Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Advokaten Peter Althin är aktuell med självbiografin ”Vem fan är du?”. Boken släpps den 29 september.
Advokaten Peter Althin är aktuell med självbiografin ”Vem fan är du?”. Boken släpps den 29 september.
Advokaten Peter Althin är aktuell med självbiografin ”Vem fan är du?”. Boken släpps den 29 september.
Peter Althin tillsammans med frun Birgit.
Peter Althin tillsammans med frun Birgit.
Peter Althin tillsammans med frun Birgit.
1 AV 2
Advokaten Peter Althin är aktuell med självbiografin ”Vem fan är du?”. Boken släpps den 29 september.
Foto: ANNA-LENA AHLSTROM
2 AV 2
Peter Althin tillsammans med frun Birgit.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Peter Althin fick drömhem vid vattnet – så bor stjärnadvokaten

Peter Althins dröm var ett lantställe vid havet. Att bo vid vattnet även i stan var större än han någonsin drömt om.

I dag lever han och hustrun i en bostadsrätt i en gammal villa – 15 meter från Mälarens strand. I arbetsrummet med strålande sjöutsikt har stjärnadvokaten skrivit självbiografin ”Vem fan är du?”.

Åsa Görnerup

Du har bytt adress många gånger. Hur bor du nu?

– För mig har boendet varit beroende av livssituation. När jag hamnade på en av Sveriges mest framstående brottsmålsbyråer 1969, var det två saker de inte kunde hjälpa mig med: Lönen och boendet. Min tvillingsyster bodde i Västerhaninge. Hon var nygift och ville kanske inte ha sin bror där. 

– Efter några månader lyckades jag få bostad vid Danviksklippan. Tiden gick och min blivande hustru flyttade in. Hon tog alla garderober och vi måste utveckla hemmet. När barnen kom bodde vi i en stor villa på Mälarhöjden. 

– När barnen flyttat ut ville jag egentligen till stan. Jag fick välja mellan att flytta in själv eller stanna med hustrun. Vi hittade ett ställe i Mälarhöjden. Den tidigare ägaren hade köpt det mer än hundra år gamla huset och omvandlat det till sex bostadsrätter. 

– Det som gjorde att både jag och Birgit kunde acceptera boendet var att hon ville ha en liten trädgård. Jag är inte intresserad av att böka i jorden, men fick vattnet. Nu har jag 15 meter ner till Mälaren, egen liten brygga och en lift som båten hänger i. Det är lite som Ulf Lundell skriver: Nära havet vill jag bo.

Peter Althin – fyller 80 år och släpper självbiografi

Ålder: Fyller 80 år den 6 november.

Bor: Bostadsrätt i gammal villa i Mälarhöjden, Stockholm, på sjötomt vid Mälaren.

Familj: Hustru Birgit, 71. Barnen Mathias, Petra och Carl, sju barnbarn.

Gör: Advokat.

Aktuell: Självbiografin ”Vem fan är du?” som Peter Althin skrivit tillsammans med Jack Ågren. Boken släpps den 29 september.

Huset ligger med utsikt över Mälaren. Peter Althin tror att det gamla huset tidigare bestod av ett antal hyresrätter där äldre skådespelare fick bo. Foto: Privat

Vad betyder vatten för dig?

– Under uppväxten hade vi lantställe i Blekinge, som jag tog över på 80-talet. På landet har jag havet, kan ta båten ut mot horisonten och få ett lugn. 

Hur är bostadsrätten planerad?

– Själva huset ser ut lite som en grosshandlarvilla. Lägenheten är på 146 kvadrat i två plan. På nedre botten finns kök, badrum, vardagsrum och matsal. Går man uppför spiraltrappan inomhus finns stor balkong, tre sovrum, vardagsrum och badrum.

Arbetsrummet. Skrivbordet är ett arvegods från hans farfar som var kyrkoherde i Skåne. För 100 år sedan skrev han förmodligen sina predikningar vid det. Vid bordet har Peter Althin förberett både pläderingar och skrivit sin självbiografi. ”Det kanske finns någon inspiration som jag inte kan peka på. Lite som trivsel som sitter i väggarna”, säger han. Foto: Privat

Hur skulle du beskriva din stil?

– Vi har flyttat möblerna vi hade i vårt hus på 230 kvadrat. I ett Shurgard-förråd står möbler och tavlor som inte fick plats.

– I mitt arbetsrum finns Erik Höglunds glas, som jag tycker mycket om. I matsalen finns en ekmöbel som jag ärvde av mormor. Den gjordes till hennes bröllop på 1910- eller 1920-talet. Som liten firade jag jul kring det i Norrköping. I dag har vi julfirande med barn och barnbarn vid det. I 100 år har vi haft julklappsutdelning runt bordet. 

– I vardagsrummet finns moderna soffor och mycket tavlor av bland andra Madeleine Pyk. Tommy ”TC” Carlsson gör fantastiska lura ögat-objekt. 

Den stora tavlan är målad av en fransk konstnär, Gayle. Över byrån hänger en tidig målning av favoritkonstnären Tommy ”TC” Carlsson. Foto: Privat
Målningen ”Healer of the soul” har en klient, tidigare dömd för brott, målat åt Peter Althin. Efteråt har klienten inte återfallit i kriminalitet. Peter Althin, som är oerhört stolt över målningen, hade den hängande i sitt riksdagsrum. Foto: Privat

Hur kom din självbiografi ”Vem fan är du?” till?

– Jag hade inte en tanke på att skriva en bok. Jack Ågren, som är docent i straffrätt, tjatade. Under terroristrättegången var jag expertkommentator för SR:s Ekot. I pauserna ställde journalisterna frågor om målen med Anna Lindh, Malexander, Clark Olofsson. De sa att jag måste skriva min berättelse. Jack gjorde en intervju, skrev ett pilotkapitel till Piratförlaget och på den vägen är det. 

Peter Althins bästa hemmatips:

”Att ha lite egentid är bra. Då kan du läsa en bok eller bara sitta och titta ut och inte ha krav att vara trevlig och snäll.

Ska jag unna mig något, där jag inte har krav eller behov att göra till tillsammans med någon, sätter jag på en operaskiva och fyller ett litet glas med single malt whisky. Det är min egen maltwhisky som jag gjort på Mackmyra i deras tunna tillsammans med en kompis.”