Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Anna Björk är aktuell i långfilmen ”Hilma”, där hon spelar Hilma af Klints mamma.
Anna Björk är aktuell i långfilmen ”Hilma”, där hon spelar Hilma af Klints mamma.
Anna Björk är aktuell i långfilmen ”Hilma”, där hon spelar Hilma af Klints mamma.
Anna Björk är aktuell i långfilmen ”Hilma”, där hon spelar Hilma af Klints mamma. Foto: Audrius Solominas, Viaplay/Karin Törnblom ,TT

Skådespelaren Anna Björk bor i ett gammalt äldreboende

En dröm gick i uppfyllelse när Anna Björk hittade en lägenhet med utsikt mot en park. I ett gammalt äldreboende inreder hon med textilier, som hon byter ut. ”Jag shoppar i mina skåp och köper nya grejer i mitt eget vindsförråd.”

Just nu kan man se skådespelaren i långfilmen ”Hilma”.

Åsa Görnerup

Din lägenhet har tidigare varit äldreboende för fabriksarbetare på Barnängen. Hur bor du?

– Det är en fyrarummare på 188 kvadrat i ett funkishus. Min lägenhet var från början en del av trapphuset och fyra små lägenheter med gemensamt badrum. 

– Jag har bott mycket på Södermalm i Stockholm och alltid velat bo vid en park. För två år sedan köpte jag bostadsrätten som ligger vid Vitabergsparken. 

Hur syns det att lägenheten varit äldreboende?

– Det man märker är att vi har en väldigt bred, lång hall som slutar i ett stort fönster. Det var förut en del av trappuppgången.

ANNA BJÖRK

Ålder: 52 år.

Bor: Fyrarummare med utsikt över Vitabergsparken på Södermalm i Stockholm.

Familj: Sonen Noel, 13.

Gör: Skådespelare.

Aktuell: Spelar Hilma af Klints mamma i långfilmen ”Hilma” i regi av Lasse Hallström. Filmen visas just nu på bio. Den 18 november har ”Hilma” premiär på Viaplay.

Hur skulle du beskriva din stil?

– Med åren dras jag mer och mer till färg. Det är ljust och lätt med ganska mjuka färger i grönt, blått och rosa. Många väggar är vita, men det är mycket färg på mattor och textilier, ett blått rum och tapet i hallen. Jag fick min son när jag var 39 och det var inte förrän jag blev mamma som jag tog reda på vad jag tycker om för sorts hem. 

– Även om jag bodde på fyra kvadrat, skulle jag göra fint. Jag tycker om att pyssla, men inte pyssla som i knep och knåp. Min stil beror på att jag gillar vackra saker och då blir de sakerna vår stil hemma. Jag har aldrig tittat i heminredningstidningar för att hitta ett koncept som jag utfört. 

Anna Björk har tidigare medverkat i exempelvis ”Partisan” och ”Störst av allt”. Foto: Karin Törnblom/TT
Hallen, som förut var en del av husets trappuppgång. I dag är det hundens favoritplats med fin utsikt över Vitabergsparken. Foto: Privat

Vad är det för saker du har samlat på dig?

– I hemmet finns mycket böcker, tavlor och växter, men inte så mycket prydnadssaker. Jag läser mycket och ibland rensar jag ut. På väggarna finns oljemålningar, lite fotografier och akvareller som är gjorda av min granne Stina Persson, som är modeillustratör. 

– Några mattor har jag rullat ihop och lagt på vinden, då vår labradoodle skitar ner dem hela tiden. Jag vill också att sonen och hans kompisar ska känna att de kan slänga sig i soffan. Det ska inte vara för ömtåligt. Även om vi har fina saker, går de att använda. Till soffan har jag köpt ett nytt överdrag i nougatfärgad sammet, som går lätt att torka av med disktrasa. Ett tips för hundägare!

Anna Björk som Hilma af Klints mamma i långfilmen ”Hilma” i regi av Lasse Hallström. Foto: Audrius Solominas/Viaplay
”Hilma” visas nu på bio. Foto: Audrius Solominas/Viaplay

Hur pysslar du hemma?

– Pyssel är allting som gör det mysigt hemma. Laga fina middagar och baka. Jag har mycket textilier, olika kuddar och otroligt fina tyger och överkast, som jag byter ut. Något överkast har jag köpt i Frankrike för 25 år sedan, ibland har jag ett i grå sammet. Jag shoppar i mina skåp och köper nya grejer i mitt eget vindsförråd. Då känns det som att man gjort om, utan att man köpt något nytt.

Hur har du förberett dig för din roll i långfilmen ”Hilma”?

– I filmen spelar jag Hilmas mamma Matilda. Jag skulle försöka prata brittisk engelska och hade en engelsk coach som jag jobbade med på Zoom. Min engelska är ganska amerikansk då halva min familj är i USA. 

– Annars gör jag som skådespelare gör: Går runt och säger saker om och om igen för att det ska sitta i kroppen. Då vill jag vara ensam hemma och har alltid någon typ av musik som jag kopplar till rollen och försätter mig i stämning. Tilda fick en stråkkvartett.

I Ikeafåtöljen sitter Anna Björk och jobbar, dricker te, pratar i telefon eller betalar räkningar. ”Jag har ett skrivbord, som är välordnat med en bra stol, hyllor och allt sådant, men det funkar mest som förvaring”, säger hon. Foto: Privat

Vilken lyx unnar du dig hemma?

– Färska blommor och god mat. Jag lagar allt möjligt, men undviker rött kött. Med åren har jag blivit en hemmakatt. Jag älskar att gå på restaurang, men tycker det är mysigt att vi bjuder hem varandra. Det behöver inte vara perfekt renoverat och ligga en helstekt hjort i ugnen. Jag är faktiskt bra på vardagsmiddagar för vänner och sonens kompisar. Det är härligt att fylla hemmet med människor. Under pandemin saknade jag att det var trängsel i köket, lite för mycket ljud, och att alla pratade lite för högt. 

Vilket är ditt favoritrum?

– Köket. Utanför köket finns en balkong, som nästan blir som ett fantastiskt extrarum på sommaren. Köket är ljust och en vägg är full med en massa fotografier på alla ungar i vår släkt. Man blir på glatt humör.