.

3/3

Foto: Josefine Laul

Skådespelaren Liv Mjönes drömmer om en lägenhet med kakelugn, målar gärna om hemma själv, är ett stort fan av radiodokumentärer och har svårt att hålla krukväxter vid liv.

Här berättar Liv om hur hon inreder hemma och avslöjar sina roligaste och värsta inredningsmissar.

Berätta om ditt hem, vad har ni för stil?

– Vi har nog ingen uttänkt stil just nu i alla fall. Jag tänker att jag ska försöka hitta en bohemisk 60-70-tals stil, när jag har både pengarna och orken. Nu har vi många blandade stilar, både gamla och nya saker. Vårt hem är ganska färgglatt med en hel del mönstrade tapeter. 

 

 

Med familjen på Gröna Lund.

Foto: EXPRESSEN / JACKELINE PEREZ EXPRESSEN

Vilket rum gillar du mest?

– Det stora köket med gröna skåpluckor och milt rosa väggar. Det är i köket vi hänger mest; barnen gör sina läxor där och jag pluggar manus. Min man har byggt ett stort stabilt matbord och så har vi ett skåp med pysselsaker, där min yngsta son gillar att sitta och pyssla.  

Vad gör du helst en hemmadag?

– Då har jag gärna något lagom litet projekt på gång. Kanske målar jag en vägg eller sätter upp en hylla, samtidigt som jag lyssnar på en bra radiodokumentär. 

Har du någon favoritpryl?

– Mina sladdlösa hörlurar som jag fick i present av produktionsteamet när vi spelade in ”Stockholm Rekviem”. Jag har på mig dem nästan jämt och lyssnar på musik eller intressanta radioprogram. 

”Snittblommor är ju underbara. De här fick jag producenterna av 'Stockholm Rekviem'.”

Foto: Privat

Vad skulle aldrig någonsin få komma in i hemmet?

– Jag har väldigt svårt för takfläktar, så en sådan skulle inte få komma in. Och såna där mainstream posters med porträtt av till exempel Marilyn Monroe av Andy Warhol. 

Om du hade mer tid skulle du...?

– Måla om vardagsrummet. Nu är det vitt och jag vill ha en krämfärg, som myser till det. Sen skulle jag vilja fixa sovrummet och skaffa nya krukväxter, eftersom alla dog under semestern i somras. Om jag hade mer pengar skulle jag vilja köpa en lägenhet med kakelugn eller öppen spis. Jag är väldigt svag för mys, eld och ljus. Nu hoppas jag att vi snart har ett sommarhus med öppen spis i alla fall, det är ju sjukt mysigt. 

LÄS MER: Medieprofilerna Kalle och Brita säljer drömtorpet 

Vad är viktigaste i ett hem tycker du?

– Att alla får göra ett avtryck, både vuxna och barn. Jag tycker att alla som bor i ett hem tillsammans ska få sätta sin prägel, och att det syns att man lever där. 

”Jag älskar den här tavlan. Den är gjord av min vän Anna Sundvall, hon är så duktig.”

Foto: Privat

Vem gör vad hos er?

– Jag renoverar och städar och min kille lagar mat. Jag tar gärna emot saker som folk ska kasta så det samlas ju en del och sen försöker jag blir av med grejer hela tiden. Jag är ingen samlare men jag måste alltid deala med min kille, kasta eller inte kasta? Jag känner att jag måste bearbeta familjen när jag vill göra mig av med saker. 

”Det är bra om det är lagom stökigt hemma, så jag kan småstäda och inte ångeststäda i panik.”

Spontanköp eller planera?

– Vi bor ju inte jättestort så det går inte att spontanköpa, för då blir det lätt fel. Jag tittar mycket på nätet först och sen går jag in i butiken och kanske handlar, efter att jag diskuterat fram och tillbaka med min kille. Han vill oftast inte förändra lika mycket som jag, så han måste bearbetas lite. 

Har du något roligt inredningsminne?

– När jag skulle sälja min förra soffa på Blocket som ingen ville köpa. När jag la ut den på Facebook så hånade folk mig och sa: ”Nej, vi vill inte ha din soffa”. Så den hamnade på tippen, vilket var synd för den var fin. Men ingen annan tyckte tydligen det. 

– Ett inte så roligt minne är väl när jag skulle sätta ihop en bänk från Ikea och blev lite väl hetsig. Jag brukar följa manualer noga men den gången funkade inget. Frustrationen tog över och bänken gick sönder.