1 AV 2
Suzanne Axell har varit programledare för ”Fråga doktorn” i 18 år. Nu har hon lämnat sitt uppdrag – och har testat på att dansa i ”Let's dance” i stället.
Foto: JOHANNA NORIN
2 AV 2
Suzanne Axell med sin danspartner Tobias Bader.
Foto: MAGNUS RAGNVID

Så bor Suzanne Axell i sin lägenhet mitt i Stockholm

Suzanne Axell tar inte bara ut svängarna i ”Let's dance”. I hemmet i Stockholm inreder hon på instinkt och känsla. Ombyte förnöjer, tycker programledaren.  

Under 18 år har hon förberett 617 avsnitt av ”Fråga Doktorn” i lägenheten. Sedan hon slutade har det blivit lite lugnare där hemma.

Åsa Görnerup

Du lever i samma lägenhet i Stockholms innerstad sedan 1998. Hur bor du?

– Det är en gammal lägenhet från 1930 någonstans. Den är på 89 kvadrat med fönstersmygar i marmor, lite stuckatur och fina dörrar. Vi försöker bevara det som är vackert och har kvar den gamla planlösningen. Jungfrukammaren använder vi som arbetsrum. 

Hur hittade du lägenheten?

– Innan bodde vi på Södermalm med katterna Strix och Mimi. En jättefin lägenhet, som blev för trång då vi jobbar hemma. Även om vi har betydligt större nu får vi samsas och ta turer i arbetsrummet. Vår nuvarande katt Svans är en hittekatt från Roslagen. Det är den pratigaste katt vi någonsin haft. Det blir intensivt när man jobbar nära, man får ha tålamod och vara snäll. Sedan ”Let's dance” började är jag ute och hoppar. Det var värre när jag jobbade med ”Fråga doktorn” i 18 år och gjorde all research och manusskrivande hemma. 

Foto: JOHANNA NORIN

Suzanne Axell

Ålder: 65 år. 

Familj: Sambon Jörgen Wedebrand, hittekatten Svans, mamma Anita, systrarna Anne-Lie och Wictoria.

Bor: 30-talslägenhet i Stockholms innerstad med utsikt över träd.

Gör: Journalist.

Aktuell: Tävlar i ”Let's dance” på TV4 och TV4 Play.

Hur är det att vara med i ”Let´s dance”?

– Jättebra! Jag har en fantastisk danspartner i Tobias Bader. 

Vad har du för förhållande till dans?

– När jag var sex satte min mormor Lily mig i dansskola i en nedlagd Konsumbutik i Kärrtorp. Jag fick en rosa dansdräkt med volanger och matchande skor. Under gymnasietiden var jag en discoråtta, dansade till Barry White och festade till fyra på morgnarna. Än har jag kontakt med killarna jag dansade med. 

Soffbordet är från Indien och köpt i en affär söder om Stockholm. Foto: Stephanie Sifvert
Suzanne Axell inreder på instinkt och med känsla. Hon vågar också förändra i hemmet. Foto: Privat

Hur skulle du beskriva din stil i hemmet?

– Väldigt personlig, väldigt varm. Jag gillar färg, tycker det är roligt att byta till påsk och vill inte bli som grannar som haft samma gardiner sedan 1998. Jag gör av med en förmögenhet på ljus och blommor. Från landet tar jag med kvistar av forsythia och äppelblom. Underbart! Lökarna från alla påskliljor planterar jag i backen på lantstället. Drömmen är en lägenhet med balkong. Då jäklar ska ni få se på blommor!

Vad är ditt bästa köp? 

– Det är en oemotståndlig amerikansk soffa, som suger in en. Den är omklädd flera gånger. Just nu är den terrakottafärgad med kuddar i olika färger. 

Vad har du för förhållande till inredning?

– Gillar jag en pryl köper jag den. Det spelar ingen roll om den kostar fem spänn eller mer. Värdet sitter i relationen till den. Jag jobbar fortfarande vid det gamla skrivbordet som mamma köpte för 50 kronor på en auktion på Kocksgatan. Ett furubord med två lådor och raka ben med en kula längst ned. Det är en påminnelse om var jag kommer ifrån, precis som skinnbanden från mina morföräldrar. Morfar hade ”Greven av Monte Cristo” och jag lärde mig läsa själv med den boken. Han var bergsprängare och gick upp 04.00. Mormor jobbade på restaurang, mamma på kontor. Hon blev ensam med oss flickor när jag var åtta. De är mina förebilder. 

Skrivbordet köpte Suzannes mamma i present till henne för 50 kronor på Kocksgatan på Söder i Stockholm, när hon kom in på gymnasiet, eftersom hon var den första i sin familj som kom att ta akademisk examen. Foto: Stephanie Sifvert
Mattan med träd i starka färger är ett fynd från Auctionet. Varenda gång Suzanne Axell tittar på den blir hon glad. Foto: Privat
I lägenheten finns många ljusstakar, som skapar en trivsam stämning i hemmet. Foto: Privat

Nyfiken på att se mer av Suzanne Axells hem? Titta in här!

LÄS MER: Så hittade Sofia Rågenklint drömhuset – och kärleken

LÄS MER: Pernilla Månsson Colt om sitt hem: ”Kallas spökhuset”