Pierre Leander är kanske mest känd som modell men på senare år har han även gjort sig ett namn genom sina annorlunda husrenoveringsprojekt. ”Jag är mer projektledare och designer än att jag håller i hammare och spik”, har han berättat tidigare.
1 av 2: Pierre Leander är kanske mest känd som modell men på senare år har han även gjort sig ett namn genom sina annorlunda husrenoveringsprojekt. ”Jag är mer projektledare och designer än att jag håller i hammare och spik”, har han berättat tidigare. Foto: Per Norberg
Pierre har precis köpt en större lyxbåt. Kanske blir det där han kommer att bo på heltid när renoveringen med senaste husobjektet, Villa Leander 5, drar i gång.
2 av 2: Pierre har precis köpt en större lyxbåt. Kanske blir det där han kommer att bo på heltid när renoveringen med senaste husobjektet, Villa Leander 5, drar i gång. Foto: Pierre Leander

Pierre Leander: ”Vore trevligt att bygga bo ihop med någon”

Entreprenören och modellen har skapat en annorlunda ”bostadskarriär” som gjort honom till mångmiljonär.

Pierre Leander sålde sitt senaste lyx-husobjekt i mars och har redan köpt nytt.

Nu låter han er läsare och andra följare vara med och bestämma hur det ska se ut.

Samtidigt avslöjar han att han är ”väldigt singel” och längtar efter någon att bygga bo ihop med.

Senast vi skrev om Pierre Leander, 46, var den 12 mars i år. Då hade han lagt ut sitt senaste husobjekt, som han renoverat, på Lidingö till försäljning. Ett nedgånget och slitet hus från 40-talet som Pierre gjorde om till ett lyxhus med industriell touch – ett svart hus med ett svart kök och en tillbyggnad som är en matsal helt i glas.

När Pierre köpte huset i maj 2019 fick han punga ut med 11 miljoner, och nu sattes priset till 19,9 miljoner kronor. När vi pratar med Pierre får vi veta att villan såldes utan budgivning, för 20 miljoner kronor.

– Ja, det gick ganska fort kan man säga, alltihop. Anledningen till att jag la ut den så snabbt till försäljning var på grund av Corona, alla varnade för bostadsmarknaden så jag ville inte vänta. Annars hade jag bott kvar ett tag till i den...

Och det blev faktiskt sålt samma dag som annonsen kom ut. Köparna var en trebarnsfamilj.

– De hade följt hela mitt husprojekt från start och ringde direkt när annonsen kom ut. Vi gjorde klart allting samma dag, och jag fick mer betalt än jag hade begärt för de ville inte ha någon budgivning, berättar Pierre.

Entreprenören och modellen Pierre Leander kallar sig för ”en rastlös själ” som behöver nya projekt hela tiden för att inte bli uttråkad.
1 av 4: Entreprenören och modellen Pierre Leander kallar sig för ”en rastlös själ” som behöver nya projekt hela tiden för att inte bli uttråkad. Foto: Per Norberg
Det senaste objektet, svarta huset, fick ny fasad, nytt tak, nya fönster och en isolerad tillbyggnad gjord av glas. Han köpte det för 11 miljoner och sålde för 20 miljoner nu i mars.
2 av 4: Det senaste objektet, svarta huset, fick ny fasad, nytt tak, nya fönster och en isolerad tillbyggnad gjord av glas. Han köpte det för 11 miljoner och sålde för 20 miljoner nu i mars. Foto: Michael Nilsson
Huset var byggt 1940 och tillbyggt på 80-talet. Den har nu fått bland annat inbyggd pool på trädäcket.
3 av 4: Huset var byggt 1940 och tillbyggt på 80-talet. Den har nu fått bland annat inbyggd pool på trädäcket. Foto: Michael Nilsson
Tillbyggnaden av glas blev en matsal där även taket är gjort av glas vilket gör att ljusinsläppet i matsalen blir något utöver det vanliga.
4 av 4: Tillbyggnaden av glas blev en matsal där även taket är gjort av glas vilket gör att ljusinsläppet i matsalen blir något utöver det vanliga. Foto: Michael Nilsson

40-talshuset på Lidingö innan Pierre förvandlade det:

https://www.instagram.com/p/B0Skmd0iGT_/?utm_source=ig_embed?hidecaption=true

Femte husprojektet är redan köpt och det börjar klia i fingrarna

Men då kommer den stora frågan, var bor du själv numera?

