1 av 3: Karl Fredrik Gustafsson är florist och trädgårdsmästare. I sin gård på Österlen renoverar han in- och utvändigt med sambon Petter Kjellén. Foto: Jakob Dahlström/TV4
2 av 3: Paret driver också en butik i de gamla stallbyggnaderna. Foto: ERIK KARLSSON
3 av 3

Så bor Karl Fredrik på 1600-talsgården på Österlen

När Karl Fredrik Gustafsson flyttade in i den tomma gården fungerade varken värmen eller vattnet. 

Under renoveringen upptäckte han en ståndsaktig byggnad med anor från 1600-talet.

Här står trädgårds- och tv-profilen (med nya programmet ”Karl Fredrik på Österlen”) med grepen i ena handen och champagnekupan i andra. 

Hur bor du?

– Jag bor på landet på Österlen med min sambo Petter, hunden Hamlet och katterna Leopold och JC. Vi köpte gården hösten 2015. Boningshuset är på elva rum och kök på 300 kvadrat, biytorna i källarplanet på 150. Stallbyggnaderna, där vi har butik, är på 1 500 kvadrat. Jag gick med hetvattentvätt för att få bort grisskiten. Petter rev ned fuktskadade tapeter från 40-talet. Under dem hittade han originalmålningar med rosenkorgar och fruktgirlander med vinblad på putsen. En skatt vi inte visste fanns.  Det är som att tiden stått still. Man kan höra hur de skrattar och skålar på det glada 20-talet. 

Karl Fredrik Gustafsson.

Ålder: 33 år.

Bor: Eklaholm på Österlen. Gården byggd 1923 har anor från 1600-talet.

Familj: Sambon Petter Kjellén, 37, katterna Leopold och JC (egentligen Jan Conny) och Hamlet, gammel dansk hönsehund.

Gör: Trädgårdsprofil. Florist, trädgårdsmästare, inredare, trädgårdsdesigner.

Aktuell: Med livsstilsprogrammet ”Karl Fredrik på Österlen”, premiär 25 maj på TV4, TV4 Play och C More.

Köket har inretts med bland annat kalksten för att få stilen av ett gammalt skånskt lantkök.

Hur hittade du gården?

– Jag är uppväxt i Örebro och utbildad florist och trädgårdsmästare. När jag studerade till landskapsarkitekt i Skåne träffade jag Petter. Vi ville ha ett litet helgboende, men sommarstugan jag köpt för 45 000 som 18-åring vid sjön Lången låg 60 mil bort. Petters syster åkte förbi Eklaholm som stod tomt och var till salu. Petter tyckte det var för liten trädgård, men här fanns två innergårdar från 1600-talet och solstänkta putsade väggar. Här odlar vi persikor, fikon, nektariner och granatäpple. Mäklaren hade skrivit ut adressen Österlenvägen 1081, fastighetsbeteckning Ystad 7:22. Fina adresser, men inte lika upphetsande som Eklaholm. Namnet fick vi reda på i ett brev från Skatteverket. På 20-talet bodde rika bönder här med mark ner till havet. 

Hur har ni renoverat gården?

– Vi har lagt om taken, dragit in nytt vatten, byggt två nya badrum och satt in gamla kakelugnar. Under drygt fyra år har vi lagt ned mycket jobb, fått i gång butiken och redan spelat in en tv-serie. Tack vare att jag sålde morfars gård kan vi förverkliga det här. Jag fick Marielund i Vanneboda utanför Frövi i gåva av morfar, som var månskensbonde och livsnjutare. Att jag sålde är en sorg, men jag tror han småler på ett moln. 

Karl Fredrik Gustafsson bor på en gård från 1600-talet.
Den prunkande köksträdgården på Eklaholm.

Spökar det på gården?

– Vi har väldigt fina, vilsamma energier. Jag tror att gården som stått tom och kall jublar över att ha fått tillbaka sin forna glans. Eklaholm hade gott rykte. När potatisen var skördad bjöds det på cigarrer och konjak vid åkerkanten. Den auran finns kvar. 

Hur skulle du beskriva din stil?

– Vårt viktorianska orangeri passar väl till vår english cottage garden med fransk elegans. Undervåningen är 20-tal rakt igenom med fina material, smaragdgrönt kakel och mässingsbadkar i badrummet. De restaurerade väggarna i biblioteket är i pariserblått och Antwerpenblått, de dyraste blåpigmenten som fanns. Det kan vi tacka de goda rapsåren för.

Vilket är ditt favoritrum?

– Salongen. Från burspråket har jag fin utsikt över rapsfälten, trädgården och havet. Där sitter jag i morgonrock, dricker kaffe och filosoferar.

Hos Karl Fredrik på Österlen. Foto: ERIK KARLSSON

LÄS MER: Kalle och Brita lämnade stan för en bondgård: ”Drömliv” 

LÄS MER: Lisa och Gusten köpte ödehus från 1912 – renoverade det till sin drömvilla

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande