1 AV 2
Liv Mjönes, 41, är skådespelaren som är aktuell i serien ”The Holiday” och även spelar Adams mamma i nya ”Eva & Adam”.
Foto: Kristofer Samuelsson
2 AV 2
Liv Mjönes på Kristallengalan.
Foto: OLLE SPORRONG

Skådespelaren Liv Mjönes bor bland hemmagjorda prylar i 50-talslägenheten

I höst är Liv Mjönes aktuell i thrillerserien ”The Holiday” och biofilmerna ”Tigrar” och ”Eva & Adam”. Skådespelaren reser mycket i jobbet, men den plats hon alltid längtar tillbaka till är Gröndal i Stockholm. Här bor hon i en etagelägenhet nära stan, vattnet och naturen.

Åsa Görnerup

Hur bor du?

– Jag bor i en fyra på 86 kvadrat i Gröndal i Stockholm. Det är ett trevåningshus byggt 1959 och vi bor i en etagelägenhet i mellan- och undervåningen. Det är bra med barn, då kan man sära på sig om man behöver. 

Hur hamnade ni i Gröndal?

– När jag flyttade till Stockholm som 20-åring hyrde jag och några kompisar en lägenhet i andra hand i Gröndal. Jag blev väldigt förtjust i området och har alltid velat komma tillbaka. Här är nära till stan, naturen och vattnet med Mälaren och sjön Trekanten.

Liv Mjönes

Ålder: 41 år.

Familj: Henrik Bäckbro, 44. Barnen Bo, 12, och Klas, 10.

Bor: Etagelägenhet i Gröndal, Stockholm.

Gör: Skådespelare.

Aktuell: Medverkar i ”The Holiday”, Viaplays nya internationella originalserie, som har premiär på Viaplay i höst. Spelar Adams mamma i filmen ”Eva & Adam”. Medverkar i hyllade filmen ”Tigrar”.

Hur skulle du beskriva din stil?

– Som en blandning av hemmagjorda saker och 60-talsvurm. Precis som alla andra försöker jag få in 80-talsinfluenser som är inne nu. Jag skulle vilja ha en koboltblå lampa, som jag sett på Brandstationen på Hornsgatan i Stockholm. Där finns både vintagemöbler och nya saker. Köksbordet har min kille gjort av hopsatta furuplankor och två bockar. Det blev jättesnyggt, enkelt och robust. 

Det robusta köksbordet har sambon snickrat. Bordet fungerar också som arbetsplats när Liv Mjönes läser manus.

Var har du förberett dig för serien ”The Holiday”?

– Jag brukar tanka över manus till en app, där man kan få manus uppläst. Sedan promenerar jag medan jag lyssnar. I Anders Hansens ”Hjärnstark” har jag förstått att man lär sig bättre om man rör sig. Det stämmer, tycker jag. Jag sitter också och skriver av manus vid köksbordet. Det dumma med att plugga hemma är att jag inte kan med om det står disk framme eller är strumpor på golvet. Då måste jag plocka bort det för att kunna koncentrera mig. 

Vad gillar du mest med din inredning?

– Jag gillar köket bäst. Det har en färgkombination som vi snott rakt av från min killes kompisars hem. Köksluckorna från 50-talet lackerades i en mild grön färg och väggarna målades rosérosa.

Vad står högst upp på din önskelista?

– Vi behöver slipa om parketten i köket. I badrummet har någon fått feeling och satt upp kakelplattor i ett oregelbundet mönster. Det ser ut som ett tetris-spel. Hur tänkte de där?  Nu är jag i valet och kvalet: Är det snyggt eller för taskigt? Jag gillar inte trenden att riva ut.

Liv Mjönes beskriver sin stil som en blandning av hemmagjorda saker och 60-talsvurm. Foto: Privat
Mycket av inredningen finns kvar i etagelägenheten byggd 1959. Foto: Privat

Vilken lyx unnar du dig till hemmet?

– Ibland köper jag soffstäd. Då kommer de med en maskin och våtdammsuger soffan. Speciellt barn kommer med sina fingrar och efter ett tag känner man inte igen soffan. 

Vad är ditt bästa köp?

– Min kille har alltid älskat Gotland och i våras köpte vi en liten stuga där. Där har vi tänkt vara alla årstider. Huset är byggt på 90-talet. Innan oss har det varit två ägare, som båda varit pedanter. Det välskötta huset passar oss som inte klarar stora projekt, som att dränera eller lägga om tak, själva. Den ombonade stugan ligger i Hellvi 500 meter från vattnet. Tomten är ganska skogig med tallar. Jag gillar det och är inte mycket för att hugga ner allting för att maxa solen. 

Liv Mjönes bästa hemmatips

1. Riv inte ut. Behåll och försök att måla om i stället. Det var därför jag gillade lägenheten så mycket, för att man inte gjort om så mycket. Det är som när man åker utomlands. Man gillar ju barerna som är oförändrade och har sett likadana ut sedan 70-talet. Man måste våga lita på charmen från den tiden.

 

2. Jag tycker om när man ser vilka som bor i ett hem. Att det inte är sterilt, utan finns teckningar av barnen, någon skål de gjort i slöjden eller när någon fått ett infall och byggt något.

LÄS MER: Så bor programledaren Kristina ”Keyyo” Petrushina

LÄS MER: Timo Räisänen lämnade Sverige för övergivna släkthuset i Provence

LÄS MER: Skådespelaren Sofia Karemyr: ”Jag är inte intresserad av vitt, grått och marmor”