– Jag hade varit på massor av husvisningar under hela våren men inte hittat någonting, berättar Pierre. Så plötsligt hittade jag ett hus men hade varken ork eller lust att vara med i någon budgivning utan frågade rakt ut vad de kunde tänka sig att bli nöjda med, och vi kom överens. 

Den 29 juni fick Pierre tillträde till nya huset, som också ligger på Lidingö, och de som köpte hans svarta lyxhus flyttade in den 1 juli, så Pierre slapp bli ”hemlös”. Det är Pierres femte hus på Lidingö som han köper för att göra om och sälja. Nu kan han bo där tills det är dags att påbörja ombyggnationen, det är så han ”jobbar”.

– Jag bor där och går runt och känner in och känner efter, säger Pierre. Huset har i dag en sommarstugekänsla, jag har bara bott där i en vecka och redan hunnit ändra mig flera gånger om med hur jag vill göra.

– Men jag har gott om tid, antingen påbörjar jag arbetet i höst eller så väntar jag till våren, det handlar om bygglov och sånt. Men jag måste erkänna att det börjar klia lite i fingrarna att få börja redan nu...

Detta är Pierres femte husprojekt på Lidingö och går under arbetsnamnet ”Villa Leander 5”.
1 av 6: Detta är Pierres femte husprojekt på Lidingö och går under arbetsnamnet ”Villa Leander 5”. Foto: Pierre Leander
Som alltid bor Pierre in sig i varje hus först för att känna efter och planera hur han ska göra.
2 av 6: Som alltid bor Pierre in sig i varje hus först för att känna efter och planera hur han ska göra. Foto: Pierre Leander
Denna gång har han gott om tid och låter därför er läsare vara med och bestämma hur det ska se ut när det blir klart. Se förslag nedan och rösta!
3 av 6: Denna gång har han gott om tid och låter därför er läsare vara med och bestämma hur det ska se ut när det blir klart. Se förslag nedan och rösta! Foto: Pierre Leander
Ett tomt vardagsrum med öppen spis som det ser ut i dag.
4 av 6: Ett tomt vardagsrum med öppen spis som det ser ut i dag. Foto: Pierre Leander
Vy från matsal in i köket med schackrutigt golv.
5 av 6: Vy från matsal in i köket med schackrutigt golv. Foto: Pierre Leander
Så som vi känner Pierre kommer ingenting att vara sig likt när det är klart.
6 av 6: Så som vi känner Pierre kommer ingenting att vara sig likt när det är klart. Foto: Pierre Leander

Alla kan gå in och rösta på Instagram hur ”Villa Leander 5” ska se ut

För att få lite ”hjälp” och inputs fick Pierre plötsligt en impulsidé han aldrig testat förut. 

– Eftersom det inte är så bråttom med detta projekt tänkte jag att ”varför inte slänga ut en fråga med fiktiva bilder och höra vad andra tycker”? Så jag bad mina följare rösta på en husmodell, och det är min tanke denna gång – att jag ska låta mina följare välja hur huset ska bli. Design, ytskikt, materialval och inredning. 

På Pierres Instagram ligger nu fyra olika husförslag på helt olika fasader ihop med huset som det ser ut i dag och texten: ” Vänner! Vill ni vara med o bygga hus!? Vilket av de 4 olika husen skulle ni själva valt att bo i? Skriv vilket nr 1-4🙏❤️👊  Något av dessa hus med vissa ändringar och anpassningar tex fönsterplacering och material kommer vara mallen för Villa Leander 5 med byggstart i höst. Du är med och bestämmer!”.

https://www.instagram.com/p/CCOeM9xJp_D/?hidecaption=true

– Det är otroligt kul att folk är så engagerade och även ger mig olika idéer. De här bilderna som jag lagt upp är enbart inspirationsbilder, det kommer inte att bli en exakt kopia men något åt det hållet av det förslag som vinner. Det handlar ju både om detaljplanen, man får inte göra allt, och att vissa personliga grejer kommer jag att vilja lägga till. 

