1 av 3: Pernilla Månsson Colt är återigen aktuell i ”Trädgårdstider”, där hon bjuder på inspiration och trädgårdstips. Foto: MAX TELLVING/SVT
2 av 3: Pernilla Månsson Colt tillsammans med trädgårdsmästaren John Taylor. I årets säsong av ”Trädgårdstider” skapas bland annat en stor köksträdgård, en ”episk” spegelrabatt, en nymodernistisk trädgård och en mysig trädgårdslund. Foto: MAX TELLVING / SVT
3 av 3

Pernilla Månsson Colt om sitt hem: ”Kallades spökhuset”

Pernilla Månsson Colts känsla för sitt hus är som kärleken till en Volvo. I parhuset från 1900-talets början trivs hon och tankarna får flyga högt. Trots det fantiserar hon om andra, större hus. 

Nu är hon återigen aktuell i ”Trädgårdstider”, där hon bjuder på inspiration och trädgårdstips.

Du blev kär i ditt hus för 24 år sedan. Hur bor du?

– Jag bor i ett parhus i Klagshamn i Malmö, som är byggt runt förra sekelskiftet. Vi blev kära i huset, trots att det inte är ett drömhus på något sätt. 

– Det är på 170 kvadrat och har högt i tak på både nedervåningen och övervåningen. Det gör att tankarna flyger lite lättare. Jag tycker att skånelängor är supermysiga, men har upptäckt att jag påverkas mer av takhöjd än rumsstorlek. Vi har tittat på ganska många andra hus, men insett att de inte är bättre än det vi bor i. 

Pernilla Månsson Colt

Ålder: 54.

Familj: Maken Stellan Colt, 56. Gemensamma barnen Noel, 14, och Gabbe, 24. Bonusbarnen Linnea, 30, och Leopold, 32.

Bor: Parhus från början av 1900-talet i Klagshamn, Malmö. 

Gör: Programledare för tv och radio, producent.

Aktuell: Leder nya säsongen av ”Trädgårdstider” som visas på tisdagar kl 20.00 i SVT1. Säsongspremiär 16 mars. Programmen finns även på SVT Play. Programledare för ”Ring så spelar vi”.

Instagram: @pernillamc

Pernilla Månsson Colt med kollegerna John Taylor och Malin Persson ifrån ”Trädgårdstider” i bakgrunden. Foto: SVT
”Coronakatten” Charlie Lejon flyttade in hos familjen Månsson Colt i oktober. Förhoppningen är att han ska bli lite modig och tuff och snart kunna gå ut. Foto: Privat

Vad föll du för i parhuset?

– Vi föll för det lugna läget i ett bostadsområde precis utanför Malmö, som då var mer landet. 

– När vi klev in i huset var det takhöjden, wow! Sedan fanns det två spisar, en gasspis och en vanlig, wow tyckte min man. Jag såg en kakelugn. 

– Jag är så otroligt förtjust i det här huset. Det är som att bli väldigt kär i en Volvo. I ”Husdrömmar”, som jag jobbar med, bygger folk spektakulära hus. Jag bor inte i något liknande, men trivs lika bra. Varför vi tycker så mycket om huset är inget som syns på utsidan. Det är mitt hem och har en skön harmoni.

Sitter trivseln i väggarna från tidigare ägare?

– Historiskt har huset inte haft så gott rykte. Det stod och förföll och kallades spökhuset. I andra halvan av huset bodde en förman på kalkbrottet, som var sträng och illa omtyckt. Om man skulle bedriva exorcism skulle man nog finna en och annan ond ande, men dem har vi aldrig känt av. Vi har väl målat över dem med målarfärg. 

– Förra ägarna renoverade huset och sedan har vi fortsatt och byggt ut. 

Harmoniskt hem med färgklickar. Pernilla Månsson Colt prenumererar på blommor, som florister plockar ut och skickar med paket med posten varannan vecka. Foto: Privat
För Pernilla Månsson Colt är det viktigt att hemmet representerar familjen som bor där. I den långa soffan kan alla titta på tv samtidigt. Foto: Privat
”Det vackraste man har sätter man på bordet”, säger Pernilla Månsson Colt. Förutom katten Charlie Lejon gillar hon stolar från 60- och 70-talet. Foto: Privat

Vad handlar ditt surfande på bostadssajter om?

– Jag knarkar på Hemnet, tittar och fantiserar. Mycket handlar om ombyte. Vi har målat om de här väggarna 20 gånger i alla mörka och ljusa färger. Efter några månader känns det mörka och cosy tungt. Jag vill prova något annat.

Hur skulle du beskriva din stil?

– Ombytlig. Högt och lågt blandat. Vid matbordet har jag stolar från 60- och 70-talet. Jag har också en 80-talsfåtölj från Dux. Jag gillar färg, men senast målade jag om i en mild rosagrå nyans. Det ska kännas varmt och harmoniskt. 

– Kanske har vi för mycket prylar. Där fajtas jag och min man, som vill städa bort mer.

Pernilla Månsson Colts bästa hemmatips:

”Se till att ha färska eller torkade blommor hemma. Man kan blanda. Låt exempelvis färsk brudslöja torka i vasen.”

Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat

Vad är viktigast för dig i ditt hem?

– Att det känns lugnt och fridfullt när man kommer hem. Huset ska funka för familjen i vardagen. 

Vad gillar du mest med din inredning?

– Jag tycker det är lite tråkigt när hemmet ser ut som hos alla andra. På nätet är många hus stajlade i svart, vitt och grått. Vårt hem är en skön blandning av oss som bor här. Man ser att det finns ett stort matlagningsintresse med två spisar och fyllda grönsaksskålar. I studion finns hundra miljoner musikinstrument. 

 

Se även:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!