Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 4
Plura Jonsson är sedan i mars skriven på sommarstället som ligger mellan Flen och Katrineholm.
Foto: Pär Bäckstrand / TV4
2 AV 4
Här bor han tillsammans med sin fru Maria. ”Från början var det en gammal by här och vid skiften flyttade man husen. En granne bor i ett halvt hus som stått här. Andra halvan är flyttad till en annan by.”
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
3 AV 4
Stilen i det gamla huset är rustik och lantlig.
Foto: PLURA JONSSON
4 AV 4
Huset är på omkring 150 kvadratmeter plus en glasveranda på 20 kvadrat.
Foto: PLURA JONSSON

Plura kunde inte hitta sängen: ”Min fru är inredningsgalen”

Sedan i mars är Plura Jonsson skriven på sommarstället nära statsministerns rekreationsställe Harpsund.

Här bor artisten tillsammans med sin inredningstokiga fru. Nyligen hittade han inte sängen när han skulle gå och lägga sig.

Åsa Görnerup

Hur bor du?

– Jag bor på landet någon kilometer från Stefan Löfven i Harpsund. Han var där i går, sa min fru. Det finns vissa tecken som visar när statsministern är där. Vi bor nära Harpsundssjön. Om jag simmar 500 meter kommer jag upp på Harpsundsresidensets tomt.

– Jag har en lägenhet på Kungsholmen i Stockholm, men skrev mig på sommarstället i mars när coronan kom och jag missade en massa räkningar. Huset, som är från 1800-talet, har sjöutsikt och ligger mellan Flen och Katrineholm. Det är rött med röda knutar och är väl på 150 kvadrat plus en glasveranda på 20 som vi byggt. 

Plura Jonsson

Ålder: 69 år.

Bor: I ett 1800-talshus mellan Flen och Katrineholm omgivet av skog, åkrar och sjöar. Lägenhet på Kungsholmen i Stockholm. 

Familj: Hustru Maria, 54. Pluras barn Sebastian, 46, Lisa, 42, Axel, 31, och Nils, 25.

Gör: Artist och tv-profil. 

Aktuell: Medverkar i ”Så mycket bättre” på TV4, samt i ”På spåret” på SVT med Sanna Lundell.

”Alla har bott i det här huset. Det hyrdes ut tidigare och häromdagen knackade någon på som bott här på 70-talet. Det var ett gammalt parhus med kök på övervåningen och ett på nedervåningen, men nu har vi bara ett kök kvar”, säger Plura. Foto: PLURA JONSSON
Att måla är befriande, tycker Plura. När huset renoverades såg han till att behålla de gamla golven och taket. Foto: PLURA JONSSON
Här finns en vacker gammal kakelugn bevarad. Foto: Plura Jonsson

Hur hittade ni huset?

– Det var min fru, jag skyller på henne. Vi hade lånat fritidshus och kände att vi behövde något eget. Vi tittade på Gotland och Österlen, men det tog för lång tid att ta sig dit. Stockholms skärgård var för dyrt, tyckte vi. Sedan hittade min fru det här på Knarknet eller vad det nu kallas 2013. Sedan renoverade vi och flyttade in 2014. För två år sedan köpte vi grannhuset, som barnen kan ha.

Hur skulle du beskriva din stil?

– Rustik och lantlig. Då det är ett gammalt hus har vi försökt behålla golven och taken. Vi har också renoverat den gamla spisen i köket. De som kaklade i köket sa att den är från 1700-talet. Någon hade monterat in en värmepanna i spisen och haft sönder den, så vi fick ta hit murare som renoverade den. Innan vedspisen fanns eldade man med den i hörnet. Köket var förmodligen ett torp från början, då alla väggar har tjocka stockar. 

Hur har ni inrett huset?

– Det är en salig blandning. En del saker har vi köpt på loppisar, annat är modernt. Ett gammalt skåp som vi har porslin i hittade vi på en loppmarknad. Häromdagen flyttade jag mitt arbetsrum och köpte nya stringhyllor som jag satte upp. 

– Min fru är inredningsgalen, så det flyttas väldigt mycket från rum till rum. Ibland är det kul, ibland jobbigt. En gång när jag skulle lägga mig undrade jag var sängen var? Då hade hon flyttat sovrummet. Maria är ung och stark, men nu har jag lärt mig idka byteshandel. Nyligen köpte jag en gammal lagerhylla i metall i en väldigt glad turkos färg. I den skulle jag ha min nya skivspelare, vinyl- och cd-skivor. ”Ska du ha den där färgen vill jag byta sovrum”, sa Maria. Jag hoppas den här flyttprocessen stannar av någon gång.

Den gamla lagerhyllan i turkost är nyköpt. Här har Plura placerat sin nya skivspelare, vinyl- och cd-skivor. Foto: Plura Jonsson
1 AV 3
Stilen i huset är rustik och lantlig.
Foto: PLURA JONSSON
2 AV 3
Plura vistas mycket i köket. Här har de installerat en rejäl gasspis med plats för sex grytor.
Foto: Plura Jonsson
3 AV 3
Den murade spisen i köket är troligtvis från 1700-talet. De vitmålade väggarna är ohyvlad plank och taket är pärlspont.
Foto: Plura Jonsson
Plura gillar sköna soffor och fåtöljer att läsa och se på tv i. Foto: Plura Jonsson

Vilken lyx unnar du dig till hemmet?

– Jag är väldigt matintresserad, lagar mycket mat och har bra hushållsredskap. Jag har också en sexlågors gasspis, som är 90 centimeter bred. 

Vad gillar du mest med ditt hem?

– Jag gillar när det är bekvämt. Sköna soffor och fåtöljer att läsa och se på tv i. Nu ska vi införskaffa två Howardfåtöljer, som jag ska sjunka ned i med en god bok på ålderns höst.

https://www.instagram.com/p/B5h_Zg7Aj82/?utm_source=ig_web_copy_link

Här kan du se med av Pluras hem!

LÄS MER: Så bor Sanna Lundell och Mikael Persbrandt på gården Stora Lundby 

LÄS MER: Carola visar upp sitt vackra hem i Steninge slottsby