– För mig är det allra viktigaste att göra något som ingen annan har gjort, och det ska kännas både tidlöst och modernt på samma gång. Men mina följare ska få bestämma grunden!

Pierre Leander: ”Mina döttrar är mina allra största supportrar”

Pierre berättar att både hans mamma och döttrarna Alice, 15 och Viola, 13, är väldigt engagerade i alla hans boendeprojekt.

– Mamma följer allt jag gör men gillar snickarglädje och röda hus med vita knutar, inte direkt det som jag har gjort. Men, det hade varit kul att någon dag få sätta tänderna i ett sekelskifteshus också, jag har bara inte hittat något sådant än. Men det kommer kanske...

– Mina döttrar är mina allra största supportrar. De bor hos mig varannan vecka och har inga problem med att jag byter boenden emellanåt, de tycker att det är spännande med alla mina nya projekt. Nu bor vi i det senaste huset men jag har också köpt en båt den här veckan så vi kanske ska bo där i sommar, det har de sagt att de gärna vill. 

– När väl renoveringen påbörjas måste jag hursomhelst hitta något nytt ställe att bo på, kanske jag hyr något denna gång. Annars kan jag alltid bo i båten om det krisar. 

Pierre Levander med sina döttrar Alice och Viola som tycker det är kul och spännande med pappas olika boenden. Här i poolen till ett av hans tidigare husprojekt på Lidingö Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Biokväll utomhus med döttrarna i senaste lyx-husprojektet

https://www.instagram.com/p/CBl5x8Zpk8Y/

”När det bara blir samma hela tiden blir jag rastlös och uttråkad”

Kommer du någonsin att kunna bo kvar på ett och samma ställe en längre tid tror du?

– Jag är ju lite grand av en rastlös själ, säger Pierre. När jag tänker efter känns det som att jag alltid har varit på resande fot. Jag jobbade som modell i tio år och reste världen runt hela tiden. Nu är det barnen som håller mig här hemma.

– Jag gillar processer av förändring, behöver nya projekt, något att planera och se fram emot. När det bara blir samma hela tiden blir jag rastlös och uttråkad, säger Pierre som då och då tar extrajobb som modell fortfarande.

Det här har blivit ditt levebröd numera, att köpa, renovera, bygga om och sälja boenden?

– Ja, man kan väl säga att jag gjort någon form av bostadskarriär. Innan jag började med villor byggde jag vindsvåningar, tio stycken blev det, inne i stan och sålde vidare. Jag älskar att skapa och det finns så många hus som är eftersatta och förtjänar att få leva vidare tycker jag, att få sig en uppfräschning. Alltför många i dag river bara och bygger nytt, men hus har en själ de också och de förtjänar en andra chans. 

”Det skulle vara väldigt trevligt att bygga bo ihop med någon ändå” 

Och sist men inte minst, hur är det med kärlekslivet numera? Du dejtade någon i slutet av förra året...

– Ja, men jag är singel numera, väldigt singel kan du skriva, ända sedan februari. 

Skulle du kunna tänka dig att bli sambo, du som är så rastlös?

– Jag brukar faktiskt tänka att det skulle vara väldigt trevligt att bygga bo ihop med någon ändå, göra vårt eget hem tillsammans, någon som är lite som jag...

Pierre Leander var tillsammans med Lena Philipson i två år, det tog slut våren 2015.
1 av 3: Pierre Leander var tillsammans med Lena Philipson i två år, det tog slut våren 2015. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
Journalisten Anna Herdenstam och Pierre blev ett par efter att det tog slut med Lena 2015.
2 av 3: Journalisten Anna Herdenstam och Pierre blev ett par efter att det tog slut med Lena 2015. Foto: EXPRESSEN
Pierre och Carolina Gynning har också dejtat, i början av 2019.
3 av 3: Pierre och Carolina Gynning har också dejtat, i början av 2019. Foto: EVELINA CARBORN EXPRESSEN/IBL Bildbyrå

LÄS MER: Carolina Gynning byggde om sommarstugan till en oas

LÄS MER: Så snuvade Camilla Läckberg köparna på grosshandlarvillan

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!