Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Liv Mjönes, 43, är skådespelaren som är aktuell i filmen ”Tack för senast!” och snart dyker upp i tv-serien ”Händelser vid vatten”.
Liv Mjönes, 43, är skådespelaren som är aktuell i filmen ”Tack för senast!” och snart dyker upp i tv-serien ”Händelser vid vatten”.
Liv Mjönes, 43, är skådespelaren som är aktuell i filmen ”Tack för senast!” och snart dyker upp i tv-serien ”Händelser vid vatten”.
1 AV 2
Skådespelaren om vad hon måste ha i väskan
2 AV 2
Liv Mjönes, 43, är skådespelaren som är aktuell i filmen ”Tack för senast!” och snart dyker upp i tv-serien ”Händelser vid vatten”.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Skådespelaren Liv Mjönes bor bland hemmagjorda prylar i 50-talslägenheten

Skådespelaren Liv Mjönes är högaktuell just nu. I december syns hon i filmen ”Tack för senast!” och därefter dyker hon upp i tv-serien ”Händelser vid vatten”.

Skådespelaren reser mycket i jobbet, men den plats hon alltid längtar tillbaka till är Gröndal i Stockholm. Här bor hon i en etagelägenhet från 50-talet nära stan, vattnet och naturen. När hon är ledig hittar man henne i en svart stuga på Gotland.

Hur bor du?

– Jag bor i en fyra på 86 kvadrat i Gröndal i Stockholm. Det är ett trevåningshus byggt 1959 och vi bor i en etagelägenhet i mellan- och undervåningen. Det är bra med barn, då kan man sära på sig om man behöver. 

Hur hamnade ni i Gröndal?

– När jag flyttade till Stockholm som 20-åring hyrde jag och några kompisar en lägenhet i andra hand i Gröndal. Jag blev väldigt förtjust i området och har alltid velat komma tillbaka. Här är nära till stan, naturen och vattnet med Mälaren och sjön Trekanten.

Liv Mjönes – aktuell i film och tv-serier

Ålder: 43 år.

Familj: Henrik Bäckbro, 46. Barnen Bo, 13, och Klas, 11.

Bor: Etagelägenhet i Gröndal i södra Stockholm. Stuga på Gotland, som de åker till året runt.

Gör: Skådespelare.

Aktuell: Medverkar i filmen ”Tack för senast!”, som har premiär på Viaplay i slutet av december. Kerstin Ekmans deckare ”Händelser vid vatten” blir tv-serie för SVT med premiär i början av 2023. Liv Mjönes gör rollen som Barbro, gift med Birger. Spelar Sunes mamma i SVT:s serie ”Familjen Andersson”, premiär 2023. Filip Berg gör pappa Rudolf. Medverkar i filmen ”En dag kommer allt det här bli ditt”, som visas framöver. 

Liv Mjönes stortrivs i sin lägenhet i Gröndal i Stockholm, men åker gärna till det relativt nyköpta huset på Gotland så fort hon är ledig. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Det robusta köksbordet har sambon snickrat. Bordet fungerar också som arbetsplats när Liv Mjönes läser manus. Foto: Privat

Hur skulle du beskriva din stil?

– Som en blandning av hemmagjorda saker och 60-talsvurm. Precis som alla andra försöker jag få in 80-talsinfluenser som är inne nu. Jag skulle vilja ha en koboltblå lampa, som jag sett på Brandstationen på Hornsgatan i Stockholm. Där finns både vintagemöbler och nya saker. Köksbordet har min kille gjort av hopsatta furuplankor och två bockar. Det blev jättesnyggt, enkelt och robust. 

Vad gillar du mest med din inredning?

– Jag gillar köket bäst. Det har en färgkombination som vi snott rakt av från min killes kompisars hem. Köksluckorna från 50-talet lackerades i en mild grön färg och väggarna målades rosérosa.

Vad står högst upp på din önskelista?

– Vi behöver slipa om parketten i köket. I badrummet har någon fått feeling och satt upp kakelplattor i ett oregelbundet mönster. Det ser ut som ett tetris-spel. Hur tänkte de där?  Nu är jag i valet och kvalet: Är det snyggt eller för taskigt? Jag gillar inte trenden att riva ut.

