Författaren Denise Rudberg firar 20 år som författare. För LEVA&BO berättar hon om sitt hem mitt i Stockholm. Foto: Kristian Pohl

Så bor Denise Rudberg i sin fina sekelskifteslägenhet

Denise Rudberg inreder med böcker och färska blommor, som kostar lika mycket som en kashmirtröja.

I sekelskiftesvåningen på Östermalm i Stockholm vill den 20-årsjubilerande författaren ha det rent och snyggt. Stök gör henne tokig.

Hur bor du?

– Jag bor i en lägenhet vid Karlaplan på Östermalm i Stockholm, som är på 240 kvadratmeter. Huset byggdes under tidigt 1900-tal och är en klassisk sekelskiftesvåning. 

Hur skulle du beskriva din stil?

– Det finns tyvärr inget enhetligt svar på den frågan, men jag är ingen minimalist. Böcker är givetvis en viktig inredningsdetalj hos mig. Jag använder också gärna de mörkare färgskalorna. Mattor är också oerhört viktigt. 

Vad är ditt bästa köp? 

– Mitt bästa köp är en howardsoffa som jag nu haft i över tjugo år med en massa olika klädslar, som gör att den går att variera fint. Älskar också våra tavlor. Vi har en bildserie av Denise Grünstein och jag tröttnar aldrig att titta på dem. 

Denise Rudberg

Ålder: 49 år.

Bor: Sekelskiftesvåning vid Karlaplan på Östermalm i Stockholm.

Familj: Maken Henrik Blomquist, tillsammans har de fyra barn på 14, 16, 17 och 18 år. 

Yrke: Författare.

Aktuell: Firar tjugo år som författare och släpper den tionde deckaren med Marianne Jidhoff, ”Tio grisar nere”.

Tända ljus sprider värme under de mörka månaderna. Foto: Privat
https://www.instagram.com/p/CFrfoWNg82S/

Vad är ditt sämsta köp?

– En linnesoffa som var helt vidrigt oskön att sitta i. Grund och hård, en jäkligt dålig kombo när det gäller soffor. Men den var snygg, haha. 

Vad är viktigast för dig med ditt hem? 

– Att det är rent och undanplockat. Jag blir helt galen när det är stökigt. Dessutom måste jag ha färska blommor, annars känns det lite dött. Nu när vi bott på vårt lantställe i två månader kommer det behövas ett omtag där hemma. Vi behöver rensa en jäkla massa och ge lägenheten lite nytt liv. 

Vilken lyx unnar du dig till hemmet?

– En lyx jag unnar mig är dyra doftljus. Och snittblommor. Jag har en favoritaffär där buketterna som görs är ljuvliga men kostar lika mycket som en kashmirtröja. Sedan är jag en vidrig snobb när det kommer till lakan och handdukar. 

Vad gillar du mest med din inredning?

– Att det känns som ett levande hem. När man kommer hem till oss hoppas jag att det känns välkomnande. 

Ljus och färska blommor är något som återkommer genom hemmet.
Färska blommor och böcker skapar liv och trivsel i författarhemmet. Foto: Privat

Vad står högst upp på din önskelista?

– Att slipa om våra parkettgolv och vaxa dem. Ännu har jag inte bestämt mig för om jag vill vitpigmentera eller göra dem mörkare, men något måste göras. Just nu är de lackade och börjar gulna. Det är en väldigt tråkig utveckling.

Vilket är ditt favoritrum?

– Våra sällskapsrum och kök liksom flyter ihop, så jag måste nog säga de tre rummen tillsammans. Köket är ju en given samlingspunkt eftersom vi har fyra tonåringar hemma. Det är alltid någon som står och gräver i kylskåpet efter lämpligt snacks. 

Var skriver du dina böcker?

– Jag har en egen lokal i samma hus som PA&Co dit jag går varje dag. Jag har inrett det som ett hem och trivs väldigt bra där. Har bland annat en väldigt skön liten soffa som jag nästan varje dag tar en tupplur i. Gubbsover alltså.

https://www.instagram.com/p/CIV5PCFgqvS/

LÄS MER: Skådespelaren Sofia Karemyr: ”Jag är inte så intresserad av vitt, grått och marmor”

LÄS MER: Johanna Lind Bagge tog tag i kaoset – så fixade hon ett mysigt hem

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!