Vilken lyx unnar du dig till hemmet?

– Ibland köper jag soffstäd. Då kommer de med en maskin och våtdammsuger soffan. Speciellt barn kommer med sina fingrar och efter ett tag känner man inte igen soffan.

Liv Mjönes beskriver sin stil som en blandning av hemmagjorda saker och 60-talsvurm. Foto: Privat
Mycket av inredningen finns kvar i etagelägenheten byggd 1959. Foto: Privat

Våren 2021 köpte du och sambon en stuga på Gotland. Beskriv den!

– Stugan är byggd på 90-talet och är på 76 kvadrat. Den är helt svart med vita knutar och vitt fönsterfoder. Det finns ju inte så många röda stugor på Gotland. Huset ligger i Hellvi, 500 meter från havet.

– På tomten finns också en liten gäststuga, växthus och en lada, också byggd på 90-talet. Ladan var tidigare ett stort garage och där har vi som ett häng. I den har vi ett rustikt bord och en bar, som står kvar från de gamla ägarna, och basketkorg. Vi har också satt upp en projektor, där vi tittat på film och damernas fotbolls-VM.

Hur hittade ni stugan?

– På sportlovet var vi i Visby. Min kille Henrik var på Gotland när han var liten. Vi brukar åka dit på weekends och hade hyrt ett hus. Som alltid hade vi bestämt oss för att titta runt. Stugan låg perfekt nära vattnet. Tomten på 3 500 kvadrat var lite skogig blandad med gräsmatta och utrymme att ta dit folk. Vi är inga händiga typer och det behövde inte göras något på huset. Det var en bekväm stuga på rätt ställe. Känslan var: Här är huset! Vi har inte behövt renovera någonting i huset, som var exemplariskt skött av de tidigare ägarna.

Hur har ni gjort stugan till er?

– Henrik har snickrat mycket möbler. Inomhus har han bland annat har han gjort en bänk och fåtölj i ljus furu. I ladan har han skapat ett häftigt bord av en skiljevägg. Utomhus har han byggt vilstolar av pallkragar och en grillplats och ett utekök på altanen med ett tak över. Vi har också målat om lite möbler som fanns där.

– Det har även blivit en hel del besök på loppisar. En kvinna hade haft syaffär och sålde otroligt mycket vackra tyger som jag gjort överkast, kuddfodral och gardiner av. Jag köpte exempelvis ett stort citrongult ulltyg av henne, som nästan var som filt och en byrå av henne.

Hängställe. Ladan på Gotland var tidigare ett garage. Baren, som de tidigare ägarna byggt, kommer väl till pass under sköna grillkvällar. Foto: Liv Mjönes
Fjärilsbusken, som de förra ägarna till Gotlandshuset planterat, lockar till sig mängder av fjärilar som suger nektar från blommorna. Foto: Privat

Beskriv stilen i stugan!

– Lite 70-tal möter egensnickrat. Sedan har vi också någon fårpäls här och var. Dem kommer man inte undan på Gotland.

Vad är ditt sämsta köp?

– Det är inget felköp, men en av mina bästa vänner hängde med på en loppis och köpte en hushållsrullshållare som också är en katt. Kattens svans håller i hushållsrullen. Den är fruktansvärt ful, men hon gav den som en kär gåva till mig. Jag kan inte göra mig av med den, för det finns alltid något att prata om när man ställer fram den: Vad i helvete är det där?

Liv Mjönes bästa hemmatips

1. Riv inte ut. Behåll och försök att måla om i stället. Det var därför jag gillade lägenheten så mycket, för att man inte gjort om så mycket. Det är som när man åker utomlands. Man gillar ju barerna som är oförändrade och har sett likadana ut sedan 70-talet. Man måste våga lita på charmen från den tiden.

 

2. Jag tycker om när man ser vilka som bor i ett hem. Att det inte är sterilt, utan finns teckningar av barnen, någon skål de gjort i slöjden eller när någon fått ett infall och byggt något.

Se även: 6 kändisar visar sina hem – häng med in!